Hlavní navigace

Samsung Galaxy Tab 10.1: nejlepší tablet?

14. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung Galaxy Tab byl trochu nedopečenou konkurencí iPadu. Možná se tolik nehodil Android 2.2 Froyo, možná nebyl stroj dost rychlý, možná moc malý nebo třeba drahý. Velkolepě nabušený nástupce, Samsung Galaxy Tab 10.1, by měl řadu chyb napravit. Parametrově je na tom totiž skutečně dokonale.


Jak napovídá jeho název, Galaxy Tab 10.1 má 10,1" kapacitní displej s rozlišením 1280 × 800 px. Uvnitř tepe 1GHz dvoujádro Nvidia Tegra T-250, to znamená, že nejenže bude tablet velice svižný, ale půjdou na něm plynule hrát i 3D hry, nebude problém s přehráváním jakéhokoli (až Full HD) videa a akcelerovaný bude i Flash, což znamená, že na Youtube nebo Google mapách se budete cítit jak na plnokrevném desktopu.

Nainstalovaný je Google Android 3.0 Honeycomb, tedy OS ušitý tabletům na míru. To s sebou nese podporu Google Books, videochatu přes G-talk, v systému najdete i aplikaci pro Gmail, Google Calendar, Maps, Latitude a mnoho dalších aplikací z Googlu. Přístup k Android Marketu je samozřejmý. Web podporuje Adobe Flash 10.1 a jak jsem zmínil, Tegra jej dovede akcelerovat, takže nebude problém.

  

  

Poslední obrázek: porovnání Galaxy Tabu 10.1 s prvním Galaxy Tabem a s iPadem

Vepředu najdete 2Mpx, vzadu potom 8Mpx kameru, nahrávat můžete až 1080p (!) videa. To může být využito kromě klasického focení, natáčení a videohovorů třeba na augmented reality. Reproduktory tablet nese dva, je tu i podpora 4G (ne LTE) - HSPA+ v rychlosti až 21 Mb/s. Nechybí podpora A-GPS s podporou Google turn-by-turn navigace a samozřejmě ani Wi-Fi 802.11n. Bluetooth 2.1 + EDR tu je také. Je tu i 3,5mm konektor na sluchátka a Samsung nezapomněl ani na akcelerometr (pohybové čidlo), gyroskop, digitální kompas nebo proximitní ("blízkostní") senzor. Paměti je 16 nebo 32 GB a můžete ji rozšířit přes slot na SD karty.

  

  

MMF24

Samsung Galaxy Tab 10.1 tak nabízí vše, co dnešní tablet nabízet může. Rychlý hardware, vysoké rozlišení displeje a vynikající konektivita zajistí extrapohodlné prohlížení webu, stroj je připraven na augmented reality aneb Mapy.cz na ulici. Navigace, natáčení, focení, koukání na filmy - vše je možné. A vše v ideálním rozměru - 10,1" pološirokoúhlé tělo váží kompletně jen 599 g.

Zdroje: Samsung, Engadget