Hlavní navigace

Názor k článku Samsung má ARM jádro, které může konkurovat Applu a Intelu. Exynos M3 slibuje vysoké IPC od Gildor - S tím docela souhlasím. Můj (čistě osobní) odhad...

  • 26. 1. 2018 18:47

    Gildor

    S tím docela souhlasím.
    Můj (čistě osobní) odhad je takový, že se postupně notebooky jako takové rozdělí, v poměrně dohledné budoucnosti, na dvě výrazně odlišné skupiny.

    První zůstane věrná klasickému desktopovému prostředí s plnou verzí Windows. Hlavními zástupci budou herní notebooky, pracovní stanice a korporátní třída notebooků vedená ThinkPady a třeba Delly. Určitě v této skupině budou i třeba nějaká 2in1, a podobná zažízení, ale spíše vyjímečně, a kdo bude chtít takovýto notebook v mainstreamové cenové skupině, bude mít asi postupně o dost menší výběr, než dnes. Nedivil bych se vyšším příplatkům za ony plné Winy...

    Druhá skupina přejde na systémy ve stylu Chrome OS, nebo Win 10 S, které se sice v tuto chvíli zásadně liší, ale směr vývoje je stejný. Vymizení desktopového prostředí a "svobodné instalace čehokoli", přechod buď na výhradě prohlížečové prostředí, což je cesta Chrombooků a vzhledem k rozvíjejícím se možnostem prohlížečů, cloudu, atd, nemusí být vůbec slepá. A nebo "applovská" cesta Win 10 S a směřování do Storu a omezeného, ale "blbuvzdorného" prostředí. Nevím za jak dlouho, ale jsem názoru, že toto se v budoucnu stane klasickým mainstreamem pro mnoho lidí a zde právě mají šanci se prosadit i ARMové procesory.

    A přesně jak píšete, toto asi bude cesta "smarphonových generací", kdy děti dnes umí s mobilem, nebo tabletem daleko dříve než dostanou do ruky myš.
    Já jsem vyrůstal na Win 95 a 98, standartní desktopové prostředí je pro mě něco úplně základního. A ač jsem pořád mladší generace a o IT svět se zajímám od mala, jsem asi v tomto docela staromódní, protože jsem i po letech nepřišel smartphonům nijak zvlášť na chuť. Kromě funkce "mobil" mi smartphone slouží prakticky jen jako nouzový internetový prohlížeč (častě stejně jen wi-fi hotspot pro notebook) a mobilní appky mě moc nechytly. Takže v tomto jsem "stará škola", všude možně tahám klasický notebook, když chci fotit vytáhnu zrcadlovku, tablet ani 2in1 nemám a neplánuji kupovat.