Hlavní navigace

Samsung Galaxy Note: obrovský smartphone, maličký tablet

Sdílet

Zdroj: Redakce

Elektronický schizofrenik

Určitě znáte to pořekadlo, že dva je málo, tři je moc. Samsung na veletrhu IFA zřejmě našel těch správných dva a půl. Řeč je o úhlopříčce displeje a tím i (ne)mobilitě celého přístroje. Samsung nemůžeme očerňovat z toho, že by uživatelům nedal vybrat. Hloupé telefony, smartphony i tablety nabízí jako jediný hlavní výrobce ve všech myslitelných uhlopříčkách. Minulý týden ukázal Galaxy Note a zde už je problém určit, jestli se jedná o velký smartphone, nebo prťavý tablet. Ono na tom vlastně nesejte, říkejme mu třeba univerzální zápi(a)sník, který umí hrát na obou hřištích.

Samsung Galaxy Note

Poznámka: o stejné se už pokoušel třeba 5" Dell Streak, nicméně Galaxy Note je technologicky minimálně o třídu výše.

Note si vzal to dobré z obou světů. Rozměry i hmotnost jsou stále ještě „kompaktní“. Do kapsy od saka nebo zadní na kalhotách se ještě vejde. Hmotnost 178 g také není až takový úlet. Vždyť kdysi nejpopulárnější mobil Nokia 5110 měl jen o 8 gramů méně a také jsme nemuseli utahovat opasky (doslova).

Mnohem důležitější a to hlavní, proč se o Galaxy Note budou lidé zajímat, je displej. Úhlopříčku 135 mm a tabletové rozlišení 800 × 1280 px jsme ve smartphonu ještě neviděli. Ne že by Sharp a jiní výrobci netestovali, kam se až s jemným rozlišením mohou dostat, ale Samsung je první, kdo podobnou technologii nasazuje do praxe. S 285 DPI se sice ještě nevyrovná Retině u iPhonu 4 (330 dpi), i tak budou obrázky jemné jako fotka. Poprvé vidíme displej Super AMOLED HD, o kterém jsme se dozvěděli teprve nedávno. Samozřejmostí je multidotykové snímání a odolná krycí vrstva Gorilla Glass.

Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note

Samsung GALAXY Note je zařízení, které bylo stvořeno na základě porozumění potřebám uživatelů a na základě inovací. Zamysleli jsme se nad základními prvky tvořícími mobilní kulturu, zábavu a komunikaci, abychom z nich dokázali nabídnout to nejlepší v rámci jednoho elegantního zařízení,“ uvedl JK Shin, prezident a ředitel divize Mobile Communications společnosti Samsung a dodal: „Svoboda vlastního vyjádření, na jakou jsme zvyklí při užívání běžného papírového bloku, je v tomto přístroji provázena výhodami poskytovanými technologiemi a službami chytrých telefonů Samsung, takže uživatelé mohou vytvářet obsah, upravovat jej i sdílet s mnohem větším stylem než kdykoli předtím,“ dodal JK Shin.

Samsung, epizoda II: Návrat stylusu

Obnovenou premiéru zažívá stylus. Ač se ještě donedávka používal v souvislosti se Symbianem nebo Windows Mobile, iPhone ukázal, že pero vlastně nepotřebujeme. Kapacitní dotyková vrstva se dobře kamarádí s prsty, což neplatilo o rezistivních (odporových) displejích, na které se muselo více tlačit, případě ovládat stylusem nebo nehtem. Note má sice kapacitní displej, ale zároveň i stylus, který se vkládá přímo do těla.

" width="560" height="345" frameborder="0">

Od Samsungu je to zvláštní manévr, ale zřejmě jen krmí poptávku. Stylusy se pro kapacitní displeje prodávají zvlášť a vhod přijdou zejména tabletistům, kteří tak mohou snadno malovat a psát ručně poznámky. Na tyto uživatele myslí i nové tablety Lenova.

Samsung má se stylusem velké plány. Přizpůsobil mu i uživatelské rozhraní TouchWiz, jež doplnil o funkce S Pen. Čekat můžeme nová gesta a reakce na dotyky pera. Do budoucna se počítá i s rozpoznáváním (OCR) psaných znaků.

„Obrovský displej Super AMOLED s úhlopříčkou 5,3” a rozlišením HD je největším, nejkvalitnějším displejem jaký kterýkoli telefon na trhu nabízí; dotyková obrazovka ve spojení s elektronickým perem S Pen nabízí naprostou kontrolu nad telefonem a jedinečnou přesnost jeho ovládání a spolu s bohatým množstvím funkcí, které telefon nabízí, tak přináší v oblasti chytrých telefonů nový uživatelský zážitek,“ řekl JK Shin.

U Samsungu poprvé vidíme nové aplikace S Memo a S Planner. První je tradiční poznámkovač, který teď umí kromě obrazových, hlasových a textových zápisků zaznamenat i napsané/nakreslené poznámky perem. Vše lze i dále sdílet. S Planner je takový lepší plánovač, který kombinuje kalendář a úkoly. Na videu vypadá bezvadně.

Nechybí ani nový IM klient ChatOn. Dále se výrobce chlubí podporou VPN šifrovaných pomocí SSL. A nakonec vývojáři mohou využít S Pen SDK pro vývoj vlastních aplikací využívajích stylus.

Otázku, jež museli Korejci řešit, je, zda-li použít tabletový, nebo telefonní Android. Zatím se mluví o telefonním Androidu 2.3 Gingerbread. Jenže až přijde Note na trh, zřejmě už Google vydá svůj Android Ice Cream Sandwich, který obě platformy znovu sjednotí. Systém bude jeden, ale nabídne dvě nezávislá rozhraní pro použití v tabletech a smartphonech.

Hardware: jedna s hvězdou

U podobného zařízení byste určitě čekali dvoujádrový procesor. Správně. A to rovnou na frekvenci 1,4 GHz. Zatím nevíme s jistotou, jestli se jedná o firemní Exynos, ale vše tomu nasvědčuje. V tom případě bude zřejmě použit i grafický akcelerátor Mali-400MP. Ale s jistotou víme, že Note dostane 1 GB operační paměti a bude k dostání s 16GB i 32GB flashovým úložištěm. A komu to nestačí, nechybí ani slot pro microSD karty.

Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note

Samsung podporuje všechna čtyři pásma 2G i 3G sítí, dokonce i nadstavbou HSPA+, která dovolí stahovat rychlostí až 21 Mb/s a nahrávat 5,76 Mb/s (třeba u T-Mobilu). Kromě toho zvládně 2,4GHz i 5GHz sítě Wi-Fi 802.11a/b/g/n nebo Bluetooth 3.0. Umí tethering (Wi-Fi hotspot), Wi-Fi Direct (přímé spojení zařízení jako u Bluetooth) a poradí si se streamováním médií přes DLNA. I sítě má v malíčku.

Note zřejmě obsahuje stejný obrazový snímač jako Galaxy S II. Fotí v 8Mpx rozlišení, natáčí v 1080p30, zvládne autofocus a nechybí jedna ledka. Vepředu navíc trůní další 2Mpx kamerka.

Tabletomobil má i další nadstandardní výbavu. Senzorem proximity (vypínání displeje při přiložení k uchu), akcelerometrem, gyroskopem nebo kompasem nás už nemůže nikdo ohromit. Jenže Note obsahuje i barometr. Teď už jen teploměr a vlhkost a jedná se o nejvíce hi-tech meteostanici na světě.

" width="560" height="345" frameborder="0">

Zajímavostí je i podpora ruského geosystému GLONASS (a samozřejmě A-GPS). Volitelně budou nabízeny i verze s NFC. Galaxy Note se nabíjí přes USB 2.0, stejným rozhraním komunikuje i s počítačem. Avšak podporuje i USB host, takže k němu připojíte flashky, klávesnici nebo další periferie. Či přes dostupnou redukci rovnou televizor. A když už jsme u toho nabíjení, kapacita akumulátoru s hodnotou 2500 mAh už je také napůl cesty mezi mobilem a tabletem. Hodnoty výdrže ale neznáme.

CS24

Zkrátka na papíru se jedná o technologicky nejdokonalejší chytré zařízení, co kdy někdo vyrobil. Velikost není na škodu, ale přednost. Špatný stín může akorát vrhnout horší konstrukce, špatně vyladěné prostředí nebo koncová cena. Nic z toho ale v tuto chvíli nemůžeme posoudit. Na trhu by se měl objevit ještě před Vánoci, a to i v České republice.

Položme si Srstkovu otázku: Chcete jej?

Srovnávací tabulka

  Galaxy S II
Galaxy Note
Galaxy Tab 7 Galaxy Tab 7.7
Rozměry 125 × 66 × 8,5 mm 146 × 83 × 9,7 mm 190 × 120 × 12 mm 196 × 133 × 7,9 mm
Hmotnost 116 g  178 g 380 g 335 g
Displej 4,3", SAMOLED+, 480 × 800 px 5,3", SAMOLED, 800 × 1280 px 7,0", LCD, 600× 1024 px 7,7", SAMOLED+, 800 × 1280 px
Procesor Samsung Exynos 1,2 GHz (dualcore) Samsung Exynos 1,4 GHz (dualcore) ?, 1,0 GHz (singlecore) Samsung Exynos 1,4 GHz (dualcore)
RAM a ROM 1 GB 1 GB 512 MB 1 GB
Paměť 16 GB + microSDHC  16/32 GB + microSDHC 16/32 GB + microSDHC  16/32/64 MB + microSDHC 
Fotoaparát 8 Mpx, LED, video 1080p, autofocus, přední 2 Mpx 8 Mpx, LED, video 1080p, autofocus, přední 2 Mpx 3 Mpx, LED, video 480p, autofocus, přední 1,3 Mpx 3 Mpx, LED, video 720p, autofocus, přední 2,0 Mpx
HSDPA
HSUPA 
21 Mb/s
5.76 Mb/s
21 Mb/s
5.76 Mb/s
7,2 Mb/s
5,76 Mb/s
21 Mb/s
5.76 Mb/s
Akumulátor 1700 mAh  2500 mAh 4000 mAh  5100 mAh
Výdrž
-poh. 2G/3G
-hovor 2G/3G
372/610 h
6/8,5 h
? ?
28/25,5 h
?
Funkce Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0, A-GPS, FM rádio, el. kompas, senzor proximity, akcelerometr, gyroskop, TV výstup, NFC (volitelně) Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0, A-GPS, FM rádio, el. kompas, senzor proximity, akcelerometr, gyroskop, barometr, stylus, TV výstup, NFC (volitelně) Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0, A-GPS, FM rádio, el. kompas, senzor proximity, akcelerometr, gyroskop, TV výstup Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0, A-GPS, FM rádio, el. kompas, senzor proximity, akcelerometr, gyroskop, TV výstup
Systém Android 2.3 Android 2.3 Android 2.3 Android 3.2