Hlavní navigace

S cenami operačních pamětí to prý bude mizérie i příští rok, nedostatek čipů má trvat

18. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Samsung

Už déle než rok máme výrazně zvýšené ceny operačních pamětí, což prodražuje počítače a nepřímo i notebooky a mobily. Velké výkyvy ceny čipů DRAM, které je způsobují, přicházejí v cyklech a tedy by zase někdy mělo přijít i zlevnění, jen zatím nevíme kdy. Podle dřívějších zpráv se snad měla situace zlepšovat už kolem přelomu roku. Aktuálně ale z trhu bohužel přicházejí informace, které to zpochybňují a moc dobrý výhled nedávají ani pro rok 2018.

Podle analýzy DRAMeXchange to údajně nyní vypadá, že dostupnost pamětí DRAM bude nadále špatná („tight supply“) i během většiny roku 2018, což nedává dobré naděje na snížení cen. Přinejmenším nějaké výrazné zlevnění tedy asi brzy nepřijde. Dokonce ani v prvním čtvrtletí roku 2018, kdy je poptávka sezónně nejnižší, prý ceny čipů DRAM pravděpodobně neklesnou, nebo alespoň ne významně. Nedostatečná zásoba na trhu by se v tomto období prý mohla zmírnit, ale jen drobně.

V aktuálním čtvrtém kvartále zdražují údajně přímo výrobci mobilní paměti (LPDDR4, LPDDR3). Jejich cena totiž od počátku roku zaostávala za běžnou DDR3 a DDR4 pro osobní počítače, což je paradoxní, neboť normálně bývala výnosnější. Výrobci prý proto nyní ceny zvýšili o 10–15 %, aby tento nepoměr omezili, pro což jim nahrává čas – v tomto období výrobci mobilů kupují více čipů.

Když daly pokoj mobily, přichází servery

Jako negativní faktor, bránící snížení napjatých cen, bude podle DRAMeXchange teď působit poptávka po pamětech pro servery, způsobená příchodem nových Xeonů Skylake-SP (a vedle nich v menší míře asi i konkurenčních Epyců). Výroba pamětí pro servery tak odčerpá o něco větší část čipů DRAM, které továrny vychrlí.

ddr4-rdimm-lrdimm-pamet-rambusToto nezávisle potvrzuje i firma Nanya, jeden z malých výrobců pamětí. Tato firma, jejíž čipy jste kdysi mohli mít i v modulech svého PC, se v minulosti přeorientovala na výrobu mobilních pamětí. Nyní ale obrací a začíná opět vyrábět čipy DDR4. Důvodem jsou právě servery, které teď vynáší víc díky zvýšeným cenám a velké poptávce. Podle prezidenta společnosti Pei-Ing Leeho poptávka po serverové paměti v budoucnu předčí mobilní trh a stane se největším „konzumentem“ DRAM. Což je pro nás nemilé, jelikož to znamená další omezení koláče, který bude k dispozici pro PC.

I podle odhadu firmy Nanya se nedostatek pamětí na trhu příští rok nezmírní (a tedy by neměly klesat ceny). Udává, že celková světová poptávka po čipech DRAM naroste za rok 2018 o 22–24 %, ale výroba stoupne méně, udává o 21–23 %. Naštěstí tedy aspoň udrží krok, ale převis se pořád spíš zhorší než zlepší.

KL24

Dobrá zpráva je, že Nanya najíždí na 20nm výrobní proces, kterým by měla být schopná se stejným počtem výrobních linek vyrobit víc čipů a tedy přispět k onomu růstu produkce. Firma již takto vyrábí 4Gb (512MB) čip DDR3, které se uplatní třeba jako mezipaměť na SSD (čipy Nanya často hrají tuto roli). Během aktuálního čtvrtletí se začne vyrábět i 8Gb (1GB) čip DDR4, které bude určen pro serverové moduly a měl by vyhovovat i pro osobní počítače a notebooky.

Bohužel toto zlepšení kapacity (do konce roku má Nanya na 20 nm vyrábět 38 000 ze svých 68 000 měsíčních waferů) už je zahrnuto v odhadu, o němž jsme mluvili výše, a tedy nepomůže obrátit stav nedostatku pamětí na trhu. K tomu bude muset překvapit a zvýšit kapacitu některý z větších konkurentů Nanyi, kteří trh ovládají. Nedávno se mluvilo o tom, že by mohl ostatní takto „podtrhnout“ Hynix, ale nevíme, jak rychle by jeho nové kapacity mohly začít vyrábět. Takže těžko říct, zda to může předchozí závěry pro rok 2018 příznivě změnit.

Byl pro vás článek přínosný?