Hlavní navigace

Názor k článku Ryzen a kryptoměny vytáhly AMD k slušnému zisku. Za Q3 2017 má tržby přes 1.6 miliardy od Gildor - Já bych ten propad považoval jen za ukončení...

  • 26. 10. 2017 11:56

    Gildor

    Já bych ten propad považoval jen za ukončení krátkodových spekulací, kde asi převážil názor, že v příštích pár měsích to stoupat nebude.

    A celkově je třeba si uvědomit, že ta cena akcií byla ještě před 1,5 rokem a dlouho před tím kolem $2 i níže, tedy 1/5-1/10 současné ceny. Tehdy to byla extrémně výhodná investice, a když začaly chodit pozitivnější zprávy o připravovaných produktech, tak se pochopitelně roztrhl pytel s investicemi všech možných objemů a časových horizontů a během roku to vytáhlo akcie k $15 ještě před vydáním Ryzenu.

    A od té chvíle si IMHO musí AMD takovou cenu vlastně obhajovat svými výsledky, aby investoři neusoudili, že cena je na maximu a investice nestáhli. Díky úspěchům Ryzenu se cena akcií drží, Vega možná zabránila dalšímu růstu. Pro další růst by byly třeba buď více kvartálů nečekaně dobré hospodářské výsledky, velký růst podílu na trhu, nebo především pozitivní správy o dalších produktech, apod. Ale myslím, že do konce roku toto nenastane.

    Jinak těžení asi vnáší taky určitou nejistotu a neochotu do AMD aktuálně investovat, protože pokud by těžba rychle ustala, mohly by se prodeje grafik dočasně propadnout i pod úroveň, která tu byla před kryptománií.

    Obecně nevím, jestli bych v tuto chvíli někomu radil nakoupit akcie AMD, protože netuším jak moc velké byla očekávání investorů, když jejich cenu vyhnali na aktuální hladinu. Na druhou stranu, pokud se povede Ryzen+ a třeba i Navi a firma bude trvale v černých číslech, může to jít ještě dost nahoru, ale to je pořád jen "pokud".
    Spíš možná naopak, když by došlo k nějakému krátkodobému propadu pod $10 (např. pokud by nastal tvrdý pád Etherea a investoři se lekli, že se přestanou prodávat grafiky). tak bych se nebál krátkodobé spekulace, ta volatilita je a nejspíš bude pořád dost velká.

    Já sám něco málo nakoupil, když byla cena na $3,5, ale bohužel spíš tak ze zvědavosti, protože jsem tomu moc nevěřil, takže nejsem mezi těmi co si opravdu vydělali. Ale ani tehdy, ani teď, rozhodně nevěřím těm divokým odhadům, že ta cena půjde během dvou-tří let ke stovce, jak specielně na takovýchto fórech fanoušci hlásili. Ale co mám prodávat nebudu, potenciál je pořád spíš k růstu, než poklesu. :)