Hlavní navigace

Samsung 900X3A: tenký, rychlý, krásný (recenze)

23. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, parametry

Jak jsme psali už v nedávném představení tohoto notebooku, je to dost exkluzivně vypadající kousek. Design plný jemných křivek a z větší části hliníkové (resp. duralové) zpracování vypadá opravdu dobře a hlavně neotřele i mezi ultrabooky - konkurence má sice zaoblené tvary také, ale Samsung se přesto na první pohled odlišuje. Vděčí za to především přesahům na víku i těle displeje, které na bocích tvoří protáhlý kapkovitý útvar. Ostatně podívejte se na fotografie okolo článku, je to na nich pěkně vidět. Tento designový prvek si ovšem vyžádal kompromis v podobě schování většiny konektorů do výsuvných částí na bocích a také s sebou nese nepříjemnost v podobě docela ostrých hran na zmíněných přesazích, ale o tom si povíme dále. V každém případě je to na pohled velmi pohledný model a podle našeho názoru vypadá velmi dobře i mezi (ostatními) ultrabooky.

Hardwarová výbava neskrývá žádná překvapení. Třináctipalcový matný displej s HD Ready rozlišením, nízkonapěťové dvoujádro Intel Core i5-2467M, 4 gigabajty paměti a 128GB SSD jsou všechno věci, které najdeme ve stejné třídě i u většiny konkurentů a často i za nižší cenu. Samsungu tím pádem docela dost ubližuje cena okolo 33 000 korun s DPH, i když je možné že ještě půjde dolů - zatím jej žádný český eshop nemá skladem. Doporučená cena v zahraničí je ovšem také dost vysoko.

 

 

Samsung 900X3A
Cena s DPH 31 699 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil Samsung ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-2467M
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 1,60 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,3 GHz
Operační paměť 4 GB DDR3, 1333 MHz (1 x 4 GB)
Pevný disk (velikost) 128 GB
Pevný disk (typ) SSD
Mechanika ne
Úhlopříčka displeje 13,3", 1366 × 768 bodů, matný
Grafická karta Intel HD Graphics 3000 (integrovaná)
Konektory, sloty
Výstupy na monitory microHDMI
Porty (s výjimkou USB) LAN (s redukcí), 1× audio
Počet portů USB 2.0 1
Počet portů USB 3.0 1
Čtečka paměťových karet microSD 
Bezdrátové sítě Wi-Fi, Bluetooth 3.0
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 328,5 x 227 x 15,9 ~ 16,3 mm 
Hmotnost 1,31 kg
Baterie 46,6 Wh (6 článků)
Software
Operační systém Windows 7 Home Premium (64 bitů)

Design, zpracování a konektory

Tenký, ale pevný

Při pohledu do tabulky parametrů si pozorný čtenář všiml poměrně nízké hmotnosti a tloušťky. Skutečně, notebook je lehoučký a velmi tenký (opticky jej ještě ztenčuje zmíněný přesah a směrem dolů se zužující základna). Víko je kompletně duralové, rámeček displeje je z lesklého plastu, horní strana základny je kombinovaná (hliníková opěrka zápěstí a plastový rámeček okolo klávesnice) a spodek je z plastu celý.

  
  

Displej je držen jedním opravdu masivním kloubem, který zabírá téměř celou zadní stranu, má výbornou pevnost a v podstatě žádnou vůli - tady nelze než pochválit skvělé zpracování. Velký kloub v kombinaci s hliníkem na víku navíc znamená, že se displej i přes svoji relativní tenkost téměř nekroutí (při tlaku na horní rohy se mírně ohne, ale ani ne natolik, aby se začal měnit obraz na displeji - taková pevnost se jen tak nevidí). Jednu nevýhodu bychom ale přece jen našli: maximální úhel otevření víka je dost malý, odhadem to bude asi 135 stupňů. Otevřít notebook jednou rukou lze, i když se ze začátku základna mírně zvedne - po překonání prvotního odporu si ale zase poslušně sedne na stůl, takže žádný problém.

 

Základna je snad ještě pevnější, pokud se opravdu nesnažíte ji prohnout (při velmi silném tlaku je možné ji velmi lehce promáčknout u kloubu). Opět je tady na místě pochvala, mezi běžnými notebooky takovouto pevnost často nevidíte. Mezi ultrabooky můžeme zatím srovnávat jen s Acerem Aspire S3, který máme také v redakci a jehož recenzi vám přineseme příští týden; ten má oproti Samsungu ještě pevnější základnu (opravdu se ani nehne), ale výrazně méně pevné (ale na druhou stranu tenčí) víko.

Design na úkor ergonomie

Jak již bylo zmíněno v preview, vadou na kráse zpracování jsou ony několikrát zmíněné přesahy. Je to krásný designový prvek, problém spočívá v tom, že mají ostré hrany. Pořezat se vám o ně opravdu nepodaří, ale první asi týden s notebookem mi to osobně dost vadilo. Postupem času jsem si zvykl a začalo mi to připadat svým způsobem příjemné, ale nikdo vám negarantuje, že na tom budete podobně.

 

Přesahy a kapkovitý tvar v profilu navíc mají jednu masivní nevýhodu: všechny konektory kromě nabíjecího se kvůli tomu musely schovat do dvou výsuvných částí po stranách. Ty mají navíc omezený prostor na výšku, takže se do nich ani nevejde třeba RJ45 (LAN) konektor, takže pokud chcete připojit síťový kabel, budete muset použít dodávanou redukci. Nepředpokládám sice, že by zrovna tento notebook někdo chtěl mít položený na stole a připojený ke kabelu, ale přesto mi vadí, že je uživatel nucen s sebou nosit docela ošklivou redukci.

 

Výtku bych měl i k dalším konektorům. Omezené místo je sice problém, ale rozhraní HDMI není nijak obrovské a slot na SD karty také ne. Samsung na jejich místě použil menší varianty, microHDMI (typ D) a microSD, takže opět vyvstává potřeba redukce, pokud chcete notebook připojit třeba v práci k projektoru, a fotografie z klasické SD karty si taky nestáhnete bez externí čtečky. Je to úplně zbytečné, protože kdyby ty výsuvné části byly o trochu větší, ničemu by to nevadilo, design by byl zachován a použitelnost by výrazně vzrostla. A třešničkou na dortu nedostatků v této oblasti jsou popisky (piktogramy) u těchto konektorů, které jsou umístěné zespodu (!!!), takže pokud notebook stojí na stole, není na ně vidět. To je problém hlavně v kombinaci s tím, že ze dvou přítomných konektorů USB je jeden verze 2.0 a druhý 3.0, ale nejsou nijak barevně odlišeny (je naprosto běžné, že USB 3.0 je modrý), takže je od sebe nerozeznáte, pokud notebook nezvednete ze stolu.

 

Výše zmíněné nedostatky zamrzí o to více, že se jedná o naprosté s prominutím hovadiny, které by byly téměř všechny jednoduše řešitelné, kdyby někdo při návrhu nemyslel jen na vzhled, ale i na použitelnost. Absenci třeba analogového výstupu na monitor bych pochopil, přecejen už je dost zastaralý (na druhou stranu, pro připojení ke staršímu projektoru se stále může občas hodit) a síťový konektor přes redukci v roce 2011 také využije málokdo (tedy aspoň doufám...), ale proč tu nejsou dva audio jacky, čtečka velkých SD karet, velké HDMI, nebo alespoň čitelné popisky a barevně odlišená USB? Je to opravdu škoda.

Klávesnice, touchpad a displej

Klávesnice napravuje reputaci

Na klávesnici tohoto notebooku je radost psát. Je tichá, dobře rozdělená (až na jednořádkový Enter, ale to je podle mě spíš drobnost), podsvícená (podsvícení lze navíc regulovat v osmi krocích, takže si každý najde úroveň, která mu vyhovuje) a celkově velmi pohodlná. Černé klávesy navíc pěkně kontrastují se zbytkem notebooku (i když to asi bude inspirace Macbookem Air - v každém případě však dobrá inspirace). Píše se na ní opravdu dobře, jenže...

 

Při psaní problémy nejsou, pokud ale pracujete třeba s tabulkami, začíná to být horší. Kvůli nedostatku místa jsou totiž klávesy Home, End, Page Up a Page Down namapované na kurzorové šipky a přístupné přes klávesu Fn. Pokud chcete přejít na začátek řádku, musíte stisknout Fn+‚Üê, a pokud to potřebujete ještě v kombinaci s dalším přepínačem, začíná prstová gymnastika. Pokud chcete skočit na konec dokumentu, musíte stisknout Ctrl+Fn+‚Üí, a to prostě není pohodlné. Zmíněné kurzorové klávesy jsou navíc docela malé... Chápu že na klávesnici je málo místa, ale kdyby byly klávesy o malinký kousek menší (nebo zasazené v o kousek menším rámečku), vešel by se na pravou stranu ještě jeden sloupec s klávesami pro pohyb v textu a ergonomie by opět šla výrazně nahoru.

Běžný uživatel surfující po internetu a koukající na filmy si tohoto nedostatku nejspíš ani nevšimne, ale jakmile otevřete nějaký větší dokument a začnete se jej snažit rychle proletět, narazíte na tuto drobnost jako na zeď.

Překvapivě velký touchpad

Dotyková plocha touchpadu je vzhledem k rozměrům notebooku opravdu veliká, což je jedině dobře. Nemusíte díky tomu při létání kurzorem po ploše tolikrát přesouvat prst. Podobně jako u klávesnice je tady ovšem zase jedno velké ale, tentokrát v podobě absence tlačítek.

Tedy, tlačítka zde samozřejmě jsou, jenže nejsou nijak oddělená. Levé tlačítko je v pohodě, stačí klepnout kamkoliv, ale pokud chcete použít pravé, je zle. Prošlo mi rukama už docela hodně notebooků, ale takhle často jsem se neuklepnul snad nikdy. Tlačítka jsou totiž dost tuhá a pokud na to pravé pořádně nezatlačíte, ale jen jemně klepnete tam, kde tušíte že by mohlo být, tak se spínač nepromáčkne a systém to vyhodnotí jako klepnutí kamkoliv jinam, což znamená levé tlačítko. V naprosté většině aplikací to sice nebývá problém, ale pocitově mi to docela dost vadilo. Stejné řešení z nějakého důvodu využívá i několik ultrabooků konkurence (Acer, Asus) a časem jsem si na to zvykl a pravé tlačítko mačkal pořádně, ale ani jedno není omluva, je mi líto.

Slunce v zádech? Žádný problém

Kvalitou displeje nás Samsung docela příjemně překvapil. Barvy jsou, jak se na notebook "sluší a patří", dost mimo prakticky ve všech kanálech, jediné, co se blíží realitě je černá (což není úplně obvyklé a hodnotíme to rozhodně pozitivně, docela důležité je to třeba při sledování filmů). Displej má ale na poměry notebooků slušně trefenou teplotu barev, gamut (barevný rozsah) a mezi notebooky vynikající statický kontrast, který se blíží levnějším stolním panelům (optickou sondou jsme naměřili poměr 706:1). Na úpravu fotek ale v každém případě zapomeňte, barevné odchylky jsou dost silné, jak je vidět z následujícího grafu:


Kompletní report optické sondy v PDF najdete ke stažení zde

Příjemně nás překvapila hodnota maximální intenzity podsvícení, která se svými 354 Cd/m2 opět může konkurovat některým levnějším stolním TN panelům. To v kombinaci s matnou úpravou displeje slibuje bezproblémovou práci i na přímém slunci, což potvrzují i naše praktické zkušenosti (i když v době testování u nás v Brně slunce nijak extra nesvítilo). Odezva displeje je uspokojivá pro práci i filmy, nemusíte se bát žádných "duchů" když rychle zascrollujete třeba webovou stránkou. Pozorovací úhly jsou veskrze průměrné, především při pohledu zespoda dochází k dost rychlé inverzi barev, ze stran je to lepší, ale také žádná sláva.

 

Za zmínku stojí také automatická regulace jasu displeje, kterou obstarává drobné čidlo na základně u kloubu. Na první pohled čidlo asi ani nenajdete, je totiž schované v řadě diod indikujících práci pevného disku, nabíjení a zapnutí počítače. Funguje uspokojivě, i když bych ocenil plynulejší regulaci jasu. To je ostatně problém i pokud jej regulujete ručně; přes vysoký maximální jas je podsvícení regulovatelné jen v devíti krocích a ani ovladač čidla to neumí jemněji, takže vám při změně světelných podmínek displej docela výrazně a viditelně přeblikne na silnější či slabší intenzitu. Není to ale funkční vada, jen to působí trochu hloupě a zase je to docela zbytečný problém...

 

Ještě se v rychlosti zmíním o reproduktorech: ty jsou miniaturní, najdete je na stranách notebooku a hrají celkem přesně tak, jak byste od měničů těchto rozměrů očekávali. Na hudbu si pořiďte sluchátka, na mluvené slovo či zvuky Windows samozřejmě stačí. Nejsou to nejhorší reproduktory, které jsem kdy slyšel, ale o nějaké kvalitní reprodukci se opravdu nedá mluvit - ale to opravdu nemůžu Samsungu s klidným svědomím vyčítat, v této kategorii se nic jiného vymyslet asi nedá a ani na tom snad nikomu nezáleží.

Výkon, výdrž a provozní parametry

SSD je paráda

Hardwarová výbava je na stejné úrovni jako konkurenční ultrabooky. CULV procesor Core i5-2467M, o kterém jsme měli zvláštní článek už před pár dny, není moc vhodný na náročnější činnost, ale pohyb v systému, práce v Office či prohlížení webu notebook zvládá díky SSD naprosto bez problémů a řekl bych dokonce i svižněji a tak nějak pohodlněji než naprostá většina notebooků s klasickými pevnými disky. Sbírku filmů si na něj samozřejmě neuložíte, ale od toho jsou externí disky, a naopak se zde krásně ukazuje, že při běžném použití již téměř nezáleží na výkonu procesoru, protože i relativně slabé nízkonapěťové dvoujádro se při obvyklých úkonech nezadýchá.

Horší situace samozřejmě nastává v momentě, kdy chcete dělat něco náročného na výkon procesoru nebo nedej Bože grafiky. Ta je klasická integrovaná Intel HD Graphics 3000 a její výkon je závislý na síle CPU, takže v tomto případě podává ještě slabší výkony než u klasických dvoujáder. Ale výkony od ní snad nikdo ani nečeká - je zde proto, aby spolehlivě a svižně rozběhala prostředí Aero ve Windows, a to se jí samozřejmě daří. Rozhodně nemůžeme noteboook doporučit ke stříhání a kódování videa, hraní jakýchkoliv her či třeba zpracovávání fotek, což je snad jasné - tento stroj je k něčemu úplně jinému. Výsledky testů najdete v poslední kapitole a lze si z nich myslím udělat docela jasný obrázek o přednostech a slabinách notebooku.

 

Zmíním ještě praxi - notebook z vypnutého stavu nastartuje za půl minuty (nabootuje systém a spustí se předinstalované aplikace spouštěné při startu), což je konzistentní s výsledky jiných modelů s SSD a počítače s klasickými HDD se zde vůbec nechytají. Ještě lepší je ale uspávání a probouzení notebooku, to je opravdu bleskurychlé: když zavřete víko, uspí se dříve než jej stačíte schovat do brašny. Skvělé.

Výdrž těžko hodnotit

Notebook je dodáván s šestičlánkovým akumulátorem o kapacitě 46,6 Wh. Podobně jako u ostatních ultrabooků je schovaný uvnitř a případná výměna se tak v záruční době bez servisu neobejde. Praktická výdrž se pohybuje pod hranicí pěti hodin; to není ve srovnání s některými "klasickými" třináctkami žádný zázrak (viz nedávný srovnávací megatest osmi třináctipalcových notebooků), ale musíme vzít v úvahu nízkou hmotnost a malé rozměry... Ultrabooky jsou úplně nová kategorie a momentálně ještě nemáme žádné srovnání s konkurencí, takže se nebudeme pouštět do nějakých finálních soudů. V každém případě to není špatný výsledek, ale na druhou stranu ani žádné terno a celý pracovní den bez adaptéru nepřežijete.

 

Energii notebooku dodává poněkud zvláštní napájecí adaptér. Ten je malý, velmi lehký a celkově připomíná spíše přerostlou nabíječku k mobilnímu telefonu než k notebooku (i napájecí konektor působí jako asi dvojnásobně zvětšená nabíječka Nokie). Velmi se nám to líbí - nejen díky rozměrům a nízké hmotnosti, ale také protože není potřeba nosit u sebe tlustý napájecí kabel. Adaptér se zapojuje přímo do zásuvky a kabel mezi ním a notebookem je velmi tenký a ohebný, takže jej smotáte a nacpete bez problémů i do malé brašny. Potěšila nás také spotřeba: když je notebook v klidu, vezme si podle wattmetru pouhých 16 W s nabitou baterií a 36 W při nabíjení (baterie na cca 50 %); při maximální zátěži a s nabitou baterií jsme naměřili 35 W.

Příjemný provoz

Nízkonapěťový procesor a především SSD se pozitivně podepisují na provozním hluku, respektive jeho absenci. Během našich zátěžových testů se nám sice podařilo ventilátor docela silně rozhučet, ale to až po delší zátěži procesoru v Prime95, kdy byl vytížen opravdu na maximum a daleko za hranicí toho, kam se dostane při normální práci. V běžném režimu je dokonale tichý, ventilátor zřejmě nepracuje vůbec (a nebo se točí velmi, velmi pomalu).

Teplý vzduch je odváděn jedním otvorem, který je chytře schovaný pod kloubem displeje, takže jednak není téměř vidět a jednak vám nefouká na ruku ani nikam jinam. Podobné řešení používá i Asus u modelů UX21 a UX31 a líbí se nám to. Procesor se v klidovém režimu kupodivu drží na docela vysoké teplotě (49 ¬∞C), v zátěži vystoupá maximálně na 85 ¬∞C, což je docela slušné. Na povrchu notebooku jsme při nízké zátěži nezaznamenali žádné znatelné zahřívání, při maximálním vytížení se mírně ohřál na spodní straně základny, ale nic dramatického to nebylo. Za chlazení i provozní hluk (ticho) tedy palec nahoru.

Slovo závěrem

Tak trochu rozporuplný

Z testovaného Samsungu máme tak trochu rozporuplné dojmy. Jeho největší vadou na kráse je bezpochyby vysoko nasazená cena (i když těžko říci, za kolik se nakonec bude prodávat u nás). Na první pohled působí velmi dobře, má neobvyklý (a podle mě velmi pohledný) design, slušnou výbavu, překvapivě dobrý displej a vlastně všechny jeho stránky jsou tak nějak dobré.

Problém spočívá v tom, že když se s ním seznámíte blíže, téměř v každém ohledu vás něco nemile překvapí či alespoň zarazí. Jsou to především vyloženě zbytečné problémy u designu (nesmyslně umístěné popisky konektorů, touchpad bez tlačítek či podivně ostré hrany). Na druhou stranu klávesnice je skvělá, displej nadprůměrný (i když se opět neubráním použití idiomu "jednooký mezi slepými králem", práce krásně rychlá...

Musím také podotknout, že tento Samsung je první podobné zařízení, které se nám dostalo do rukou. Je to úplně nová kategorie notebooků, nic podobného zde doteď nebylo, a tak si nejspíš zaslouží přihmouřit oko. Zajímavé bude srovnání například výdrže s konkurencí od Asusu, Aceru, Lenova, Toshiby a dalších; jak Samsung obstojí ukáže až čas.

+ vzhled
+ pevnost zpracování
+ displej (max. jas, kontrast, slušná černá, automatická regulace podsvícení)
+ pohodlná, tichá a podsvícená klávesnice (až na klávesy pro pohyb v dokumentech)
+ rozměrný touchpad
+ hmotnost a rozměry
+ provozní parametry (teplota, hluk)
+ napájecí adaptér (malý, lehký)

- konektory
- "beztlačítkový" touchpad
- ostré hrany
- cena

 

 

Výsledky testů a screenshoty

Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage  
7800; Memories: 4067; TV and Movies: 3495; Gaming: 5805; Music: 8903; Communications: 7679; Productivity: 9835; HDD: 24224
PCMark 7 2717; Lightweight: 2990; Productivity: 2528; Creativity: 4932; Entertainment: 1882; Computation: 5416; Storage: 4345
Rychlost startu systému 0:31 min
3DMark06 (body) 2247
3DMark Vantage (body) 841
Cinebench R11.5 Single core: 0,64; Multi core: 1,55; OpenGL: 6,12 fps
VirtualDubMod (DivX) 1:33 min
VirtualDubMod (XviD) 2:24 min
Windows Media Encoder 3:29 min
Testy výkonu pevného disku
CrystalDiskMark 3 - čtení (MB/s) Seq: 233,3; 512k: 167,7; 4k: 11,27; 4kQD32: 99,15
CrystalDiskMark 3 - zápis (MB/s) Seq: 196,7; 512k: 205; 4k: 36,9; 4kQD32: 56,02
HD Tune 2.55 (čtení) 227,2 MB/s; 0,187 ms
Testy výdrže
Výdrž web (čas) 4:19 h
Výdrž filmy (čas) 4:41 h
Doba nabíjení na 90 % (čas) 2:15 h
Doba nabíjení na 100 % (čas) 1:20 h

 

 

CS24