Hlavní navigace

Samsung chystá monitory s FreeSync, budou jej umět všechna 4K LCD

22. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátkem příštího roku by se na trhu měla začít objevovat LCD podporující technologie FreeSync, což je volně dostupná alternativa systému G-sync od Nvidie. Monitory s FreeSync zatím na rozdíl od těch s G-Sync na trhu nejsou, během pár měsíců by je ale měla uvést velká část výrobců. K „zastáncům“ se nyní oficiálně přidal Samsung. FreeSync dokonce zřejmě bude mít v produkci této společnosti docela významné postavení.

FreeSync umožňuje vykreslovat na obrazovku s proměnnou snímkovou frekvencí, což při hraní umožní přizpůsobit zobrazování aktuálnímu výkonu grafické karty a snížit tak latenci zobrazení a zároveň potlačit cukání či trhání. Na rozdíl od G-Sync je ale FreeSync založen čistě na standardní technologii VESA Adaptive-Sync a nepotřebuje speciální hardwarový modul, který monitory prodražuje. Docela podstatné je též, že technologie je výrobcům dostupná bezplatně.

Samsung oznamuje podporu pro FreeSync během akce Future of Compute (Zdroj: fórum NeoGaf)
Samsung oznamuje podporu pro FreeSync během akce Future of Compute (Zdroj: fórum NeoGaf)

Samsung s AMD oznámil podporu pro FreeSync na konferenci Future of Computing v Singapuru (u této příležitosti rovněž AMD oznámilo APU Carrizo a Carrizo-L). Samsung chystá minimálně pět takových monitorů se schopností Adaptive-Sync, které by měly na trh přijít v březnu (marci) 2015. Půjde o dva exempláře v řade UD590 (ovšem v některých materiálech se místo toho vyskytuje také údaj o UE590; uvidíme časem), které by měly mít úhlopříčky 23,6 a 28 palců; monitory mají mít rozlišení 3840 × 2160 bodů. Další tři monitory pak budou patřit do řady UE850. Také zde půjde o 4K (respektive UHD) monitory, ovšem úhlopříčky budou 23,6, 27 a 31,5 palce.

 

Zajímavé je, že z podpory Adaptive-Sync (a tedy FreeSync) chce Samsung udělat standardní funkci u 4K monitorů – výhledově ji mají umět všechny tyto modely. Právě u 4K obrazovek je proměnná snímková frekvence docela užitečná, jelikož současná GPU obvykle při takovém rozlišení nezvládají počítat 60 snímků za vteřinu. Zda nebo v jaké míře se FreeSync dostane také do monitorů s nižším rozlišením, bohužel nepadlo. Minimálně zpočátku jej asi nelze čekat u všech výrobků, ale aspoň u některých kusů by se snad objevit mohlo.

Samsung oznamuje podporu pro FreeSync během akce Future of Compute (Zdroj: fórum NeoGaf)

Plnou podporu pro FreeSync mají karty Radeon s čipy Hawaii, Tonga a Bonaire a APU Kaveri, Beema, Kabini, Temash a Mullins; u dalších GPU architektury GCN implementovalo AMD podporu s určitými omezeními. Aby to fungovalo, musíte monitor také připojit přes DisplayPort. To bude ale asi problém při použití APU, neboť základních desek s porty DisplayPort je na trhu trestuhodně málo. Nicméně s rozšířením monitorů s FreeSync by se i tato skutečnost možná mohla změnit.

MMF24

4K monitor Samsung U28D590D
4K monitor Samsung U28D590D. Ve této řadě LCD by se v březnu měla objevit podpora pro FreeSync

Zdroj: AMD, NeoGaf