Hlavní navigace

Safírové sklo je třikrát pevnější než Gorilla glass 3, uvidíme jej v telefonech?

25. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na trh se začínají rozšiřovat první smartphony, jejichž displej bude chráněn třetí generací ultrapevného skla Gorila Glass. Galaxy S IV je prvním zařízení, které má zobrazovací panel chráněn sklem Corningu třetí generace. V budoucnu by však běžné sklo, ač s úžasnými vlastnostmi, mohlo být nahrazeno sklem safírovým. Tento průhledný a extrémně pevný materiál je v současné době využíván především v armádě, kde rovněž chrání především displeje. I na telefon se však již safír podíval, na iPhonu 5 je čočka foťáku chráněna právě safírovým sklíčkem.

Safírové sklo (zdroj: extremetech.com)
Safírové sklo (zdroj: extremetech.com)

Při posledních testech se ukázalo, že je až třikrát odolnější, než současná skla – na špici s posledním Gorilla Glass. Mnozí odborníci považují safír za jeden z mála materiálů, které mohou svými vlastnostmi po stránce odolnosti konkurovat diamantům. Na rozdíl od nich však stojí o několik řádů méně, a tak by se v budoucnu supertelefon se safírovým displejem mohl objevit.

Velkým zádrhelem, který neumožní montování takto výdržných displejů do levnějších telefonů, je samozřejmě cena. Zatímco kryt běžného displeje (4“) vyrobený z Gorilla Glass přijde výrobce na 3 $, v případě safíru to bude 10× tolik. Jsme zvědavi, čím se budou chránit displeje telefonů za několik let. Již teď dosahuje Gorilla Glass od Corning neskutečné výsledky.

Zdroj: www.phonearena.com

 

Autor článku