Hlavní navigace

Samsung čelí 25% poklesům zisku. Může za to konkurence a silná měna

8. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

O jihokorejském Samsungu dnes již řeč byla, a to v souvislosti s nešťastnou loupeží v brazilské továrně, která firmu zatím stála 36 milionů dolarů. Podle BBC se firma dále bude muset popasovat s poklesem zisků. Podle předpovědi totiž ve druhém čtvrtletí půjdou dolů o 25 %, a to kvůli zpomalujícím prodejům smartphonů a sílí korejské měně.

Tip: Zloději v brazilské továrně ukradli přes 40 000 produktů od Samsungu

Operační zisky meziročně poklesnou ze 9,5 bilionu wonů na 7,2 bilionu v období od dubna do června. Taková jsou aspoň očekávání, na přesná čísla si budeme muset chvíli počkat. Zmíněné zisky klesají už delší dobu, konkrétně tři čtvrtletí za sebou. Podle Samsungu trh s telefony roste pomaleji, navíc zaznamenal vyšší konkurenci v Evropě a Číně.

 

Tyto faktory vedou ke snižování marže. Éra drahých telefonů s vysokou marží zřejmě došla na konec poutě. Podle specialisty se Samsung musí zaměřit na jiné trhy, pokud chce udržet vysoké tempo růstu. Nelze se divit, když ho v posledních letech táhly výrazně nahoru právě telefony.

Jak bylo řečeno, i sílící domácí měna se podílí na nižších ziscích. Won proti dolaru posílil o 11 %, zatímco proti euru to bylo o 7 %, bráno za období od července 2013 do letošního června. Samsung se zaměřuje zejména na vývoz, proto se nachází pod vlivem sílící měny.

Zdroj: BBC News