Hlavní navigace

Samsung a LG pracují na displejích budoucnosti. Zahnuté budou do všech stran

25. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle korejského listu Etnews již dva místní giganti připravují výrobu flexibilních OLED panelů pro mobily budoucnosti. Samsung jako první začal ve velkém vyrábět telefony s displeji zahnutými do boků. On i jeho konkurent LG ale chystají displeje, které budou zahnuté také nahoře a dole.

U Galaxy S8 zabírá displej „jen“ 83 % čelní plochy. Chystaný panel bude „přetékat“ do všech stran a zabere 98 %. Dříve než příští rok se jej však určitě nedočkáme. Zdroje totiž tvrdí, že výrobci zatím nedokázali vyřešit hlavní problém – v rozích nelze rozpoznat dotyk.

CS24

Kromě technologického problému ale zůstávají i ty praktické. Pokud by celou přední stranu zabíral displej, kam se stávající výbava? Čidlo přiblížení nebo čtečku otisků bude možné řešit ultrazvukem (který prostoupí displejem). Snímač okolního osvětlení by se dal integrovat do hrany telefonu. Sluchátko může fungovat na vibračním principu (bone conduction). Ale foťák? Ten samozřejmě lze vynechat, ale selfiečkáři by to nepřežili.

Jak by takový bezrámečkový telefon mohl vypadat, načrtl již v roce 2015 český designér Marek Weidlich. Jeho iPhone budoucnosti obsahuje výřez pro sluchátko a nad ním je i foťák. Žádný soudný výrobce by ovšem nedovolil, aby se kus textu nebo jiné užitečné informace schovával v těchto mrtvých místech.