Hlavní navigace

Safari 5.1: Pro Windows jen polotučná verze

28. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nemáte čas? Čtěte později

Vykresluje stránky rychlostí blesku, umožňuje rychlý přístup k vašim oblíbeným stránkám a díky nadprůměrné inteligenci dokonce zkontroluje váš pravopis. Popis, který Apple umístil na oficiální stránku svého webového prohlížeče, má navodit dojem, že je Safari produktem naprosto unikátním. Vysokorychlostní prohlížení vám ale dneska nabídne také Internet Explorer, dříve pomalý outsider. Variace na Rychlý přístupznámý z Opery si v deváté verzi Microsoftího prohlížeče rovněž vybojovala místo, v podstatě tomuto produktu výrazněji schází tak akorát kontrola pravopisu – zde ale zasahují třetí strany s doplňkovým softwarem, takže nejde o kdovíjak velkou nevýhodu.

Apple se nám snaží vnutit představu, že Safari je nejlepší volbou na světě. Je ale dost nefér tvrdit, že jsme nikdy nic podobného neviděli. Jistě, pár zajímavých funkcí tu k vidění máme a v operačním systému Mac OS X bude jablečný prohlížeč pravděpodobně skvělou volbou, pod Windows nicméně nikterak zázračné výkony nepředvádí a máloco bychom v Safari označili za natolik odlišné a unikátní, aby vás browser naprosto strhl. Slogany na oficiální stránce lze shrnout jedním slovem: zavádějící.

Možná ve výsledku Safari pouze zbytečně ubližují, typický přístup Applu může řadu lidí odradit už jenom při pohledu na stránky produktu. Dokonce ani Microsoft se nám nesnaží vyloženě vnutit, že Internet Explorer je ten originální (prostě nám jenom podsouvá devět důvodů, proč jeho dílo upřednostnit). Nenechme se však vyvést z míry nějakými reklamními poutači, které se snaží prohlížeč prodat. Nic jiného než nejasnosti a matení uživatele od nich snad nikdo ani nečeká. Pojďme se poprat se skutečným, čerstvě narozeným Safari 5.1.

Safari umí víc, ale na Macu

Integrace se systémem je dost zásadní věc, díky níž si program můžete doslova zamilovat. Uživatelé Macu by vám zřejmě navyprávěli spoustu hezkých příběhů o dokonalé symbióze operačního systému a prohlížeče. Ve Windows Safari o řadu těchto výhod přichází, což jej znevýhodňuje. Další znevýhodnění si uvědomíte například při porovnání s Internet Explorerem, který reprezentuje opravdu nativní a do Windows perfektně integrovanou aplikaci. Safari pro Windows tedy postrádá funkce svázané s Macem a zároveň mu schází také hlubší provázanost s prostředím od Microsoftu. Windows 7 přitom nabízí jumplisty, se nimiž si zrovna Internet Explorer tak pěkně hraje. Tady by se dalo pokračovat.

Z technického hlediska si Safari zase láme zuby na webových aplikacích, kde se naplno využívá hardwarové akcelerace. Bez ní se dnes stále ještě obejdete, s postupně vzrůstajícím významem by ale Apple neměl s jejím řádným zprovozněním otálet. K ní se ale ještě dostaneme. Na běžných webových stránkách se zmíněný handicap příliš neprojevuje a dojem z načítání je opravdu kladný. Místy se kompletní stránka objeví tak rychle, až se zdá, jako by Safari s přehledem strkalo do kapsy veškerou konkurenci. To sice ani zdaleka neplatí vždy, každopádně se však bavíme o více než dostatečně rychlém browseru.

Podpora webových standardů se odjakživa drží na vysoké úrovni, zkuste si otevřít HTML5 test a dozvíte se, že Safari 5.1 dosahuje vysokého skóre. 293 bodů značí lepší výsledek než v případě Firefoxu 5 (286 bodů), na aktuální Chrome 12 to přesto nestačí (328 základních bodů). Oželíte-li špatnou hardwarovou akceleraci, Safari se nebojte. O žádné zásadní zážitky z webu se s ním jinak neochudíte a prostor na stížnosti ohledně pomalého prohlížení vám zkrátka malý rychlík nedá.

Nemáte čas? Čtěte později

Příjemných novinek a vylepšení přináší nové Safari popravdě řečeno o kousek více by člověk při navýšení čísla verze o jednu desetinu čekal. Minule se Apple vytasil s příjemnou funkcí zvýrazňující samotný článek a potlačující ostatní rušivé prvky. Černý text na bílém pozadí, místy prokládaný obrázky – jak prosté řešení, že? Velmi pozitivní výsledky dokládají lidé, kteří ví, že lze takovou předvolbu v adresním řádku aktivovat. Dnes se vývojáři k prohlížení webu postavili opět pragmaticky. Když narazíte na potenciálně zajímavý článek, ale nemáte zrovna čas se začíst, nějaký snadný způsob uložení stránky k ledu na dobu neurčitou oceníte.

Přidání záložky do složky s oblíbenými weby se jeví jako samozřejmé a univerzální řešení. Nebyl by to Apple, aby nám nenachystal elegantnější způsob, jak se s podobnou situací vypořádat. Seznam čtení na později otevřete prostřednictvím tlačítka na liště se záložkami. Vaše možnosti po samotném aktu přidání stránky do seznamu nejsou zrovna široké, filtrace položek se omezuje na přečtené a nepřečtené. Staré články odstraníte buď po jednom, nebo úplně všechny naráz. Na automatické mazání odkazů se bohužel nedostalo. Třicetidenní limit by pomohl udržet seznam na rozumné úrovni. Na paměti mějte, že se stránka po opětovném otevření znovu načte. Protože se neuloží nikam na disk, bez internetového připojení se za žádných okolností neobejdete. Škoda, čerstvou funkci by prohlížení v offline režimu posunulo na další úroveň.

Stále inovativní, stále pozadu

Safari se učí i od ostatních prohlížečů. Přestože v Applu přichází s neokoukanými nápady velmi často, nikdo nedovede být stoprocentně originální. Řada přišla na zdánlivou drobnost, které ale velice ovlivní způsob práce s prohlížečem. V nastavení si můžete zvolit, jak má program nastartovat. Nestárnoucí klasice v podobě spuštění s domovskou stránkou (zde ji částečně zastupuje variace na Rychlý přístup) konečně sekunduje načtení poslední relace. Díky ní se otevřou všechny stránky, které jste ponechali naposledy otevřené. Zavřením prohlížeče tak nepřijdete o možnost pokračovat v prohlížení přesně v bodě, kde jste skončili.

Malá, zároveň však rovněž důležitá novinka se opět skrývá v okně s nastavením aplikace. Tentokrát jde o vaše soukromí. Kdykoliv do příslušné sekce zajdete, vymažete odtud všechna data o prohlížení, případně změníte chování blokování cookies a omezíte používání lokalizačních služeb. Znalci vědí, že předchozí Safari žádnou sekci Privacy vůbec nemělo. V rámci možností Apple kráčí kupředu, jak to ale u prvních krůčků bývá, nevypadají moc sebejistě. Pokud se rozhodnete odstranit uživatelská data, vymažou se kompletně. Například Firefox vás nechá vybrat si maximální stáří a typ smazaných dat, takže třeba odstraní pouze historii prohlížení za poslední uplynulou hodinu.

I zbylé možnosti nastavení soukromí vypadají v porovnání s konkurencí stroze. Nezbývá než si položit otázku, proč na některé funkce čekáte tak dlouho, když jiné má Apple jako první?

Problémy Safari pro Windows

Pro Windows pouze polotučné Safari

Avizovaná novinka dovoluje soubor přetažením zástupce z uživatelského prostředí prohlížeče umístit třeba na plochu. Na papíře to zní opravdu hezky, v praxi metoda táhni a pusť pod Windows nefunguje. Obloukem se vracíme k základnímu problému – Safari pro Windows není plnohodnotné, oproti verzi určené pro domovský operační systém obsahuje méně funkcí.

Nová architektura dělí prohlížeč na dva procesy jeden zodpovídá za vykreslování webového obsahu, druhý obstarává chod uživatelského prostředí. Pokud neposlušná stránka vyvolá nestabilitu, nevezme s sebou celý prohlížeč. Toto se do Windows dostalo, naproti tomu marně čekáme kupříkladu na pořádnou hardwarovou akceleraci. Oficiálně ji prohlížeč podporuje jak na Macích, tak na pécéčkách, projevuje se ale málo. Stačí si vzpomenout na test FishIE, kde na počítači s grafickou kartou ATI Radeon 4850 Internet Explorer rozběhal celé akvárium s tisícovkou rybiček takřka na plných šedesát snímků za sekundu. Safari se na stejném stroji potí už při pouhé dvacítce ryb. Ani na jiných počítačových sestavách se chování prohlížeče nezměnilo.

Apple nás ochuzuje i o režim sandboxu, kde prohlížeč běží odděleně od systému a případné nebezpečné webové stránky neohrozí bezpečnost celého počítače. I zmíněné ukládání odkazů na stránky, jež si chcete prohlédnout později, se do Macu integruje, kdežto ve Windows ostrouháte. Z toho prostě nemůžete mít radost.

Podceněné detaily

Přestože se oproti minulosti řada věcí zlepšila, verze pro operační systém od Microsoftu nadále vypadá jako chudý příbuzný, který našel cestu do Windows čirou náhodou a teď tam bloudí. I takové klávesové zkratky namapoval někdo tak nešťastně, že vás po chvíli doženou k zuřivosti. Zavřeli jste omylem panel? Snad v jakémkoli jiném prohlížeči vám ho vrátí k životu kombinace kláves Ctrl+Shift+T, což zní celkem logicky, protože Ctrl+T otevírá nový panel. Safari zavřenou stránku obnoví po stisknutí Ctrl+Z. Smích vás definitivně přejde u vyvolání okna Nastavení, kde má celý proces urychlit Ctrl+, – přinejmenším bizarní kombinace má ale opačný účinek, rychleji se do Nastavení dostanete přes běžné menu.

Jak již bylo řečeno, ve Windows 7 Safari naprosto ignoruje jumplisty, ačkoliv bychom z nich nadšenější než v případě různých grafických efektů. Na vzhledu si Apple zakládá a se své produkty z tohoto hlediska piluje do dokonalosti. Takže okno s nastavením aplikace mění velikost podle potřeby. Přejdete-li z karty obecných předvoleb do sekce se záložkami, která jímá mnohem méně položek, okno se zmenší. Na oko příjemný efekt ale poměrně zdržuje od rychlého procházení, protože se okno smršťuje (nebo rozšiřuje) docela pomalu. A na nedostatek podobných efektních blbinek Safari netrpí, hned při prvním spuštění vás uvítá elegantní animací.

Na druhou kolej Apple odsunuje Windows i v podpoře. Vedle Safari 5.1 vyšlo rutinní opravné vydání 5.0.6 určené pouze pro Mac. Opodstatněné důvody, proč na čas zůstat u starší verze přitom existují. Rozhodnutí společnosti samozřejmě nemůže výrazněji ovlivnit hodnocení prohlížeče jako takového, někoho (byť půjde o menšinu) ale rozhodně nepotěší. Jen si vzpomeňte na vlnu nevole vyvolanou výrazným zkrácením životnosti jednotlivých verzí Firefoxu. Uveďme na pravou míru ještě počet novinek. Safari 5.0 vyšlo zhruba před rokem a za tak dlouhé období bychom čekali více. Mnohem více. Z tohoto pohledu slabý pokrok sice nemůže nikdo omluvit, alespoň si vývojáři nalili čistého vína a provedli pouze drobnou změnu v označení verze. Tu je vše v nejlepším pořádku. Krom toho verze pro Mac obsahuje inovací mnohem více, například ovládání pomocí gest na touchpadu.

Na závěr si dovolím rýpnout do aktualizačního programu pro software od Applu. Pokud máte nainstalováno vícero aplikací od této firmy, sjednocený aktualizační nástroj v podstatě i potěší. Kdybyste se ale rozhodli používat Safari zcela samostatně, nářky nad dodatečným programem zesílí. Sem tam se dostanete do komické situace, kdy se nejprve na nejnovější verzi zaktualizuje sám aktualizátor a teprve posléze vyhledá dostupné aktualizace pro Safari. To jako by nemohlo mít interní mechanismus, podobně jako ho má Firefox. Na pozadí by pak nemusely běžet další procesy, jichž počet rapidně přibývá s tím, jak každý druhý software vytváří vlastní proces s jediným účelem – kontrolovat nové verze.

MMF24

Z jednoúčelového nástroje navíc Apple utvořil také distribuční platformu pro vlastní software, skrze kterou se do vašeho počítače snaží protlačit zejména QuickTime.

Safari 5.1: www.apple.com/safari
Jazyk: Anglicky
Podporované platformy: Windows XP – 7