Hlavní navigace

S iPhonem na rafty i na stavbu (test osmi ochranných pouzder)

19. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud vás mobilní technologie alespoň trochu zajímají, určitě jste zaznamenali video, které srovnává odolnost iPhonu 4S a Samsungu Galaxy S III, při pádu na pevnou podložku. Po několika nešetrných upadnutí z výšky hlavy běžného uživatele se oba telefony samozřejmě staly nefunkčními s mnoha prasklinami.

iPhone 4 a 4S jsou modely náchylné především kvůli skleněnému povrchu zad. Pokud se při dopadu netrefíte na kovový rámeček, který spolehlivě náraz ztlumí, ale telefon dopadne „na placku“, kryt rázem ozdobí nevkusný pavouk opraskaného skla. Není proto divu, že mezi nejfrekventovanější servisní zásahy patří výměna prasklého displeje nebo zadního krytu. Změny jsme se dočkali s příchodem iPhonu 5, který má záda vyvedena z jednoho kusu hliníku a sklo se vyskytuje pouze v částech, kde jsou antény. Protože však předchozí dva modely budou ještě dlouhou dobu používanějšími, než nejnovější pětka, zvolili jsme pouzdra právě pro ně.

Oproti majitelům Androidích telefonů, kterých jsou na trhu stovky však mají applisté obrovskou výhodu – pro iPhone 4 a 4S, jež jsou prakticky totožné existuje nepřeberné množství ochranných pouzder. Můžete vybírat podle odolnosti, designu či ceny. Pouzdra vyrábí známé světové značky, které si nechávají za své výrobky náležitě platit, ale i čínské továrny, které kryty chrlí po tisících a kus seženete za pár dolarů.

Protože jsme vám chtěli nabídnout přehledový test, který pokryje co možná nejvíce typů pouzder, rozhodli jsme se pro tentokrát vypustil tradiční bodování, jež seřadí testované produkty do výsledkové listiny. Bylo by značně složité a neobjektivní do stejného bodování zahrnout pouzdro, které je spíše designovým doplňkem a pouzdro, jež je určeno do extrémních podmínek.

V testu v zásadě najdete tři kategorie pouzder. Tou první jsou zadní skořepinové kryty, jež ochrání skleněnou plochu zad. Ty jsou z drtivé části plastové a tak přežijí omezené množství pádů – nezřídka pouze jeden. Pořád je však lepší koupit další kryt, než platit tisíce za opravu telefonu. Často se jedná o designové skvosty, které si navíc můžete nechat na zakázku pokreslit vlastní navrženou malbou.

Další kategorií jsou pouzdra vybavená přídavným akumulátorem. Díky němu není plněna pouze ochranná funkce, ale navíc prodlouží možnou práci s telefonem bez napájení. Často to bývá více, než dvojnásobná doba. Na cestách se takový pomocník určitě hodí.

Pro náruživé sportovce tu je pak kategorie extrémních pouzder, které vám umožní s iPhonem nejen nudnou jízdu na kole, ale i potápění, lyžování v hlubokém prašanu nebo pobyt v prašném prostředí. Ve většině případů zde samozřejmě musíte počítat se znetvořením svého štíhlého jablečného miláčka v obézní obludu, která se navíc v kapse poměrně pronese. Na druhou stranu vám však zajistí naprosté bezpečí pro smartphone, který se neutopí, neudusí prachem ani nepoškodí při pádu na tvrdý asfalt.

 

Jako bonus jsme do tohoto testu přizvali i dva modely, které jsou, více než pouzdrem, spíše nabíjecím systémem. Využívají totiž technologii bezdrátového indukčního nabíjení – to však vyžaduje nabíjecí podložku a také oblečení smartphonu do dobíjecího kabátku, proto jsme je do přehledu zařadili. Nedávno se navíc objevila Nokia Lumia 920, která má tuto vychytávku zabudovanou v těle telefonu.

Úvod k testu

Casemate, Ed Hardy

Case-mate Chrome with Mirror Screen Protector

Většina Applistů je na design svého jablečného miláčka patřičně hrdých. I proto by žádné větší zásahy do vzhledu iPhonu nestrpěla. Můžou však nastat chvíle, kdy je odolnější telefon zkrátka potřeba. Pokud se však nechystáte do extrémních podmínek, jde především o zamezení případného poškrábání displeje i zadní strany, která je taktéž skleněná.

Pro tento účel se bude hodit ochranný kryt od Case-mate. Tenký plastový výlisek sice neochrání telefon při nechtěných pádech, dobře však ochrání jeho povrch. Na zadní straně najdete dva základní otvory – pro tlačítka regulující hlasitost a fotoparát. Jeho čočka je tedy nekrytá. A díky otvoru uprostřed krytu můžete i nadále dávat na obdiv nakousnuté jablko na zádech přístroje. V balení najdete i zrcadlovou fólii, která účinně zabrání poškrábání displeje. Bohužel však ztratíte výborný dojem z Retina panelu.

cena: 630 Kč

 

 

 

Case-mate Barely There Brushed Aluminium Silver

Předchozí pouzdro sice dobře zabrání poškrábání iPhonu, samotné se však poškrábe díky plastovému materiálu. Pokud vám tedy jde o dlouhodobější ochranu zadní strany telefonu, můžete zvolit dražšího sourozence. Ten je totiž tvořen podobným plastovým výliskem, je však opatřen tenkým hliníkovým plátem. Pokud do něj tedy nebudete rýt ostrými předměty, vydrží opravdu hodně – klíče v kapse mu rozhodně neublíží.

Rozdíl mezi plastovým modelem a tímto je patrný jak v samotné tvrdosti povrchu, tak v pevnosti konstrukce. Ověřit jsme si to mohli třeba v odporu kladeném ve skrutu. Nenávidět pak budete tuto vlastnost při vyndávání telefonu z pouzdra – drží tam opravdu pevně.

Aby zadní stranu iPhonu nehyzdila šedá hliníková plocha, zvolil výrobce broušený kov, který je celkem vkusně doplněn o gravírované logo ve spodním rohu.

Cena: 780 Kč

Case-mate Tank Khaki Green/Orange

Jak můžete sami posoudit, v portfoliu Case-mate najdete mnoho modelů všech typů. Do třetice jsme zvolili opravdovou těžkou váhu, která vám umožní iPhone použít i v extrémnějších podmínkách třeba na stavbě či jiném prašném prostředí.

Celé pouzdro musíte před vložením iPhonu rozložit na tři samostatné části. Největší horní část, do níž telefon nasadíte tak, aby přesně zapadnul do gumového těsnění, které chrání konektory a tlačítka. Poté jej obalíte plastovou konstrukcí se zatahovací roletkou přes displej. Nakonec vše utěsníte spodní částí, která kryje jak domovské tlačítko, tak dokovací třicetipinový konektor. Pokud takto vybavíte svůj iPhone, zůstane odhalený přepínač pro vypnutí zvuků, čočka fotoaparátu a reproduktory.

Celé toto monstrum je potom možné připnout na opasek díky dodávané klipsně. Tu můžete díky otočnému mechanismu libovolně polohovat.

Cena: 1150 Kč

Ed Hardy LKS Griffen

Uznávaný americký umělec a především průkopník uměleckého tetování už nemusí zdobit jen vaše oblečení. Za designem, který odkazuje právě k Edu Hardymu stojí studio Crystal Icing, v jehož široké nabídce najdete třeba ručně tvořená pouzdra vykládaná krystaly. Ty navíc mohou tvořit třeba váš portrét, nebo jakýkoliv jiný oblíbený obrázek. Za podobný skvost však zaplatíte přes deset tisíc.

Pokud se spokojíte s malovaným pouzdrem, dáte za něj necelou tisícovku. Ač se jedná o plast, jeho pevnost je překvapivá. Rozhodně je nevyšší ze zadních plastových krytů, které jsme otestovali. Ani povrch není pro běžný plast typický. Je totiž opatřen vrstvou soft touch, kterou můžete znát třeba ze smartphonů. Ta je jednak velmi příjemná, a také snižuje možnost případného vyklouznutí z ruky, což se u skleněného iPhonu může snadno stát.

Cena: 860 Kč

Lifeproof, Xtorm, Dexim, Ansmann

Lifeproof iPhone Case

Extrémní sporty a chytré telefony k sobě moc nepasují. Zvláště se smartphonům nelíbí prašné či vlhké prostředí, nedej bože přímo voda. Pokud však přeci jen toužíte třeba po sjíždění divoké řeky s iPhonem v kapse, měli byste se řádně vybavit.

Použít můžete třeba pouzdro Lifeproof. To na rozdíl od Case-mate Tank neochrání iPhone jen před prašným prostředím a pády, ušetří ho i nechtěného vykoupání. Je totiž voděodolné a především vodotěsné. To znamená, že i nechtěný pád do vody telefon přežije. Na stránkách výrobce jsme našli zaručenou hloubku dvou metrů. Jako jedno z mála pouzder na trhu ochrání všechny prvky včetně kolébky, kterou je možné vypnout zvuky. Kupodivu i v pouzdře za gumovým krytem stále funguje dobře.

Zvukový konektor je vybaven plastovým šroubem vybaveným těsněním. Pokud však chcete připojit sluchátka a zároveň zachovat vodotěstnost pouzdra, kupodivu je to možné. V balení najdete asi deseticentimetrový kablík, který našroubujete do audio konektoru a na druhou stranu připojíte sluchátka.

V blízké době se můžete těšit na test přílušenství, které je k tomuto pouzdru dodáváno.

Cena: zatím neznámá

Xtorm Classico Power Case

Již z názvu je patrné, že tento model není jen pouhým pasivním pouzdrem sloužící k ochraně telefonu. V jeho útrobách totiž najdete i zabudovaný akumulátor, který umožní prodloužení výdrže iPhonu na baterii více než dvojnásobně. Modely iPhone 4 a 4S totiž mají kapacitu vnitřního akumulátoru 1432 mAh, pouzdro Xtorm přidá dalších 1800 mAh. Akumulátor v pouzdře je možné nabíjet pomocí microUSB konektoru a v případě připojení k počítači se tak stane za nějaké tři hodiny. Pouzdro tedy poslouží i v případě, že po ruce nemáte originální kabel s dokovacím konektorem ale pouze microUSB kabel.

Pouzdro z umělé kůže v černé a smetanové barvě působí luxusním dojmem, který si iPhone určitě zaslouží. Aby se přední strana neotvírala, je zajištěna koženým páskem s magnetem, kterým se zajistí k zadní straně.

Hezkou vychytávku je pak obdélníkový otvor na přední straně, který umožňuje zkontrolovaní aktuálního času bez zbytečného vytahování telefonu z pouzdra. V balení najdete kromě pouzdra a USB kabelu také ochrannou fólii na displej.

Cena: 1250 Kč

Dexim Wireless Charger

Poslední dva produkty nejsou samostatná pouzdra, ale spíše nabíječky. Palm Pre a teď i Nokia Lumia 920 jsou telefony, které podporují indukční bezdrátové dobíjení, iPhone však nic takového v základu nezvládne. Proto je třeba jej obléct do dobíjecího pouzdra, které se následně odloží na dobíjecí podložku.

Základem indukčního dobíjení jsou cívky. Ty tvoří největší část v podložce. Už z jejich počtu lze vyvodit, kolik zařízení je možné nabíjet současně (dvě). Každému iPhonu položenému na podložce je dodáván dobíjecí výkon 2,5W (5 V, 500 mA). To je tedy polovina toho, co umožňuje drátová nabíječka dodávaná k iPhonu (5 V, 1 A).

Protože je oblast, na kterou je nutné iPhone, resp. pouzdro položit docela malá, jsou uprostřed obou cívek malé magnety. Ty se mají rády s kusem kovu v zadní části pouzdra a magnetická síla tak zajistí přesnější odložení iPhonu. Ne vždy se totiž strefíte a nabíjení by tak nebylo zahájeno.

 

V přední části podložky jsou dvě LED diody (pro každou cívku jedna), které indikují stav nabíjení. Pokud dojde k propojení s iPhonem, začne svítit červeně. Stejná barva signalizuje i dobíjecí proces. Plně nabitý akumulátor pak poznáte podle zelené diody.

 

Indukční dobíječku si rozhodně nezvolí ti, kdo lpí na uhlazeném designu svého jablečného smartphonu. Plastové pouzdro sice není o moc větší než stovky ochranných pouzder, chránících iPhone při pádu, avšak takovéto „hyzdění“ telefonu by mnoho uživatelů nepřekouslo. V případě, že vám to však nevadí, či dokonce uvažujete o pouzdře na iPhone, není důvod, proč by jím nemohlo být pouzdro se schopností bezdrátového nabíjení.

Cena: 1600 Kč

Ansmann WiLax Case

Pouzdro, do něhož je nutné iPhone vložit působí pevnějším dojmem, než bych od kusu plastu čekal. On to samozřejmě pouhý kus plastu ani není. V zadní části musí být napěchovaný protikus, který se postará o dobíjecí proces při spojení se základnou. Je o něco tlustší, než v případě předchozího modelu. Na druhou stranu je ve srovnání s ním pevnější v horní části, v níž se nachází jediný oddělitelný kus pouzdra.

Základna je na rozdíl od Deximu přizpůsobena dobíjení jednoho telefonu a je tedy menší. Je vybavena nepatrnou prohlubní, do níž přesně zapadne výstupek na zadní straně pouzdra s iPhonem. Tím je dosaženo jistého spojení pro dobíjení.

Zajímala mě samozřejmě i délka dobíjecího procesu. Ten se u klasické drátové nabíječky pohybuje někde kolem hodiny (10 % až 100 %). Indukční nabíječka kupodivu pozadu moc nezůstává. Doba se prodlouží o slabou půlhodinu. Za to mimo jiné mohou i vyšší tepelné ztráty u běžných nabíječek.

Pro někoho může být velkou nepříjemností opravdu vysoké, téměř neslyšitelné pískání, které dobíjecí proces provází. Těm, kdo vysoké tóny neslyší to může být jedno, pokud vám však vadí i nejtišší zvuky běžných dobíjecích adaptérů, indukční nabíjení nebude pro vás to pravé. 

CS24

Je třeba také získat určitý grif v umístění iPhonu na dobíjecí podložku. I když do sebe zapadne prohlubeň s výstupkem na pouzdře, ne vždy se podaří nabíjení zahájit.

Cena: 580 Kč (pouzdro) + 580 Kč (podložka)