Hlavní navigace

Názor k článku Ryzen a kryptoměny vytáhly AMD k slušnému zisku. Za Q3 2017 má tržby přes 1.6 miliardy od Radek Holeček - Aznohh:Asi jste si nevšiml, že tento článek je...

  • 26. 10. 2017 15:51

    Radek Holeček

    Aznohh:
    Asi jste si nevšiml, že tento článek je o hospodářských výsledcích firmy AMD. A o nich se tu celou dobu bavíme. Já psal o tom, že Intel prodá za říjen víc Coffee Lake, než AMD Ryzenů za celé čtvrtletí, což jsem možná trochu přeháněl, každopádně s prodeji starší generace inteláckých procesorů to nemá vůbec žádnou souvislost, stejně tak je naprosto irelevantní prodej jen v jednom segmentu trhu, protože se tu bavíme o hospodářských výsledcích celé společnosti, je tedy jedno, jestli ten procesor prodají nějakému obchodníkovi, který ho následně prodá domácímu staviči nebo ho prodají výrobci sestav.
    tombomino:
    Tak ještě jednou. APU jste vytáhl vy, když jste argumentoval, že ještě nejsou ani uvedená APU. No a já se vám jen snažil vysvětlit, že ta APU budou mít problém se ziskovostí pro AMD, protože budou hodně velká. Můj odhad byl, že grafika v nich bude mít cca polovinu čipu. Skutečnost je podle obrázku v novém zdejším článku ještě horší. Podle porovnání jednoho jádra bez cache pamětí a okolního smetí (mezi tím APU a Ryzenem) to vypadá, že ty čipy jsou prakticky stejné (vyšlo mi, že APU je o 2 % větší, než ten 213mm2 Ryzen, ale to je v rámci chyby měření).
    A teď je otázka, jak moc na tom APU může vydělat. Když ho prodá v rámci notebooků jako Učkový top model, tak to nebude špatné, ale pokud by to měl být i lowendový desktop, budou ty výrobní náklady AMDčko hodně bolet (v porovnání se 126mm2 od Intelu). Totéž bude v levných noteboocích, kde Intel vyrábí ještě menší dvoujádro, zatímco AMD půjde pravděpodobně cestou těchto velkých čipů, které budou mít deaktivovaná jádra.
    Tedy opět mi nevyčtěte, že se navážím do AMD. Nemám s ním problém a klidně si to APU do notebooku koupím. Jen nevidím moc prostoru pro nějaké závratné zisky.