Hlavní navigace

Ryzen Mobile aneb APU Raven Ridge na cestě, objevil se v laptopu HP i s parametry

16. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak se blíží konec roku, čím dál netrpělivěji vyhlížíme procesory AMD Raven Ridge, což mělo být první APU na 14nm procesu a s architekturou Zen. A také mělo vyjít letos přinejmenším v notebookové verzi Ryzen Mobile. Už to pomalu začínalo vypadat na odklad, ale zdá se, že by nakonec přece jen Zenová APU mohla být blízko vydání. Objevila se totiž v prvním notebooku – ve stroji HP Envy x360 15. V dokumentu k nové verzi tohoto počítače se ve specifikacích objevil Ryzen 5 2500U. To nám potvrzuje jeho specifikace (včetně odhadu výkonu), ale také dává výhled na to, jestli se AMD podařilo prolomit kletbu svých APU, totiž že je výrobci osazovali jen do neatraktivních a špatně vybavených modelů. Informace máme z dokumentu k HP Envy x360 ve verzi 15-bq101na. Tento notebook s 360° panty je založen na Ryzenu 5 2500U, což je zřejmě mainstreamová verze APU Ridge, kromě níž bude existovat i dražší a výkonnější Ryzen 7 2700U – HP by možná mohlo mít i konfiguraci s ním, ale o té zatím nevíme. Envy x360 používá 15W procesory a to je tedy asi i TDP obou těchto čipů (zdroj je 45W).

Lepší jednovláknový výkon, než se čekalo

A nyní již k parametrům. Dokumentace potvrzuje, že Ryzen 5 2500U má se čtyřmi jádry základní frekvenci 2,0 GHz, což už jsme věděli. Nová je ale informace o turbu. To je 3,6 GHz, což je potěšitelně vysoko. Jde o lepší takt, než co jsme dřív tipovali, a tudíž by jednovláknový výkon těchto CPU měl být docela slušný. Nebude se rovnat nejlepším mobilním Intelům, jež jdou v nejnovější generaci 8000 při turbu až na 4,2 GHz, ale bude slušně konkurenceschopný. HP také potvrzuje, že tento Ryzen má jen 4MB L3 cache (uvedeno je 6 MB, to ale pravděpodobně zahrnuje 4 × 512 KB za L2 cache jader). Parametry integrované grafiky bohužel neznáme, HP ji ale označuje „Radeon Vega M“

HP Envy x360 15 s Ryzenem 5 2500U HP Envy x360 15 s Ryzenem 5 2500U

Jaká je maximální podporovaná frekvence pamětí, nevíme. HP ale bude jako výchozí používat 2400MHz moduly DDR4 v kapacitě 8 GB. Pohříchu má konfigurace popisovaná tímto dokumentem jen jeden osazený modul a tedy jednokanálové zapojení. To je vážná slabina pro výkon integrované grafiky. Ale notebook by snad měl mít druhý volný slot, kterým se bude dát vyřešit, je uvedeno, že paměť lze rozšířit na 16 GB. Zde tedy HP opět AMD jak se říká podtrhlo, pokud ale je možné dvoukanálové paměti doplnit, není to taková tragédie, zbytek notebooku už totiž zní lépe.

Ryzen 5 2500U v specifikacích notebooku HP Envy x260 15 Ryzen 5 2500U v specifikacích notebooku HP Envy x360 15

Envy x360 15 s Ryzenem má 56Wh baterii a slibuje výdrž „až“ 10 hodin 15 minut, nebo devět hodin přehrávání videa. Důležité je, že nemá mechanický disk, ale 256GB SSD, a to údajně typu NVMe ve slotu M.2. Další dobrá zpráva pak je, že dotykový Full HD displej s úhlopříčkou 15,6 palce je typu IPS, tedy nikoliv proklínané nekvalitní TN, což bylo jednou z největších bolestí notebooků s procesory AMD. Docela zajímavě ale vypadají i možnosti externích monitorů. Notebook má podle specifikací HDMI 2.0a, takže bude umět plnohodnotné 4K. A k tomu je opatřen portem USB 3.0 typu C, který údajně také podporuje připojení monitorů alternativním režimem DisplayPort 1.2. Kromě toho jsou přítomny dva velké porty USB 3.0, 3,5mm audio a čtečka karet SD.

KL24

Co asi leckomu zkazí radost je, že byl opomenut Ethernet, notebook má jen WiFi (2×2 802.11ac) a Bluetooth 4.2. Váha stroje je 2,06 kg, dostanete ho s Windows 10 64bit a co ještě stojí za řeč: v ceně je také stylus přibalený v základní dodávce, kterým bude možné používat funkce Ink ve Windows. A také nechybí podsvícená klávesnice.

Výroba Raven Ridge v továrně (zdroj: AMD) Výroba Raven Ridge v továrně (zdroj: AMD)

Za předpokladu, že bude možné uživatelsky doplnit druhý modul pro dvoukanálovou paměť a vyšší grafický výkon (a HP neochromí turbo boost procesoru uzamčením spotřeby na 15W bez možnosti dočasného překročení, což se stalo u verze s Bristol Ridge, nebo špatným chlazením), vypadá tento notebook na první vlaštovku zenového APU docela nadějně. Zdá se, že kvalitnější procesory by snad mohly výrobce přimět k tomu, aby s APU nabídli také kvalitnější notebooky.

Byl pro vás článek přínosný?