Hlavní navigace

Ryzeny Mobile pro notebooky mají integrovanou grafiku „Vega 8“ nebo „Vega 10“

21. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že APU Raven Ridge, kterému to nakonec na trh trvá o dost déle než první generaci Zenu v desktopových čipech Ryzen, se už přece jen chýlí k uvedení. Tedy alespoň ve své notebookové verzi nazvané Ryzen Mobile, jež má přijít dřív než desktop. Před časem už unikla stopa prvního sériového modelu, a nyní probublal další. Stalo se to v benchmarcích Compubench a GFXBench a díky tomu se nám odhaluje pohled i na jejich integrovanou grafiku.

Na „úkaz“ upozornil web ComputerBase a dozvěděli jsme se díky němu jednak o čipu Ryzen 5 2500U, který už známe, jednak o novém patrně vyšším modelu označeném Ryzen 7 2700U. Vzhledem k označení „U“ by obojí asi mělo mít 15W TDP, typické pro mainstreamové notebooky. Z minula máme informaci, že už mobilní Ryzen 5 má mít čtyři jádra s SMT. To by zřejmě mělo být stejné i u verze Ryzen 7 a rozdíl bude asi ve vyšším taktu jader. A kromě toho ve výkonu GPU, jak hned uvidíme.

Ryzen Mobile s grafikou Vega v databázi Compubench Ryzen Mobile s grafikou Vega v databázi Compubench

Ryzen 5 2500U bude vybaven integrovanou grafikou s označením Radeon Vega 8 Mobile Graphics či Radeon Vega 8 Mobile (dříve ovladače ukazovaly identifikátor AMD 15DD Graphics, jenž k ní zdá se patří). Toto GPU je s největší pravděpodobností integrované, nikoliv samostatné. Ryzen 7 2700U pak bude mít vrozené GPU Radeon Vega 10 Mobile Graphics. Tato označení vypadají na první pohled docela zmateně, jelikož „Vega 10“ už je kódové označení velkého highendového GPU Vega s 4096 stream procesory. Úplně nelogické ale není, odkazuje totiž podle všeho k počtu aktivních výpočetních jednotek, respektive bloků CU, stejně jak je tomu u samostatných Radeonů RX Vega 56 a RX Vega 64.

Ryzen Mobile s grafikou Vega v databázi Compubench Ryzen Mobile s grafikou Vega v databázi Compubench

Grafika Vega 8 v mobilním Ryzenu 5 má totiž podle Compubench mít osm „compute units“, tedy bloků CU, z nichž každý obsahuje 64 stream procesorů. Tato ořezaná verze grafiky by tedy měla mít 512 stream procesorů architektury Vega. U „Vegy 10“ v mobilním Ryzenu je to poněkud komplikovanější, neboť zřejmě nese 11 CU, což by znamenalo 704 stream procesorů. AMD možná mělo potřebu zaokrouhlit na sudé číslo. Verze se 704 steam procesory je také asi bude muset mít taktovány níž, takže označení „10“ vůči „8“ bude asi i více odpovídat reálnému rozdílu ve výkonu než „11“.

KL24

AMD Ryzen Mobile, APU Raven Ridge v provedení BGA AMD Ryzen Mobile, APU Raven Ridge v provedení BGA

Zdá se tedy, že počet aktivních jednotek v integrované grafice bude opět sloužit k „diferenciaci“ jednotlivých modelů APU Raven Ridge. Nižší modely Ryzen Mobile 3, které asi také přijdou, budou zřejmě mít GPU ořezáno opět o něco více (že by na 384 shaderů?). Raven Ridge by jinak měl nativně nést celkem 768 stream procesorů (12 CU). Je otázka, proč nemá Ryzen 7 aktivní všechny jednotky. Mohlo by to být kvůli omezenému TDP, pak by se takový model možná mohl objevit ve vyšší kategorii 35W procesorů – možná jako Radeon Vega 12 Mobile Graphics. Verze pro desktop má naopak dle informací z roadmap mít také maximálně 704 stream procesorů, plně aktivní konfiguraci používat nebude.

amd-ryzen-pro-ryzen-mobile-roadmapaAMD dle oficiálních vyjádření plánuje Ryzeny Mobile vypustit na trh někdy na podzim, mohlo by snad jít o září až říjen. Finální parametry snad uniknou o něco dříve, nicméně jak to bude s reálnou dostupností na trhu, toť otázka. AMD by jistě chtělo, aby se v noteboocích objevilo ještě včas k předvánočním prodejům, nicméně výrobci jsou v tomto spíše pomalejší a v minulosti se zaváděním nových generací APU dvakrát nespěchali.

Byl pro vás článek přínosný?