Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Samsung uvádí nové SSD, cenu za 1 TB poprvé stlačí pod 4000 Kč. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 30. 10. 2018 4:06

    Artael

    Teď jsem kouknul na ty MLC krucinály, cca 8k přepisů, TLC varianta cca 500. Šamšunt 860 EVO 1TB model - 600 přepisů, 860 PRO vydrží dvojnásobek, takže 1200 (což je už taky celkem málo). Ze zvědavosti jsem juknul na i750 a ten má cca 320 přepisů, to mi přijde hrozně málo na 20nm MLC flashky. Ten disk jsem za dva roky přepsal 2× (reinstall OS 3×, instalace programů 2×, zaplněn méně než z poloviny, minimum zápisů, skladiště mám jinde). Takže v případě consumer řešení bych se těch 50-80 přepisy nedivil. Když to někdo zafláká ležáky a bude tam málo místa k hnutí, do toho si nějaká ta gamesa stáhne sem tam update a budou občas přesuny games z tohohle SSD na plotňák, tak to podle mne tu záruku asi dá, nicméně mi to přijde jako fakt málo.

    Samozřejmě bude záležet na čistých zápisech, pro občasného hráče asi budiž, pro nerda, co dohraje jednu 60GB gamesu za týden moc ne. Při 52 týdnech a 60GB gamese (nepočítáme updaty, jen instalaci hry) provedeme za ty 3 roky 10 přepisů. Bavíme se o naprosto ideálních podmínkách, nulové chybovosti a tak. Vzhledem k tomu že už jsem viděl slušně vyčerpané "TLC" disky, tak v případě BFU tohle podle mě tu záruku nemusí ani dožít a u QLC technologie zkrátka nastane ten zlom, kdy už jsme na hranici použitelnosti daného řešení. Nejvíc bude záležet na samotném uživateli, jak moc nehezky se k tomu bude chovat (sám jsem překvapen, že jsem to nvme SSD přepsal jen 2×, na druhou stranu, moc zápisů se tam fakt nekoná a dost toho vykreje cache. Tunu zápisů provádím na plotnách "vedle".). Mám tu pak jako protiklad ntb, kde je jedinný disk M550 v 256GB variantě a ten je přepsán již 8×, je to jedinný disk v tom stroji a prakticky ho nepoužívám (najeto 1000 hodin). Opět, zaplněn z poloviny a kromě OS, jedné gamesy a dev nástrojů se na něm nic nenachází a kromě několika patchů téhle gamesy a jednoho reinstallu se nic dalšího nekonalo. Takže podle mě stačí několik updatujících games a ten QLC disk nedožije záruky.