Hlavní navigace

Samsung chce vyrobit 5,5" displej s rozlišením 11K. Prototyp bude mít už za tři roky

13. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V televizorech nebo monitorech nás už nepřekvapí rozlišení 4K. Brzy se dostane i do mobilů a tabletů. Do pěti let bychom ale v kapesních zařízeních mohli vidět i 11K. Samsung se spojil s 13 korejskými společnostmi a univerzitami a i díky státní dotaci ve výši 26,5 milionu dolarů chtějí společně vytvořit superdisplej nové generace.

 

Jemnost displeje by měla dosáhnout až 2250 ppi, což by se při rozlišení 11K mělo vejít na 5,5" panel. Přesné rozlišení 11K dosud ani nebylo stanoveno. Ve spotřební elektronice se používají násobky HD, tedy 1280 × 720 px. Pokud bychom každý rozměr vynásobili osmi, dostali bychom 10240 × 7560 px. To sice není 11K ani po zaokrouhlení, ale to v tuhle chvíli ještě není tak nejdůležitější informace.

Tou bude možné využití takto jemného panelu. Rozteč bodů bude 0,0119 mm, na zkoumání tak malých bodů bude potřeba mikroskop. Podle informací listu Electronic Times chtějí firmy nové displeje využívat k iluzi 3D obrazu. Jak přesně to bude fungovat, na to si musíme ještě minimálně tři roky počkat. Samsung říká, že první prototyp by mohl být hotový už v roce 2018 k příležitosti konání zimních olympijských her v tamním Pchjongčchangu.

MMF24

Snad do té doby také vymyslí čipy a akumulátory, které budou schopné takové množství pixelů uživit. Na druhou stranu, u počítačů a brýlí pro virtuální realitu jako Oculus Rift by to fungovat mohlo. Počítač takový výkon mít bude a brýle jsou napájeny kabelem.

Zdroj: Electronic Times