Hlavní navigace

Samsung ML-1640 a ML-2240 – 2× laser

12. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co můžete čekat od Samsungu ML-1640

Slabší z obou modelů, Samsung ML-1640, je sympatické malé černé zařízení. Samsung ML-1640 je vyrobena v tmavě šedé kombinaci, jinak se vzhledově téměř neliší. Vždy, když vidím současné laserové tiskárny, tak vzpomínám na těžké obry, se kterými mohl manipulovat pouze vytrénovaný svalovec. Samsung ML-1640 i její výkonnější variantu unesete v jedné ruce. Snadná je také manipulace se zásobníkem barviva. Po odklopení přední části tiskárny uvidíte držák, kterým z hloubky zařízení vytáhnete zásobník s tonerem. Jeho opětovné vložení do tiskárny je také bez problémů, jen se nesmíte bát mírně přitlačit a zásobník tak zacvaknout do připravené pozice.

Jestliže jiné laserové tiskárny umožňují otevírání krytu i zezadu, v případě obou těchto tiskáren tomu tak není. Přední kryt má výklopný držák čistého papíru, uvnitř jsou boční přítlačné plochy. Pokud vám papír uvázne v těle tiskárny, což se může stát, například pokud tiskárna natáhne dva listy papíru spojené statickou elektřinou, nezbude vám nic jiného, než ji vypnout, počkat na vychladnutí, vyjmout zásobník s tonerem a otevřít malou krytku válečků výstupního podavače. Poté silou, ale opatrně budete moci papír vytáhnout. Myslím, že by se dalo najít i lepší řešení tohoto problému. Obě tiskárny nabízí stejné rozlišení tisku (600 × 1200 DPI), stejné rozměry i kapacitu vyrovnávací paměti.

Dře jak šroubek

Přestože není nejrychlejší na trhu, rychlostí tisku vás tento levnější model určitě nezklame. Pět sekund na vytištění dokumentu s obrázkem a grafem je příjemných. Samozřejmě, tisknete-li stránky po jedné, je nutné připočítat dobu nutnou pro zahřátí tiskové hlavy, i ta je ale příjemná – první stranu uvidíte vytištěnou za necelou čtvrt minutu.

Tiskárnu výrazně nezpomalí ani tabulka v Excelu, ani tisk celostránkové fotografie. V tisku většího obrázku je znát mírné šrafování, ale kupodivu je tisk kvalitnější než z vyššího modelu. Tiskárna nedělá velký hluk ani neobtěžuje výraznější produkcí ozonu při tisku. Průměrná spotřeba při tisku je 366 Wattů, v klidovém stavu ukazoval měřič spotřeby hodnotu nula. Zhruba ve čtvrt minutových intervalech se však nárazově ukazovaly hodnoty okolo tří set a sedmdesáti wattů. V tabulce se spotřebou jsem tedy tento jev zohlednil a pro klidový stav tiskárny pracuji s hodnotou 1 W.

Rychlejší Samsung ML-2240

Jestliže levnější model dosahoval dnes průměrné rychlosti tisku, pak Samsung ML-2240 patří mezi rychlejší tiskárny. První stranu vám dodá asi za jedenáct sekund, průměrný tisk jedné strany vícestránkového dokumentu trvá méně než čtyři sekundy. Vynikající je také rychlost tisku obrázku. Bohužel mám pocit, že právě vysoké rychlosti se u této tiskárny projevují mírné neduhy – některé však mohly být při testování zapříčiněny shodou okolností. Papír do podavače zajíždí snad až příliš rychle. V případě, že tiskárna natáhne dva běžné listy papíru, znamená to přerušení tisku, protože se papír zasekne. S potiskem tvrdšího papíru tedy raději vůbec nepočítejte.

Na tisku obrázku je znát zřetelnější šrafování. Není to však nic tragického. Od tiskárny z této kategorie nikdo nečeká tisk snímků na fotografický papír, v běžném dokumentu si toho asi nevšimnete. Vyšší rychlost však zřejmě pro výrobce znamená i větší hluk. Samsung ML-2240 už rozhodně není tichý. Zatímco hluk lze za určitých okolností tolerovat, produkce ozonu je docela nepříjemná a problém vám udělá hlavně při tisku vícestránkového dokumentu.

Spotřeba Samsungu ML-2240 je při práci o něco nižší než u její levnější kolegyně, v klidovém režimu si naopak vyžádá pět wattů. Problém se špičkami v režimu stand-by se u ní nicméně neprojevuje.

Instalace ovladačů a náklady na tisk

Instalace ovladačů

Zprovoznění obou tiskáren je otázkou několika minut. Instalátor ovladače poněkud netypicky požaduje připojení tiskárny před nakopírováním souborů. Výrobci bych vytknul automatickou instalaci prohlížeče PDF Adobe Reader, který se kopíruje i v případě, že na počítači je již novější verze tohoto programu. Doporučuji tedy použít raději uživatelské nastavení instalace a podívat se, co vše máte zatrženo.

Během instalace budete nuceni ignorovat několik hlášení Windows o tom, že ovladače nejsou certifikovány a úspěšně se doberete jejího konce. Poté vám bude nabídnuto vytištění testovací stránky. Samotné ovladače jsou docela povedené, pomocí speciálního nástroje SmartPanel můžete sledovat nejrůznější informace o tiskárně. Dobrá zpráva je, že ovladač je kompletně v češtině, včetně zmíněného doplňkového programu. Anglicky je pouze instalovaná elektronická příručka v PDF.

Provozní náklady

Cena a rychlost tisku jsou tedy hlavním rozdílem mezi oběma tiskárnami. Samsung ML-2240 byl navíc vybaven krytem podavače čistého papíru, nicméně byla zde znát úspornost. Podavač je stejně jako u ML-1640 tvořen pouze tenkou podložkou, kryt je pak na ní položen. Papír tedy není zcela ukryt v těle tiskárny, ta má na druhou stranu v zavřené podobě menší rozměry než výrobky se zásobníkem uvnitř těla.

Hledáte-li levnou černobílou tiskárnu, může to být právě některá z těchto dvou. Pozor, zásobníky barviva z výroby mají menší kapacitu (700 stran) než běžně prodávané zásobníky náhradní. V tabulkách je počítáno právě s doplňkovými zásobníky.

 

CS24

Za zapůjčení tiskáren děkujeme společnosti Samsung.