Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Foťáky v mobilech budou lepší. Samsung vymyslel nové řešení. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 27. 6. 2018 12:54

    Miichaell

    Místo, aby někdo konečně do telefonů nacpal 1" snímač s proměnlivou clonou (a bylo by mi upřímně fuk, že to z telefonu trochu kouká ven), což by na pevném ohnisku byla pecka (a asi poslední rána levným kompaktům), tak chtějí snímač zmenšovat/zvětšovat rozlišení. Proč? Ale to je asi stejné jako se ptát, proč se nezvětšuje čip, ale místo toho se do telefonu nacpou 3+ "foťáky" s 1/3" (nebo lépe ještě menším) čipem s různými ohnisky. Jo, je pěkné, že marketing může na telefon nalepit, že to má 24Mpx, jako základní zrcadlovky a pak se chlubit tím, že to s objektivem F1,4 dělá stejné fotky (tomu uvěří jen blázen), ale kdo ty 24Mpx soubory bude skladovat? A na čipech menších než 1/2,33" to bude fakt nádhera. Už Sony u Xperie Z3 (a možná i dříve) mělo 1/2,33" čip a 20,7Mpx fotky a byla to hrůza (otázkou je, jestli to není spíš "neschopnost" v Sony udělat rozumný postprocessing, aby si nedělali konkurenci svým kompaktům). Až letošní Xperie mají konečně fotky, které se dají srovnat alespoň s 3 roky starou konkurencí.

    I když Samsung ve fotomobilech nabízí to nejlepší, zmenšovat čip nebo zvyšovat rozlišení mi přijde jako hloupost, pokud nepočítám přední kamerku, kde menší čip může být ku prospěchu (při zachování "kvality") vzhledem k rozměrům.