Hlavní navigace

Samsung Galaxy A9: čtyři fotoaparáty stačí, drahoušku (první pohled)

11. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Galaxy A9 je první smartphonem na světě, který má čtyři objektivy. Lavinu spustil Huawei se třemi čočkami u modelu P20 Pro, Samsung poměrně rychle dorovnal u Galaxy A7 (alespoň počtem foťákům) a nyní je tu Galaxy A9. Samsung v tomto bude jediný minimálně do příštího týdne, kdy Huawei představí nový Mate 20 Pro.

Samsung pravděpodobně takovýto telefon chystal delší dobu, vývoj nějaký čas trvá, i když z laického pohledu to vypadá, že potřeboval rychle předběhnout Huawei. Na druhou stranu je také možné, že Samsung potřeboval zaplácnout ve svém portfoliu díru, kterou mu tam udělala konkurence. Nová vlajková loď je daleko a není dobré u ní experimentovat, tak proč nevyužít řadu A. Více foťáku, více adidas, protože uživatelé na to slyší.

Na druhou stranu je zde třeba Sony nebo hlavně Google se svými Pixely, které dokazují, že na slušné fotky může stačit i jediný objektiv. Každopádně se Samsungu povedlo vyrobit „čtyřočko“ jako prvnímu. Navíc řada A není vlajková loď a podle současného vývoje nás v Galaxy S10/Note 10 čeká nějaká pecka.

samsung galaxy fotoaparaty Čtveřice fotoaparátů, ten hlavní snímač je třetí shora

Čtveřice objektivů je na zadní straně poskládána v jedné vertikální řadě spolu s přisvětlovací diodou. Na první pohled bych tak tipoval jiný počet, zvláště když Huawei zřejmě chystá čtyři objektivy v matici uprostřed zad a takto vypadají telefony se dvěma a třemi objektivy.. Ale opravdu jsou tam čtyři a hlavně jen minimálně vystupují z těla. Spolu s přední kamerou je zde v součtu 71 Mpx.

Tip: Huawei také chystá čtyři fotoaparáty a LG možná i pět

Hlavní objektiv má 24 Mpx, další umožňuje selektivní hloubku ostrosti, třetí nabízí dvojnásobný optický zoom a čtvrtý je ultraširoký. K tomu Samsung přidal porci umělé inteligence, která má na výsledné snímky velký vliv. Což ukázal už minule Huawei – výběr typu scény se mu sice třeba u „modré oblohy“ příliš nepovedl, ale obecně bude přínos AI u mobilních snímačů čím dál větší.

Zatím jsem psal pouze o foťáku, zbytek těla se totiž příliš neliší. Zaoblený SuperAMOLED displej o velikosti 6,3" má rozlišení Full HD+, čtečka otisků prstů je uprostřed zad a velikost rámečků je opět minimální. Navíc telefon vypadá symetricky a to, jak jej vlastně máte chytit do ruky, poznáte vlastně jen podle přední selfie kamery. Nebo podle zadní strany samozřejmě. To je z mého pohledu spíše špatně, designéři ale mají jiný názor.

SM-A920F_001_Front_Lemonade Blue Galaxy A9 ze všech stran

Samsung představil tři barevné varianty, přičemž v Česku budou v prodeji černá a modrá. Druhá jmenovaná nabídne gradientní přechod barev.

Barevné varianty Barevné varianty

Tlačítka na bocích odpovídají typickému ovládání Samsungů. Musíte si zvyknout na hlasitost na opačné straně a dávat pozor na tlačítko pro asistenta Bixby, který stále není v češtině.

Galaxy A9_web_06 Hybridní slot. S obřím úložištěm bude pro více lidí výhodnější zřejmě funkce Dual SIMu. Ale celkem můžete mít až 640 GB!

Galaxy A9 pohání Snapdragon 660, výkonnostně tedy půjde o běžnou střední třídu. Úložiště velké 128 GB lze rozšířit pomocí microSD karty o dalších 512 GB (takových lidí bude zřejmě minimum). Výdrž telefonu zajišťuje akumulátor o velmi dobré kapacitě 3800 mAh s podporou rychlonabíjení. Samsung navíc tradičně dodává příjemně drobné nabíječky. Bezdrátový standard Qi zde není a odolnost IP také Samsung neudává.

Galaxy A9 bude u nás v prodeji od poloviny listopadu za cenu 14 999 Kč v černé (Caviar Black) a modré (Lemonade Blue) variantě. Růžová (Bubblegum Pink) se tu prodávat nemá.

ICTS24

Samsungu se s modelem Galaxy A9 povedlo jedno mobilní prvenství, které překvapivě věnoval řadě A. Stojí za tím spíše načasování kvůli konkurenci, čekat na Galaxy S10 zřejmě Samsung nechtěl. Tím spíš musí být příští rok „es desítka“ ještě lepší. Galaxy A9 je každopádně velmi zajímavým telefonem pro lidi, kteří telefonem hlavně fotí a současně za něj nechtějí utratit průměrný měsíční plat.

Samsung Galaxy A9 1600 Galaxy A7 měl tři objektivy, Galaxy A9 má čtyři
označení konfigurace
představení / zahájení prodeje v Česku listopad 2018
displej 6,3" (18:9) SuperAMOLED, 1080 x 2220 px
rozměry a hmotnost 162,5 × 77 × 7,8 mm / 183 g
SoC  + RAM Qualcomm Snapdragon 660 (4× 2,2 GHz + 4× 1,8 GHz Kryo + Adreno) + 6 GB RAM
úložiště (+microSD) 128 GB + microSD
akumulátor 3800 mAh
zadní foťák hlavní: 24 Mpx f/2.0 AF
teleobjektiv: 10 Mpx, 2× optický zoom, AF, f/2.4
ultraširoký: 8 Mpx, 120°, f/2.4
selektivní hloubka ostrosti: 5 Mpx f/2.2
video ???
přední foťák 24 Mpx f/2.0
konektory USB-C 3.1
bezdrátové sítě (Wi-Fi, BT, GPS, LTE, NFC, infraport) Wi-Fi (802.11ac dual), Bluetooth (5.0), GPS (Glonass, BDS), LTE (ano, Cat9), NFC (ano), infraport (ne), Samsung Pay
čtečka otisků prstů ano
barevné varianty Caviar Black, Lemonade Blue
Single SIM / Dual SIM 2× nanoSIM
zvýšená odolnost IP??, Gorilla Glass
operační systém Android 8.0
doporučená cena 14 999 Kč

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.