Hlavní navigace

Samsung a poloprůhledný 19" AMOLED displej

25. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

O OLED displejích jste již slyšeli mnohé, nemálo koupěchtivých zákazníků na ně čeká jako na boží smilování. Delší zkratkou AMOLED se nenechte zmást: spojení liter „AM“ značí v angličtině pojem „active matrix“, tj. aktivní matrice a jedná se o podmnožinu OLED. V důsledku jsou jediným rozdílem buňky, z nichž každá má svůj vlastní tranzistor. Tím, že se jedná o podřazenou skupinu, zůstávají i výhody OLED displejů: vysoký kontrast, živé barvy a nepotřeba podsvícení (každá buňka svítí sama o sobě).

Právě s AMOLED displeji se dnes setkáváte nejčastěji – jejich hlavním hřištěm jsou displeje chytrých telefonů. Samsungu se s tímto typem displeje podařil nebývalý husarský kousek, jehož demonstraci můžete vidět na obrázku výše: s poměrně velikou úhlopříčkou (19") dosáhl poloprůhlednosti, kdy současně vidíte promítanou sportovně oděnou krasavici a zároveň pozadí.

Pokud marně přemýšlíte nad využitím, pokusím se vás navést. Jistě jste již v nějakém sci-fi snímku (Minority Report) viděli obrovské dotykové displeje, které však vypadaly jako sklo (tj. mohli jste částečně vidět skrz). Dnes představený prototyp se chová stejně (dobrá, není zatím dotykový). Dalším užitím může být tvorba speciálních brýlí a bojových helm, jež by mohly díky poloprůhlednému displeji podávat svému nositeli důležité informace. Využití je celá řada, napadne-li vás další, nebojte se podělit v diskusi.

Zdroj: Softpedia.com

Autor článku