Hlavní navigace

Samsung 900X3A: na půli cesty k Ultrabooku (první pohled)

7. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Proč to není Ultrabook?

Kategorie ultrabooků je Intelem vymezená tak, že každý notebook, který se do ní počítá, musí splňovat následující podmínky: musí být tenký (tloušťka méně než 20 mm), lehký (méně než 1,4 kg), vydržet alespoň pět hodin na baterii, nesmí mít optickou mechaniku, musí používat SSD namísto klasického pevného disku, jeden z CULV procesorů Intelu (platforma Sandy Bridge) a integrovanou grafiku - Intel HD 3000. Toto všechno Samsung splňuje, jediné, co jej diskvalifikuje, je cena. Zatímco Intel si představuje Ultrabooky s cenou okolo 1000 USD, Samsung 900X3A stojí celých 1650 dolarů (u nás jej již některé eshopy mají v nabídce za ceny začínající na 31 500 Kč s DPH, ovšem ani jeden jej nemá zatím skladem). Stojí tedy o dost více, než by si Intel představoval.

Notebook k nám dorazil v konfiguraci B01CZ (ovšem s anglickým systémem), která nabízí procesor Core i5-2467M (nízkonapěťový Sandy Bridge na 1,6 GHz, turbo 2,3 GHz, dvě jádra, čtyři vlákna), 4 GB paměti (1333 MHz), 128 GB SSD Samsung MZMPA128HMFU-00000 (dostupných je 96 GB), starou známou integrovanou grafiku Intel HD 3000 a systémem Windows 7 Home Premium, samozřejmě 64bitovým. Konfigurace je tedy opravdu ultrabooková. Energii zajišťuje akumulátor o kapacitě 46,6 Wh, který naštěstí i přes malou tloušťku notebooku nikde nevyčuhuje.

Pohled na frekvenci procesoru dává tušit, že se nebude jednat o nic extra rychlého; to ostatně v této kategorii snad ani nikdo nečeká. V CineBenchi R11.5 jsme zatím naměřili výsledek 1,55 bodů ve vícejádrovém a 0,64 bodů v jednojádrovém testu, což je o kus pod úrovní například Core i3-2310M, které známe z nižšího segmentu notebooků a které obvykle dosahuje okolo 2,01/0,84 bodů (plusmínus pár setin). To ale neznamená, že by procesor byl nějaká brzda, z dosavadního zkoumání svižnosti systému mám naopak dobrý pocit, za což může z nemalé části i použité SSD, které celkový výkon žene dost silně nahoru a práce s notebookem v klasické trojkombinaci Office-web-filmy je krásně rychlá. Na hraní samozřejmě i díky integrované grafice zapomeňte.

Při běžném provozu jsme alespoň zatím nenarazili na žádný provozní hluk, ventilátor zůstává v klidu. Spotřeba se bez zátěže drží na výborných 16 W a notebook se nikde znatelně nezahřívá. V zátěži se už ventilátor ozve, ovšem nijak zvlášť hlasitě, rozhodně se nedá říci, že by rušil.

 

Pozor, ostré hrany

Samsung je, jak se na správný (skoro)Ultrabook sluší a patří, celý z kovu, resp. duralu. Samsung se ve svých reklamních materiálech chlubí tím, že se stejný materiál ve velkém používá i v moderních letadlech, což je sice pravda, nicméně je to pořád "jen" slitina hořčíku a hliníku. Vypadá ale každopádně velmi dobře. Pravých úhlů na notebooku najdete minimum, většina jich je zaoblená a celé je to ozvláštněno neobvyklou "vlnkou" na obou bocích základny i displeje, kde lehce přesahující hrany tvoří jakousi kapkovitou kapsu, ve které z jedné strany najdete zdířku napájecího konektoru. Ten je mimochodem miniaturní, připomíná starší (větší) nabíjecí jacky Nokie.

  

Trochu mě zarazily docela ostré hrany na zmíněných přesazích. Sice si o ně prsty nepořežete, ale když na to nejste zvyklí a jen tak ledabyle otevřete víko, je to docela nepříjemné. Tady tak trochu design ustoupil ergonomii a přestože se nejedná o kdovíjakou tragédii, rozhodně to nepůsobí úplně promyšleně.

  

Klávesnice je podobná jako u ostatních moderních modelů Samsungu, což sice nepřekvapí, ale v tomto případě je to jedině dobře, protože je opravdu povedená a prostá nějakých výstřelků; jediné, co bych jí vytknul, je jednořádkový (i když velký) Enter. Vše ostatní je tam, kde má být a nic není zbytečně zmenšené - klávesy Page Up, Page Down, Home a End jsou sice namapované na kurzorových šipkách (kombinace Fn+šipka), ale tady je to opravdu asi jediné rozumné řešení. Píše se na tom skvěle a chválím i občas neocenitelné podsvícení, které navíc lze regulovat v osmi krocích. Touchpad je obrovský, nemá však oddělená tlačítka a je celkově trochu zvláštní, stále se s ním ještě sžívám - zvlášť protože dotyková plocha zasahuje i na tlačítka. Nepřijde mi to úplně šťastné, ale uvidíme, co na to budu říkat za týden.

MMF24

Prosadí se?

Zatím mám z tohoto Samsungu docela dobrý pocit. Vypadá skvěle (i když ty ostré hrany mě docela štvou), výkon je odpovídající zaměření... nejsem si ovšem úplně jistý, jak si tento model povede v konkurenci pravděpodobně levnějších, podobně vybavených "plnohodnotných" Ultrabooků Aceru, Asusu, Lenova a Toshiby. Už se docela těším, až se mi další modely dostanou do rukou, abych mohl provést důkladné porovnání. Vysoká cena podle mě bude 900X3A silně znevýhodňovat.

Na plnohodnotnou recenzi se můžete těšit nejpozději začátkem příštího týdne.

Byl pro vás článek přínosný?