Hlavní navigace

Samsung čeká vůbec poprvé v historii stávka zaměstnanců

29. 5. 2024

Sdílet

Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Na 28 tisíc zaměstnanců jihokorejského giganta přestane 7. června pracovat. Chtějí více peněz i volna.

Odborová organizace National Samsung Electronics Union oznámila stávku na příští týden, konkrétně 7. června. Zaměstnanci byli odborovým svazem vyzváni, aby si všichni ve stejný den vzali placený den pracovního volna. Odbory nevyloučily ani pokračování stávky v dalších dnech. V Samsungu je pět odborových organizací a tato je největší.

Představitelé odborů neočekávají, že stávka bude mít významný dopad na výrobu, jelikož řada procesů ve firmě je stejně automatizovaná, přesto chtějí zkusit přimět Samsung, aby je bral více vážně.

Byla by to první stávka v 55leté historii společnosti Samsung Electronics

Samsung měl souhlasit se zvýšením mezd o 5,1 %, nicméně odboráři požadovali zvýšení o 6,5 %, den dovolené navíc a vázání bonusů na zisky společnosti. „Nemůžeme nadále tolerovat útlak zaměstnanců a odborů. Vzhledem k postoji vedení, které ignoruje zaměstnance, vyhlašujeme stávku,“ uvedly odbory. „Samsung tvrdil, že čelí krizi po celou dobu posledních 10 let,“ řekl Son Woo-mok, prezident odborové organizace.

MMF24

Samsung měl dříve odbory potlačovat, ale v minulých letech vedení slíbilo vstřícnější přístup a konec odrazování od členství v odborech. 28 tisíc členů National Samsung Electronics Union odborů tvoří zhruba pětinu všech zaměstnanců a další jsou pak členy menších organizací.

Reuters píše, že zaměstnanci společnosti Samsung se v minulých týdnech s přestávkami účastnili protestů před kancelářemi společnosti v hlavním městě Soulu i před jejím závodem na výrobu čipů v Hwaseongu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.