Hlavní navigace

Samsung Continuum: se dvěma displeji to jde lépe

9. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung Continuum je Google Nexus Two

Na konci října se objevily fámy, že by se snad mohly objevit nástupce Google Nexus Two, který vyrobí místo HTC jihokorejský Samsung. Telefon měl přijít 8. listopadu do britského obchodního domu Carphone Warehouse už 8. listopadu. Žádný Nexus Two (Nexus S?) se však neobjevil, ale v americký operátor Verizon Wireless společně se Samsungem představili nástupce Galaxy S.

Samsung Galaxy S je už vlastně samostatná řada androidích telefonů. K nám se sice dostal jen původní model i9000, ale v Americe se podobný hardware v jiném balení a s méně RAM (jen 384 MB) prodává u čtyř hlavních operátorů jako Vibrant (T-Mobile), Fascinate (Verizon), Epic 4G (Spring) a Captivate (AT&T). Včera se konala speciální tiskovka Samsungu, kde byl představen nový Galaxy S s názvem Continuum.

Už název napoví jakýsi plynulý přechod někam, třeba k nové generaci smartphonů. Continuum je totiž zvláštní tím, že obsahuje rovnou dva displeje. To není věc příliš běžná, kromě vyklápěcích telefonů (tzv. véček) nenašel druhý displej příliš uplatnění. Ale i Samsung už to na nás zkoušel s telefonem Soul (SGH-U900), kde byl ovládací kříž zastoupen dotykovým AMOLEDem.

Samsung Continuum

Samsung Contiunuum, zdroj: Engadget

Continuum se má objevit exkluzivně u Verizonu (za 200 USD s dvouletou smlouvou), v tuto chvíli není jisté, jestli se jeho GSM/UMTS verze objeví také v Evropě. U jiných Galaxy S by nám to nemuselo být líto, ale dvoudisplejový model by si místo našel. Všechna „eska“ jsou v USA populární, celkem se jich prodalo přes tři miliony kusů. Pak se divíme, kam ty displeje Super AMOLED pořád mizí.

Verizon jej začne prodávat už ve čtvrtek, ale to je jedna z mála oficiálních informací, které známe. Nebýt uniklých slajdů, ani bychom netušili hardwarovou výbavu.

Continuum obsahuje 1GHz procesor Hummingbird (Cortex-A8), 512 MB ROM a 384 MB RAM. Menší operační paměť postihla všechny brandované Samsungy v Americe. V telefonu je ještě uživatelská 2GB flash paměť a microSDHC karta s kapacitou 8 GB.

Dva displeje jsou lepší než jeden

Hlavní displej s 3,4" úhlopříčkou má běžné rozlišení 480 × 800 px. Ten menší, který se nachází pod ním, má 1,8" a rozlišení 480 × 96 px. Jeho funkce je vlastně geniálně prostá: přesunou se na něj některé widgety a ovládací prvky. Samsung mluví o sedmi různých režimech:

  • ve standby bude zobrazovat datum, čas a počasí
  • zmeškané události: SMS, MMS, IM, e-maily atd.
  • RSS čtečka: titulky zpráv bude neustále rolovat
  • příjem hovoru a zpráv
  • historie upozornění
  • VZ Navigator: ukazuje šipky, ulice a délku trasy v GPS navigátoru
  • ovládání přehrávače

Menší displej se aktivuje uchopením telefonu ve spodní části, mezi obrazovkami se lze přesunout prstem. Samsung nezmínil, jestli se chystají i další doplňky, nebo se objeví API, pro které budou moci programovat další funkce ostatní. Tak či tak, menší displej bude mít jednu výhodu – nižší spotřebu. Galaxy S i9000 má docela slabou výdrž, menší displej Continua (3,4" oproti 4") se zřejmě podepíše také, ale energii bude šetřit hlavně ten menší informativní displej. Kvůli kontrole času nebo zpráv nebude třeba zapínat ten hlavní.

Continuum překvapuje přisvětlovací diodou u foťáku. Ten se zřejmě nezmění, zůstává 5Mpx rozlišení a 720p video. Ale původnímu modelu dost chyběla LEDka.

Co však překvapuje ještě více, je použitý Android 2.1 (a není to málo Antone Pavloviči?) a hlavně všudypřítomné vyhledávání a mapy Bingu. V systému Googlu je to až kacířství. Potěší šestiosý gyroskop, jako má iPhone 4, třeba se dočkáme lepších her s pohybovým ovládáním.

Zastavme se ale u toho Androidu. Na tiskovce byla předvedena starší verze 2.1 Eclair, přitom se už blíží 2.3 Gingerbread. U Galaxy S byla také zprvu pouze 2.1 a s updatem na 2.2 FroYo si dal Samsung sakra na čas.

KL24

Mám ale tušení, že ve čtvrtek by mohlo být vše jinak. Continuum se dostane do prodeje a internetové drby ukazují na stejný den také vydání Gingerbreadu. Pokud se nový Android skutečně objeví, nebude to jistě pouhá náhoda, ale rovnou by mohl odstartovat svou pouť s novými Samsungy. Výrobce si ostatně potřebuje napravit reputaci.

Zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?