Hlavní navigace

Samsung slibuje pětkrát rychlejší mobilní internet. Ukázal první 5G modem

16. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: geralt / Pixabay

Korejský výrobce představil dle svých slov první 5G modem na světě plně splňující specifikace 3GPP Release 15. Tím reaguje na konkurenční Qualcomm, jehož Snapdragon X50 byl uveden již před dvěma lety, ale tehdy ještě nebyl standard 5G dokončen, a výrobce tak vytvořil čip jen podle nefinálního návrhu. Samsung už ale nebere v úvahu téměř dva měsíce starý MediaTek Helio M70, který plnou podporu 5G slibuje také.

Samsung svůj Exynos 5100 na rozdíl od rivalů již vyrobil a zákazníkům jej začne dodávat ještě před koncem roku 2018. Čip je vyroben druhou generací 10nm procesu a modem si rozumí i se staršími sítěmi od 2G nahoru. Modem v režimu 5G slibuje rychlosti stahování až 2 Gb/s v dnes běžně používaných pásmech pod 6 GHz, zároveň ale podporuje milimetrové vlny (rádiové frekvence nad 24 GHz), kde dokáže nabídnout propustnost až 6 Gb/s. Současný nejrychlejší LTE modem zvládne nanejvýš 1,2 Gb/s. Exynos 5100 v režimu LTE nabídne až 1,6 Gb/s.

MMF24

Samsung Exynos Modem 5100 Samsung Exynos Modem 5100

První komerční 5G sítě začnou postupně vznikat od příštího roku. Čeští operátoři si už některé nové technologie vyzkoušeli a finální 5G začnou testovat letos na podzim. 5G smaže rozdíly mezi pevným a mobilním bezdrátovým internetem. Přinese rychlosti v řádech gigabitů za sekundu, latence v řádu milisekund. Kvůli milimetrovým vlnám budou operátoři muset budovat malé vysílače na každém kroku, což bude reálné jen v hustě osídlených městech nebo jiných místech, kde se pohybuje hodně lidí.

Kromě Qualcommu, MediaTeku a Samsungu již 5G modem navrhl také Intel, který jej ale stejně jako MediaTek bude fakticky nabízet až za rok. Vlastní čip pravděpodobně uvede také Huawei. Největší Qualcomm už oznámil i výrobce, kterým bude čipy dodávat. Jde o Asus, HMD Global (Nokia), HTC, Inseego/Novatel, LG, NetComm, Oppo, Sierra, Sony, Telit, Vivo, Wingtech, WNC, Xiaomi a ZTE.