Hlavní navigace

S kým chcete soubor sdílet? Sdílení pomocí OneDrivu na počítačích už nebude hloupé

17. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft včera během akce SharePoint Virtual Summit oznámil několik novinek v souvislosti se službami OneDrive a SharePoint. Nás zajímá ta první. Jednu z novinek už známe z konference Build, a sice se jedná o zástupce ve správci souborů. Díky nim uvidíme obsah cloudové jednotky, aniž by všechny soubory nutně musely být staženy a zabíraly tak místo na úložišti. Funkce bude v pilotním režimu dostupná během léta.

Chystá se ale také nová nabídka pro sdílení přímo ve správci souborů. Dnes pomocí kontextové nabídky můžete získat odkaz pro sdílení. Znovu někdy od léta však klepnutí na Sdílet vyvolá nabídku, kde budete moct vybrat způsob sdílení – buď se všemi, kdo získají odkaz, nebo jen s vybranými lidmi (kteří mohou mít účet Microsoft). Eventuálně i určíte, zda smí soubor upravovat.

KL24

Jedná se tedy o stejné možnosti, jaké odpradávna najdeme ve webovém prostředí OneDrivu. Tato nabídka bude dostupná v Průzkumníku souborů ve Windows a ve Finderu v macOS. Novinka přitom nebude omezena jen na Desítky, ale bude jí vybaven rovněž OneDrive pro Windows 7. O OneDrivu pro Windows 8.1 se Microsoft nezmínil.

Dále bude možné určit, jak dlouho bude odkaz pro sdílení platný. Omezená platnost je něco, co je běžné ve firemním prostředí a firemní OneDrive tyto možnosti již (na webu) nabízí. I v domácnostech ale kontrolu nad platností a správu oprávnění oceníme. Astronomické léto začíná 21. června.

Byl pro vás článek přínosný?