Hlavní navigace

Samsung letos vyrobí poslední LCD, pak plně přejde na jiné typy displejů

31. 3. 2020

Sdílet

Zdroj: Samsung

Samsung potvrdil, že letos ukončí produkci LCD panelů. Loni na podzim již oznámil omezení jejich výroby a investici ve výši 11 miliard amerických dolarů do výzkumu a vývoje nových technologií. Teď agentuře Reuters přiznal, že letos ještě zákazníkům dodá nasmlouvané objednávky a pak bude šmitec. Firma momentálně provozuje dvě LCD továrny doma v Koreji a dvě v Číně.

Jedním z důvodů jejich ukončení je kromě klesajícího zájmu o LCD prý také silná čínská konkurence. Společnosti AUO, CSOT nebo BOE stlačily ceny tak dolů, že už i Samsung musel snížit své marže na minimum. Paradoxně již sám od prvních dvou zmíněných odebírá panely pro některé své televizory, takže levnější LED či QLED TV by v jeho nabídce mohly zůstat i následujících letech.

Co Samsung udělá se svými čínskými fabrikami, zatím nevíme. Ty korejské ale začnou vyrábět panely na bázi kvantových teček. To je bohužel příliš vágní vyjádření, neboť tzv. QD lze využít u řady technologií k řadě funkcím.

qdoled qned Panely typu QD-OLED a QNED (zdroj: Display Supply Chain)

Momentálně připravuje panely typu QD-OLED, které by měly být levnější a jednodušší na výrobu než OLEDy od LG. U QD-OLED jsou zdrojem světla modré organické diody, které pak na červenou a zelenou barvu převádí vrstvy kvantových teček. OLED má nicméně pořád problém s životností, respektive vypalováním obrazu. Možnou náhradu by podle společnosti Display Supplay Chain měla být technologie QNED (Quantum Nano Emitting Diode), kde zůstane kvantový barevný filtr, ale světlo budou vyzařovat anorganické diody tvořené tzv. nanorody nitridu galia, tedy jakýmisi 3D nanoLEDy. QNED má být levnější než microLED a nebude trpět vypalováním jako OLED.

TIP: LG tlumí výrobu LCD panelů, přesouvá ji do Číny a soustředí se na OLED

KL24

Jenže se spekuluje i o tom, že Samsung využije kvantové tečky také u zmíněných microLEDů. A aby toho nebylo málo, na konci loňského roku Samsung vyrobil QD-LED, kde jsou kvantové tečky samy o sobě zdrojem světla. To se mu dosud nedařilo, protože dobrého jasu a životnosti se mu dařilo dosáhnout jen při použití toxického kadmia. U nového technologie ale využívá kombinaci fosfid inditého a různých sloučenin zinku.

Zdroj: ZDNet, Reuters

Byl pro vás článek přínosný?