Hlavní navigace

Samsung Galaxy S II: Nejlepší z nejlepších

11. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předchozí veleúspěšné generace Samsungu Galaxy S se prodalo přes deset milionů kusů. Aby korejský výrobce na tento úspěch navázal, musel představit něco unikátního. A jak jsme se sami přesvědčili, povedlo se mu to bez chyby.

Prvním dvoujádrovým telefonem na našem trhu byl LG Optimus 2X, který jsme podrobili testu v květnovém čísle. I když se jednalo o první dvoujádrovou vlaštovku, jednalo se o velice povedené zařízení. Samsung Galaxy S II však posunuje laťku případným konkurentům o mnoho výše.

Aby černá černou byla

Když telefon poprvé vezmete do ruky, překvapí vás jeho hmotnost. I když si předtím v parametrech všimnete hodnoty 116 g, nic se nevyrovná opravdovému vjemu. Těžko uvěřit, že takto výkonné čtyřpalcové zařízení může být takto lehké. Stejně obdivuhodně bude působit i tloušťka, která ani v tom nejširším místě nepřesáhne centimetr, takže vytroušení z kapsy nic nebrání.

Čelní strana působí díky použitému displeji jednolitým, naprosto černým dojmem. Stejně jako u předchozího modelu je totiž i zde displej hlavním tahákem. Technologie Super AMOLED byla opět o kus vylepšena a přívlastek Plus, který najdete u tohoto modelu znamená především vyhlazenější a jemnější obraz. Displej má rozlišení 800 × 480, tedy méně než konkurence ve formě HTC Sensation či iPhone 4, to je však vykompenzováno velice věrným zobrazením barev a také výbornými pozorovacími úhly. Rovněž čitelnost na slunci je špičková, z momentálně dostupných modelů na našem trhu jej překoná snad pouze IPS s technologií Nova, které najdete třeba v LG Optimus Black. Ten se pyšní především vysokým jasem.

Stejně tak po výkonnostní stránce se jedná o špičku. Dvoujádrový procesor Cortex A9 s frekvencí 1,2 GHz překoná stejně taktovaný Qualcomm v HTC Sensation. Ve spojení s vlastním čipsetem Samsungu Exynos 4210 a grafickým akcelerátorem Mali-400MP se jedná o nejvýkonnější smartphone, který v současné době na trhu najdete. Překoná i řešení s čipovou sadou Tegra 2 od Nvidie, na kterém běží již zmíněný LG Optimus 2X. 

Podobně jako u referenčního modelu Google Nexus S i zde přikročil výrobce k distribuci dvou verzí telefonu, které se budou lišit svými technickými parametry. Do zemí s vyspělým trhem (kam ČR také patří) budou dovážena zařízení s výše popsanou specifikací. Pro ostatní trhy bude Galaxy S II vybaveno čipsetem Nvidia Tegra 2 a především bude obsahovat pouze S-LCD displej.

Parametry
Zapůjčil Samsung
Samsung Galaxy S II
procesor Cortex A9 (2× 1,2 GHz)
operační paměť 1 GB
vnitřní paměť 16 GB (+ microSDHD)
displej 4,3", 480 × 800, S-AMOLED Plus
konektivita GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, Wi-Fi (b/g/n), Bluetooth
konektory microUSB, audio (3,5mm jack)
fotoaparát 8 Mpx (zadní), 2 Mpx (přední)
operační systém Google Android 2.3.3
rozměry 125 × 66 × 8,5 mm
hmotnost 116 g
cena 11 990 Kč
extra názor 95 %

 

Natáčí ve fullHD

O samotném výkonu nás přesvědčila i kvalita natáčeného videa. Ta není závislá pouze na kvalitě samotného snímače, ale i na samotném výkonu. Pokud přepnete fotoaparát do režimu videokamery, můžete nastavit maximální rozlišení 1 920 × 1 080 bodů. I při těchto parametrech dokáže telefon ukládat video s frekvencí 30 snímků za sekundu. Pokud nebudete při pořizování videa telefonem zběsile mávat ze strany na stranu, nezaznamenáte ani kácení vertikál, které se u fotomobilů velice často objevuje. Jedinou výhradou je snad pouze pomalejší automatické ostření.

Pokud budete Galaxy S II používat jako standardní smartphone, tedy několik desítek minut brouzdání na internetu, několik hovorů, vyfocení pár fotografií a rozumnou dobu strávenou hraním her, ničím vás nepřekvapí ani nezklame. Výdrž při tomto používání se pohybuje kolem dvaceti hodin. Je tedy nutné, stejně jako v případě drtivé většiny smartphonů, telefon každý večer nabít.

Samsung Galaxy S II

CS24

Zázvorový perník z Koreje, Verdikt

U androidích telefonů pocházejících z továren Samsungu jsme zvyklí na nástavbu TouchWiz. Ta je implementována i v případě Galaxy S II a musíme uznat, že funguje náramně dobře. S optimalizací prostředí si dal výrobce záležet a za celou dobu testování jsme se nesetkali s větším záškubem při práci se systémem. Základní obrazovky nyní můžete libovolně přidávat a odstraňovat. Jejich orientace je tradičně horizontální, stejně jako třeba u iPhonu. K dispozici je velké množství základních widgetů, jejichž výběr se bude rozšiřovat s instalacemi nových aplikací.

Pokud nutně nepotřebujete chytrý telefon se znakem nakousnutého jablka na zádech, Samsung Galaxy S II je tou nejlepší volbou, ke které se můžete přiklonit. A pokud vezmete v úvahu vysoký výkon a skvělý displej, cena okolo dvanácti tisíc působí docela příjemně.

Autor článku