Hlavní navigace

Samsung Galaxy S III: Pětipalcová bestie se čtyřjádrem (první pohled)

14. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do redakce nám před několika dny dorazil model Samsung Galaxy S III. Abychom mohli otestovat všechny funkce, včetně novinky S Beam, která dokáže pomocí kombinace Wi-Fi Direct a NFC odesílat multimédia dotykem dvou telefonů, pořídily jsme si na testy Galaxy dva.

Samsung Galaxy S III Samsung Galaxy S III

Zpracování na jedna méně

Před oficiálním představením telefonu jsme byli zahrnováni zprávami o speciálních materiálech, ze kterých by měl být Galax S III vyroben. Nakonec se však nic převratného nekoná a stejně jako super úspěšný předchůdce S II je kompletně plastový. Díky tomu stlačil Samsung hmotnost na příjemných 133 g. A vzhledem k tloušťce necelých devíti milimetrů se i přes obří rozměry Galaxy bez problému dá nosit v kapse.

Samsung Galaxy S III Samsung Galaxy S III

Na druhou stranu – nezasloužila by si vlajková loď za patnáct tisíc něco víc, než obyčejný plast? Apple vsadil na kombinaci kovu a skla, a pokud pomineme problém se signálem obnažené antény u předposledního modelu, volba to byla správná. Nokia u svých modelů Lumia 800 a 900 dala přednost probarvenému polykarbonátu unibody konstrukce. I díky tomu jsou mnohými považovány za nejpohlednější smartphony současnosti. A jak ukazuje drop test iPhonu 4S a Galax S III, ani s pevností na tom není Samsung nejlépe.

Stejně jako u předchozího modelu zvolil Samsung pro zadní kryt extrémně měkký a pružný plast. Především rohy se u Galaxy S II poškrábaly docela snadno, u následovníka to asi nebude o moc lepší. Docela nás však zarazil a zklamal povrch zadního krytu. Zatímco na druhém Galaxy byl zadní kryt  vroubkovaný a prakticky jej nebylo možné „opatlat“ otisky prstů, záda Galaxy S III jsou lesklá a otisky se na nich usazují velice snadno.

Obří displej s HD rozlišením

Závody o největší úhlopříčku smartphonu jsou v plném proudu a tak nám Samsung naservíroval bestii s 4,8“ displejem. Osobně považuji jako maximální vhodný rozměr 4,3“ u předchůdce nebo u Lumie 900. Při testování jsem si také uvědomil, že prostředí Androidu na takřka pětipalcovou úhlopříčku není stavěné. Když jsem dlouhé měsíce používal jako primární stroj HTC Titan s Windows Phone 7 s displejem o desetinu palce menší, s ovládáním jsem neměl problém. U Androidu je to jiné – stále mnoho prvků zůstává přilepeno k hornímu okraji. Ať už je to horní notifikační lišta, adresní řádek prohlížeče nebo navigační panely v Androidu 4 (třeba v seznamu aplikací) je nutná zručnost při přechytávání telefonu.

 

Kvalita displeje je rozporuplnou záležitostí stejně jako u každého Super AMOLED displeje. Pokud nemáte po ruce třeba iPhone 4(S), jeví se rozlišení i přes použití PenTile matrice jako dostatečně jemné bez viditelných pixelů. Pokud si však tyto dva telefony srovnáte, uvědomíte si, že sice samotné pixely viditelné nejsou, grafika a fonty jsou však uhlazenější na Retině – za to může právě RGBG. Do jisté míry se podařilo eliminovat i zabarvování displeje do zelena či modra při pozorování z bočních úhlů.

Na baterku stěží den

Na rozdíl od přímého konkurenta HTC One X, není Galaxy S III vybaveno Tegrou 3. Jak si vede výkonově, se dozvíte v interaktivních grafech velké recenze. Již po prvních dnech testování však můžeme říci, že Tegra má navrch především ve spoření energie. Kromě čtyř hlavních jader totiž obsahuje i páté jádro, které je využíváno při méně náročných operacích (a tedy převážnou dobu). Nový Exynos v Galaxy S III nic takového nemá a tak se i při práci v rozhraní Androidu musí spolehnout na šetřící funkce čtyř základních jader.

 

 Samsung Galaxy S III Samsung Galaxy S III Samsung Galaxy S III

MMF24

Obrovským žroutem je také displej. Pokud máte rádi vyšší jas a nastavíte jej na nějakých 75 %, budete mít co dělat, aby telefon vydržel celý den. A v případě že si něco zahrajete, večer budete s největší pravděpodobností bez energie.

Ve velké recenzi, kterou můžete na ExtraPC.cz čekat v příštích dnech se zaměříme samozřejmě i na nové funkce, kterými Samsung vybavil Android v Galaxy S III. Zaujalo nás probouzení telefonu pomocí detekce obličeje, vyzkoušeli jsme již zmiňovaný S Beam a nezapomeneme ani na hlasové ovládání S Voice.