Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Samsung uvádí nové SSD, cenu za 1 TB poprvé stlačí pod 4000 Kč. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 30. 10. 2018 3:26

    Artael

    No já ti nevim máňo, 1TB za 4kkč, zní to hezky, ale bojím se počtu přepisů, které budou určitě lahodné. Lidé se strašně strachovali, když zjistili, že SSD mají omezenou životnost danou přepisy (ti co znali flash věděli, zbytek ne - mimochodem, doporučuju najít staré články k diskům jako X-25E/M a podobně, ty diskuze jsou fakt lahodné). To se bavíme se v případě SLC o 1000-10 000 přepisech, lepší modely i více. MLC to srazilo spíš k té tisícovce (opět záleželo na pamětech), některé velmi levné TLC až ke stovce a QLC? No nevim nevim. Představa že 50× přepíšu disk a konec.

    Jen pro představu, nedávno jsem nakoupil 480GB microny, které vydrží 2 přepisy denně po dobu 5 let. Mají 22% rezervu, velkou cache, hromadu tantalů jako záložní kapacita a 2,5TB mě tak vyšlo na nějakých 8k2. Ano, není to fyzicky jeden disk, ale 5 kousků, nicméně jsou nové, vydrží tunu přepisů, nevadí jim náhlé típnutí energie a jsou tam logicky rychlejší flashky (u toho QLC šamšuntu nepochybně po zaplnění cache rychlost padne... a to drasticky). Tohle je fakt z mého pohledu nepoužitelné a na zálohy... kdo ví, jakou to bude mít data retention. Už to zašlo podle mě moc daleko :)