Hlavní navigace

S Nokií to jde z kopce. Firma nabrala další miliardovou ztrátu

19. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nokia zveřejnila výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí a opět to není pro investory a akcionáře hezký pohled. Nižší prodeje, výnosy a narůstající ztráta znovu sužuje posledního velkého výrobce v Evropě.

Celkový obrat společnosti byl 7,35 miliardy eur (29% meziroční pokles). Ještě loni firma skončila v zisku 439 milionů eur, teď už byla ztráta 1,34 miliardy! Přitom v období Vánoc byla ztráta „jen“ 954 milionů při obratu 10 miliard. Efektivita šla hodně dolů.

Jak už Finové prozradili minulý týden, prodalo asi jen dva miliony telefonů Lumia, které je přitom mají dostat zpět na vrchol. Nedařilo se ani v dalších segmentech. Za tři měsíce prodali 83 milionů mobilů – 71 milionů „hloupých“ a 12 milionů smartphonů. Ještě loni to bylo celkem 108,5 milionu (84,3 + 24,2 milionu). Během jednoho roku tedy Nokia přišla o polovinu prodejů smarpthonů.

Obrat divize zařízení a služeb klesl meziročně o 40 %, kvartálně o 29 %. V oblasti chytrých telefonů meziročně dokonce o polovinu. A divize se také poprvé dostala do ztráty. Loni zisk 729 milionů, v předminulém čtvrtletí zisk 203 milionů, ale v druhém čtvrtletí už Nokia nabrala ztrátu 219 milionů eur.

KL24

Daří se akorát divizi Location & Commerce, kam také spadá zakoupený navigační systém Navteq. Nokia úspěšně navýšila obrat a snížil ztrátu, ale v celkových číslech společnosti se to prakticky neprojevilo. Miliardovou ztrátu totiž zaznamenala divize Nokia Siemens Networks. Možná je na čase, aby se jí Nokia zbavila a místo budování sítí, které efektivněji zvládají Číňané (Huawei), se více věnovala produktům a službám.

Zdroj: Nokia

Byl pro vás článek přínosný?