Hlavní navigace

Samsung Galaxy Nexus – nový supertelefon (preview)

27. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Galaxy Nexus je po modelech Nexus One a Nexus S již třetím telefonem s čistým Androidem, a druhým, který má pro Google na svědomí společnost Samsung. Ten první vyrobilo HTC a ten přístí se tak trochu očekává od Motoroly, kterou Google koupil.

Samsung nestavěl na zelené louce. Galaxy Nexus je dvojče telefonu Galaxy S2, ovšem rozeznáte je od sebe snadno. Po softwarové stránce dává Samsung do Galaxy S2 jako nadstavbu/úpravu Androidu prostředí TouchWiz 4.0, zatímco Nexusy měly čistý, a tím pádem vždy nejnovější Android.

parametry
Cena 13 990 Kč včetně DPH (prosinec 2011)
Samsung i9250 Galaxy Nexus
procesor 1,2 GHz TI OMAP 4460 Dual core, PowerVR SGX540
paměť 16 GB vnitřní paměť, 1 GB RAM
displej 4,65" Super AMOLED, 720 × 1280 px
síť HSPAÔºã(21Mbps), HSUPA (5,76Mbps), EDGE, GPRS
konektivita Bluetooth 3.0, microUSB 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (2,4 GHz a 5 GHz), 3,5 mm audio jack
baterie 1 750 mAh
senzory akcelerometr, kompas, gyroskop, světelný senzor, proximity senzor, barometr
další funkce NFC, rozpoznání obličeje
rozměry a hmotnost 136 × 68 × 9 mm, 135 g

Provedení

Na první pohled je telefon docela velké pádlo, ovšem během pár dní si zvyknete a přijde vám to jako normální velikost. Zpracování je čistě plastové, žádné hořčíkové ani titanové slitiny neočekávejte. Přední část zabírá skoro celou mírně prohnutý displej Super AMOLED.

Hardwarová tlačítka zastupují pouze kolébkový ovladač hlasitosti a tlačítko pro vypnutí, respektive zamknutí displeje. Ve spodní části displeje je prostor pro senzorová tlačítka, takže samotný displej je ve skutečnosti o kousek menší, než se zdá. Tyto tlačítka jsou tři, ovšem v některých starších aplikacích se objevuje na boku ještě čtvrté, takže fyzické senzory jsou minimálně čtyři. Nutno říct, že ačkoliv jsem byl vždy zastáncem hardwarových tlačítek, jsou ta senzorová od Samsungu velmi dobrá.

Netradiční extratenký zadní kryt měl již Galaxy S2. Kryt můžete snadno ohýbat v jedné ruce a přesto se nezlomí. Telefon je pevný, nic na něm nevrže, pouze v jedné části u čočky fotoaparátu se zadní kryt na dotek lehce odchlýpá. Hardware je tedy dostatečně dobrý, to nejdůležitější na telefonu Galaxy Nexus je ale systém.

Ruská zmrzlina

Jde o první telefon s novým Androidem 4 s kódovým označením Ice Cream Sandwich (ICS). Ocitnete se v plně akcelerovaném prostředí, které znáte z tabletů s Honeycombem. V horní části displeje je napevno umístěno vyhledávací políčko Google společné pro všechny virtuální obrazovky a dole pětici ikon, z nichž prostřední slouží pro vyvolání seznamu aplikací a nabídky widgetů.

První postřehy

Během prvních pár dní s novým Nexusem mě zaujalo několik věcí a budu rád, když k nim napíšete do komentářů i své postřehy. Nejvíce mi vadí absence českého rozložení qwerty, které je dostupné jen u anglické klávesnice. U české bude spokojena pouze ta polovina psavé populace, která používá qwertz. Jde o vlastnost Androidu 4.0 a pevně doufám, že v dalším updatu se Google polepší. Stejný problém byl například i u tabletu Asus Transformer, který se podpory qwerty nakonec dočkal až po pár měsících ze strany Asusu.

Pokud jste z ostatních androidů zvyklí na pěkné zelené robotí smajlíky, tak u nového ICS jsou vyloženě škaredé. U nich ale nějakou změnu od Googlu neočekávám a je možné, že se nelíbí jen mě.

Nexus má informační diodu schopnou zobrazovat všechny barvy RGB a blikat při nepřijatém hovoru či příchozí smsce. Nepřítomnost diody byla často kritizována u mnoha telefonů s Androidem a zde by tedy nebylo co namítat. Zatím však bohužel nefunguje podle našich představ a místo blikání až do odemčení displeje zabliká jen párkrát a poté již nijak neinformuje.

KL24

Pětimegapixelový fotoaparát je velice rychlý a fotografovaná osoba nestihne ani zareagovat, momentálně se ale nedá standarní cestou vypnout zvuk závěrky. Telefon je velice svižný nejen při pohybu v systému. Rychlost startu i vypnutí mě velmi mile překvapila a pro její přesné změření do recenze si budu muset pořídit rychlejší stopky.

Bude nejlepší?

Nexusy měly vždy tendenci být současně nejlepšími Androidy na trhu, ovšem ostatní výrobci by raději viděli na špici ten svůj model. A tak se dá předpokládat, že nejen nový Galaxy S3 bude nejen po hardwarové stránce lepší. U Nexusu ale jde hlavně o něco jiného. Čistý operační systém bez mnohdy zbytečných nádstaveb, nejnovější aktualizace a vychytávky (například indikační LED), na které ostatní výrobci mohou zapomenout. A také fakt, že máte vlastně Google telefon, i když logo Samsung na druhé straně také najdete.Jelikož jsem odkojený CyanogenModem, vidím stále na ICS hodně negativ. Brzy zde najdete obsáhlou recenzci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.