Hlavní navigace

Samsung Mobile Unpacked 2012: poctivá dávka revolučních novinek

31. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před zahájením veletrhu IFA uspořádala divize Samsung Mobile v Berlíně už tradičně akci s názvem Unpacked 2012. Jednalo se o poměrně monstrózní záležitost, byli sezváni novináři a partneři z celého světa. Proběhla ve velmi zajímavém prostoru Tempodrom (něco mezi sopkou a velkým, futuristickým koncertním sálem), který jí přidal na teatrálnosti, což byl zřejmě záměr. Celou akci byo možné sledovat také na internetu na živo, na záznam se můžete podívat třeba zde

Přeci jen Apple (a jeho slavné Keynotes) je v tomto ohledu etalonem a ostatní velcí hráči na trhu smartphonů se jej snaží dohnat a předběhnout. A to jak prodeji, kvalitou produktů, tak i epickými rozměry samotného představení. Nechyběl tak komorní orchestr, kouzelníci s působivými triky, či emotivní film o tom, jak produkty Samsungu používají obyčejní Berlíňané. Nechyběli ani zajímaví hosté – kromě evropských i asijských leadrů Samsungu se jako ambasador prvního představeného produktu zjevil legendární německý režisér Wim Wenders (Nebe nad Berlínem, nyní pořadatel Berlínského filmového festivalu).

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky  Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky 

Na druhou notu

Wenders pomáhal představit nový Galaxy Note II, nástupce neobvyklého modelu Note, který vytvořil tak trochu samostatnou kategorii. Něco mezi tabletem a smartphonem, navíc s dotykovým perem. Nový Note II lehounce pozměnil proporce a hlavně vylepšil pero a kreativní nástroje, které mají být jeho hlavní zbraní. Slavný režisér k tomu přidal krátkou přednášku o kreativitě. Říkal také, že miluje technologie (což mu při vizáži šíleného profesora rádi uvěříte), zejména ty, o jakých se dříve jen snilo. Podle něj tato zařízení redefinují proces kreativity. Nakonec odcitoval Andyho Warhola, který říkával, že každý je umělec. Podle Wenderse to je v dnešní době trochu jinak – každý může být kreativní. Nástroje k tomu jsou. Nakonec ještě ukázal krátký film ReCreate Berlin, který kombinoval animaci s běžnou kamerou. Natočila ho parta mladých Berlíňanů výhradně s použitím nedávno představeného Galaxy Note 10.1.

Poté přišel samotný J. K. Shin, prezident Samsungu, aby již ukázal očekávaný produkt. Řekl, že ne každý je Picasso nebo Einstein, ale každý má v sobě kreativní potenciál. Poté vytáhl samotnou novinku. Displej se protáhl na 5,5" a má nyní poměr 16:9, vypadá teď hodně jako Galaxy S III. Použitá technologie je podle očekávání HD Super AMOLED, oproti svému předchůdci je dokonce o chloupek užší. Opět je přítomen stylus (S Pen), který byl vylepšen a stává se podle Samsungu magickou hůlkou. Také proto byla celá akce v duchu kouzelnického představení.

Funkcí, které mají tuto magičnost přinést, je hned několik. V první řadě je to určitě Air View – pokud najdete perem nad určitý objekt, zobrazí s jeho podrobnosti – při najetí na email v inboxu se zobrazí jeho obsah, při najeti na složku ve fotogalerii se zobrazí náhled fotek, při najetí nad časovou osu videa se zobrazí náhled v daném čase nebo v diáři při najetí nad najetí nad konkrétní den se objeví podrobnosti.

Další příjemnou funkcí (Pop Up Note) je, že když telefonujete a vytáhnete pero z přístroje, automaticky vám na displeji nasakočí poznámkový blok. Proč je tohle velmi užitečné asi nemusím podrobně vysvětlovat.

Funkce Easy Clip nově umožňuje perem označit jakýkoli objekt na na displeji a pak jej ihned sdílet nebo zpracovávat pomocí všech dostupných programů nebo sociálních sítí.  Stejně jako u minulé verze můžete snadno personalizovat své zprávy – udělat malůvku do emaiu nebo se podepsat. Povedenou funkcí je možnost naspat si jakoby zezadu na fotografii poznámku, nechybí ani „vodoznak“ originálního fotopapíru Samsung. Efektivní a hezké. Korejský gigant tímto řešením, podle vlastních slov, nabízí lidem kontakt s analogovým světem, po kterém touží. Vezměte si všechny ty luxusní papírové zápisníky v kožených deskách a drahá, pozlacená pera. Díky tomu, že si nyní můžete do elektronického diáře opravdu kreslit, máte tak to nejlepší z analogového i digitálního světa.

 

Líbilo se nám, že při vsunutí pera za normálního režimu, se automaticky zobrazí nabídka všechno oblíbených, které může S Pen využít. Samotný stylus se dočkal také technologického vylepšení. Je o něco tlustší (8mm), aby se lépe držel, tlačítko umožňující přepínání předdefinovaných štětců a nová je gumová špička. Stylus nyní rozeznává sílu dotyku ve škále 1 024 různých intenzit. Nově jsou k dispozici také gesta – zmáčknete na stylusu tlačítko, uděláte pohyb určitým směrem a vyvolá se předdefinovaná funkce. V Samsungu si také uvědomují, že základem úspěchu budou kompatibilní stylusové aplikace. Proto vydali S Pen SDK 2.2 a podporují vývojáře. Vzniká tak již poměrně zajímavý ekosystém. Není divu – s nově představeným Note 10.1 a první genrací Note má teď již Samsung tři produkty v této kategorii.

Představeno bylo také příslušenství – barevné obaly s krytem na displej Flip Cover (právníkům Apple už se dělá pěna u huby), plastové ochranné obaly, držáky do auta či Bluetooth handsfree. Galaxy Note II bude v prodeji již s Androidem 4.1 (Jelly Bean), dobrou zprávou je, že update na 4.1 dostanou do konce roku také Galay Note první generace a Galaxy Note 10.1. K dispozici bude perleťově bílá a titanově šedá, globálního pordeje se dočkáme v říjnu, ve 125 zemích. Cena? Vysoká a neznámá.

Jaký bude hardware?

OS          Anroid 4.1

Displej  5,5 6:9

Procesor              2× 1,6 GHz

RAM      2GB

Sítě        3G/4G LTE

Baterie  3 100 mAh (+ efektivnější power management)

 

Závěrem této prezentace zaznělo, že Samsung v produkt velmi věří, a že bude mít větší úspěch, než jeho předchůdce. Tím mohla akce skončit a všichni by byli spokojení. Jenže Samsung se skutečně inspiroval u svého amerického rivala a nabídl nám pověstnou One More Thing.

One ore two more things

Na pódium znovu přišel prezident a bylo jasné, že půjde o něco velkého. Začal mluvit o důležitosti vizuální komunikace, a že podle výzkumů lidé na smartphonu nejvíce používají prohlížeč a kameru. Lidé rádi fotí, snímky pak upravují a sdílí – to je podle J. K. Shina důvod, proč mladí smartphony tak milují.
Bez dalších průtahů pak z kapsy vytáhl revoluční model Galaxy Camera – plnohodnotný (a podle parametrů poměrně nabušený) kompakt, který má v zadní části velký dotykový displej (4,8" Super HD Clear LCD) a běží na operačním systému Android 4.1. Foťák nabízí 21× optický zoom, rozlišení 16 Mpx a optickou stabilizaci. Smart Pro Mode je klasická chytrá automatika, stačí ťuknout na displej, tam se zaostří a nastavení s uzpůsobí aktuální scenérii. V čem by al tento přístroj mohl mít navrch je výběr správného režimu a následné zpracování fotky. Oproti běžným kompaktům totiž má poměrně neomezené firmwarové možnosti (Android) a také brutálně výkonný hardware (čtyřádrový procesor, 2 GB RAM).

S Androidem můžete snímky přímo na displeji editovat (použitelné budou běžné aplikace pro Android, zřejmě včetně Instagramu) a samozřejmě plnohodnotně sdílet. Nechybí 3G a Wi-Fi, k dispozici bude také verze se 4G. Z dalších funkcí nás zaujalo natáčení videa – kromě standardu v podobě Full HD nabídne také natáčení zpomalených záběrů – přístroj umí 120 fps při rozlišení 720 × 480.

Zajímavým nápadem (v kombinaci s Androidem věříme, že to bude funkční) je hlasové ovládání. Pokud máte plné ruce, můžete si snadno přizoomovat nebo stisknout spoušť pár slovy. To se hodí třeba při rodinných autoportrétech. I když pro tuto příležitost má Samsung ještě jednu lepší funkci – možnost připojit se ke smartphonu přes Wi-Fi a sledovat obraz na displeji. Podobně funguje také funkce okamžitého sdílení fotek. Znáte to, všichni říkají: „Ještě jenu fotku mým foťákem, prosííím“. Ta poslední už zpravidla bývá dost unavená. S novou funkcí prostě nasdílíte tu první a nejlepším všem přes Wi-Fi. Ke sdílení na sociálky je tu přímo i widget, dá se také zapnout automatické nahrávání pořízených snímků do cloudu (tak jak to ostatně Google dělá na G+). Samozřejmé je sdílení obrazu na televizi (asi Samsung). Podle parametrů to vypadá na opravdu zajímavé zařízení, při rychlém ohmatání vypadala i optika velmi solidně.

EDIT:

Přístroj jsme dnes měli v ruce a chvilku jsme si s ním hráli. Bohužel to vypadá, že ještě není úplně doladěný. Zoome je hodně pomalý, v hodnotách 16-21× už velmi nestabilní a zlobí. Možnosti nastavení foťáku nás nenadchli ani v plně manuálním režimu a celkově je dojem dosti rozporuplný. Přístroj má rozhodně velký potenciál a tak doufáme, že šlo jen o drobnosti, které Samsung ve finálním firmware dotáhne k dokonalosti.

Už je konečně konec?

Po této prezentaci jsme byli plní dojmů, ale také již poměrně unavení. Ani to ale ještě nebylo vše. Na pódium přišel Damian Cusick, generální manažer Samsungu pro UK a přichystal nám další šok. Do posledních minut vměstnal produkty, které by si zasloužily samotnou dvouhodinovou akci podobného rozsahu. Na pódiu se objevila celý pult s několika zakrytými produkty – jak jsme se v zápětí dozvěděli, šlo o celou novou řadu s názvem ATIV, která je vyvinuta speciálně pro Windows 8.

První jsme se dočkali konvertibilního tabletu Ativ Smart PC, který je postaven na Atomu – poběží na něm tedy plnotučné Windows 8. Konstrukcí a způsobem uchycení odnímatelné klávesnice hodně připomíná Asus Eee Pad. Má ale 11,6" displej (s rozlišením 1 366 × 768). Mimo standardních sítí bude v prodeji i verze s podporou LTE (4G), nechybí mu USB konektory ani miniHDMI. Hmotnost je jen 750g, přehnaná není ani tloušťka – produkt vypadá prostě na první pohled poměrně dobře – jako některé konkurenční tablety na Androidu. To je docela úleva, báli jsme se, že první tablety s Windows 8 budou velké, tlusté, těžké a s ventilátory. Cena bez klávesnice by podle prvních informací měla být kolem 700 USD, s klávesnicí někde kolem 800-900 USD.

Jeho starší a větší bráška Ativ Smart PC Pro už vzbudil trochu větší kontroverzi. Opět jde o konvertibilní tablet s odnímatelnou klávesnicí (konečně je to tady!), s úhlopříčkou 11,6", tentokrát však s rozlišením Full HD. To je skutečně docela šok, v reálu jsou ikonky velmi prťavé, dlaždice v Metru vypadají stále stejně (dobře). Zásadní je ale přítomnost procesoru Core i5, která ale bohužel automaticky znamená i tlustší tělo a hlavně perforace pro větrání v zadní části. Uvidíme, jak se toto řešení v praxi osvědčí, lidé jsou přeci jen zvyklí na tenké, lehké a tiché tablety. Na druhou stranu na nich nemohou pustit Photoshop, Word nebo oblíbenou PC hru. Tajná cena, kterou jsme ze zástupců Samsungu vylomili, by měla začínat na 1 300 USD.

Překvapením ale stále nebyl konec, další modelem, který Damian Cusick odkryl následně, byl Samsung Ativ Tab – jen 570 g vážící a 8,9 tlustý tablet s 10" úhlopříčkou HD ready). Zde už jde o ARMový model, specifikace jsme si nakonec mohli vyfotit přímo ve vlastnostech počítače. Procesor je Snapdragon S4 Plus, který najdete v některých androidiích tabletech i mobilech, těm sekundují 2 GB operační paměti. Přístup do rozhraní Aero (klasických oken) ve verzi Windows 8 RT překvapil nás, ale i odborníky ze Samsungu, kteří nám byli k dispozici. Prozradili nám, že jim do včerejška tvrdili, že  Windows RT Aerem disponovat nebude. Nejednalo se ale o finální verzi, s jistotou tedy zatím nemůžeme nic tvrdit. Každopádně prozatím platí, že i na armových tabetech s Windows možná budeme potkávat okna. Při krátkém osobním osahání se systém tvářil velmi svižně. Má 8 200 mAh baterii (což by mělo zaručit dostatečně dlouhý chod), samozřejmě nemá větrák a nabídne například předinstalované Office 2013. Kromě toho má také USB a miniHDMI. Cena by jako u Smart PC měla začínat někde kolem 700 USD, k dokoupení bude klaávesnice i dokovací stanice. To mimo jiné prozradili konektory na spodní části tabletu.

Nesměl chybět ani telefon – ano i první mobil s Windows 8 spatři světlo světa právě včera. Ativ S má 4,8 palcový displej, po konferenci ani na dnešní prezentaci v pavilonu Samsungu jsme si jej však prohlédnout nemohli. Možná ještě neexistuje jako dostatečně prezentabilní vzorek. Má ale také Office.

Nakonec zazněla ještě krátká informace o upgradu řady notbooků Series 9, které již budou vybavovány Windows 8. Prémiový třináctipalcový model má být podle Samsungu nejtenčí a nevýkonnější notebook na světě. Co by na tu druhou informaci řekly herní bestie s dvěma grafikami, nevíme, v reálu však produkt vypadá skutečně fantasticky. Na dnešní prezentaci byl přítomen i patnáctipalcový model, oba jsou to krásné tenké Ultrabooky (tentokrát už splňují specifikace Intelu) a budou zřejmě k dispozici ve dvou barevných provedeních.

Samsung ví, co je hezké

Na závěr pro vás máme malý bonus – galerie sličných kouzelnických hostesek z akce Unpacked 2012, která dokazuje dvě věci. Samsung ví, co je hezké a pověra o tom, že Němky nejsou pohledné, se nezakládá na pravdě.

Na druhou notu

Wenders pomáhal představit nový Galaxy Note II, nástupce neobvyklého modelu Note, který vytvořil tak trochu samostatnou kategorii. Něco mezi tabletem a smartphonem, navíc s dotykovým perem. Nový Note II lehounce pozměnil proporce a hlavně vylepšil pero a kreativní nástroje, které mají být jeho hlavní zbraní. Slavný režisér k tomu přidal krátkou přednášku o kreativitě. Říkal také, že miluje technologie (což mu při vizáži šíleného profesora rádi uvěříte), zejména ty, o jakých se dříve jen snilo. Podle něj tato zařízení redefinují proces kreativity. Nakonec odcitoval Andyho Warhola, který říkával, že každý je umělec. Podle Wenderse to je v dnešní době trochu jinak – každý může být kreativní. Nástroje k tomu jsou. Nakonec ještě ukázal krátký film ReCreate Berlin, který kombinoval animaci s běžnou kamerou. Natočila ho parta mladých Berlíňanů výhradně s použitím nedávno představeného Galaxy Note 10.1.

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky 

Poté přišel samotný J. K. Shin, prezident Samsungu, aby již ukázal očekávaný produkt. Řekl, že ne každý je Picasso nebo Einstein, ale každý má v sobě kreativní potenciál. Poté vytáhl samotnou novinku. Displej se protáhl na 5,5" a má nyní poměr 16:9, vypadá teď hodně jako Galaxy S III. Použitá technologie je podle očekávání HD Super AMOLED, oproti svému předchůdci je dokonce o chloupek užší. Opět je přítomen stylus (S Pen), který byl vylepšen a stává se podle Samsungu magickou hůlkou. Také proto byla celá akce v duchu kouzelnického představení.

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky 

Funkcí, které mají tuto magičnost přinést, je hned několik. V první řadě je to určitě Air View – pokud najdete perem nad určitý objekt, zobrazí s jeho podrobnosti – při najetí na email v inboxu se zobrazí jeho obsah, při najeti na složku ve fotogalerii se zobrazí náhled fotek, při najetí nad časovou osu videa se zobrazí náhled v daném čase nebo v diáři při najetí nad najetí nad konkrétní den se objeví podrobnosti.

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky

Další příjemnou funkcí (Pop Up Note) je, že když telefonujete a vytáhnete pero z přístroje, automaticky vám na displeji nasakočí poznámkový blok. Proč je tohle velmi užitečné asi nemusím podrobně vysvětlovat.

Funkce Easy Clip nově umožňuje perem označit jakýkoli objekt na na displeji a pak jej ihned sdílet nebo zpracovávat pomocí všech dostupných programů nebo sociálních sítí.  Stejně jako u minulé verze můžete snadno personalizovat své zprávy – udělat malůvku do emaiu nebo se podepsat. Povedenou funkcí je možnost naspat si jakoby zezadu na fotografii poznámku, nechybí ani „vodoznak“ originálního fotopapíru Samsung. Efektivní a hezké. Korejský gigant tímto řešením, podle vlastních slov, nabízí lidem kontakt s analogovým světem, po kterém touží. Vezměte si všechny ty luxusní papírové zápisníky v kožených deskách a drahá, pozlacená pera. Díky tomu, že si nyní můžete do elektronického diáře opravdu kreslit, máte tak to nejlepší z analogového i digitálního světa.

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky

Líbilo se nám, že při vsunutí pera za normálního režimu, se automaticky zobrazí nabídka všechno oblíbených, které může S Pen využít. Samotný stylus se dočkal také technologického vylepšení. Je o něco tlustší (8mm), aby se lépe držel, tlačítko umožňující přepínání předdefinovaných štětců a nová je gumová špička. Stylus nyní rozeznává sílu dotyku ve škále 1 024 různých intenzit. Nově jsou k dispozici také gesta – zmáčknete na stylusu tlačítko, uděláte pohyb určitým směrem a vyvolá se předdefinovaná funkce. V Samsungu si také uvědomují, že základem úspěchu budou kompatibilní stylusové aplikace. Proto vydali S Pen SDK 2.2 a podporují vývojáře. Vzniká tak již poměrně zajímavý ekosystém. Není divu – s nově představeným Note 10.1 a první genrací Note má teď již Samsung tři produkty v této kategorii.

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky

Představeno bylo také příslušenství – barevné obaly s krytem na displej Flip Cover (právníkům Apple už se dělá pěna u huby), plastové ochranné obaly, držáky do auta či Bluetooth handsfree. Galaxy Note II bude v prodeji již s Androidem 4.1 (Jelly Bean), dobrou zprávou je, že update na 4.1 dostanou do konce roku také Galay Note první generace a Galaxy Note 10.1. K dispozici bude perleťově bílá a titanově šedá, globálního pordeje se dočkáme v říjnu, ve 125 zemích. Cena? Vysoká a neznámá.

Jaký bude hardware?

  • OS          Anroid 4.1
  • Displej  5,5",  16:9
  • Procesor   2× 1,6 GHz
  • RAM      2GB
  • Sítě        3G/4G LTE
  • Baterie  3 100 mAh (+ efektivnější power management)

Více na obrázku dole:

Závěrem této prezentace zaznělo, že Samsung v produkt velmi věří, a že bude mít větší úspěch, než jeho předchůdce. Tím mohla akce skončit a všichni by byli spokojení. Jenže Samsung se skutečně inspiroval u svého amerického rivala a nabídl nám pověstnou One More Thing.

Galaxy Note: druhý pokus

One or two more things

Na pódium znovu přišel prezident a bylo jasné, že půjde o něco velkého. Začal mluvit o důležitosti vizuální komunikace, a že podle výzkumů lidé na smartphonu nejvíce používají prohlížeč a kameru. Lidé rádi fotí, snímky pak upravují a sdílí – to je podle J. K. Shina důvod, proč mladí smartphony tak milují.

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky

Bez dalších průtahů pak z kapsy vytáhl revoluční model Galaxy Camera – plnohodnotný (a podle parametrů poměrně nabušený) kompakt, který má v zadní části velký dotykový displej (4,8" Super HD Clear LCD) a běží na operačním systému Android 4.1. Foťák nabízí 21× optický zoom, rozlišení 16 Mpx a optickou stabilizaci. Smart Pro Mode je klasická chytrá automatika, stačí ťuknout na displej, tam se zaostří a nastavení s uzpůsobí aktuální scenérii. V čem by al tento přístroj mohl mít navrch je výběr správného režimu a následné zpracování fotky. Oproti běžným kompaktům totiž má poměrně neomezené firmwarové možnosti (Android) a také brutálně výkonný hardware (čtyřádrový procesor, 2 GB RAM).

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky  

S Androidem můžete snímky přímo na displeji editovat (použitelné budou běžné aplikace pro Android, zřejmě včetně Instagramu) a samozřejmě plnohodnotně sdílet. Nechybí 3G a Wi-Fi, k dispozici bude také verze se 4G. Z dalších funkcí nás zaujalo natáčení videa – kromě standardu v podobě Full HD nabídne také natáčení zpomalených záběrů – přístroj umí 120 fps při rozlišení 720 × 480.

  Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky 

Zajímavým nápadem (v kombinaci s Androidem věříme, že to bude funkční) je hlasové ovládání. Pokud máte plné ruce, můžete si snadno přizoomovat nebo stisknout spoušť pár slovy. To se hodí třeba při rodinných autoportrétech. I když pro tuto příležitost má Samsung ještě jednu lepší funkci – možnost připojit se ke smartphonu přes Wi-Fi a sledovat obraz na displeji. Podobně funguje také funkce okamžitého sdílení fotek. Znáte to, všichni říkají: „Ještě jenu fotku mým foťákem, prosííím“. Ta poslední už zpravidla bývá dost unavená. S novou funkcí prostě nasdílíte tu první a nejlepším všem přes Wi-Fi. Ke sdílení na sociálky je tu přímo i widget, dá se také zapnout automatické nahrávání pořízených snímků do cloudu (tak jak to ostatně Google dělá na G+). Samozřejmé je sdílení obrazu na televizi (asi Samsung). Podle parametrů to vypadá na opravdu zajímavé zařízení, při rychlém ohmatání vypadala i optika velmi solidně.

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky

EDIT:

Přístroj jsme později měli v ruce a chvilku jsme si s ním hráli. Bohužel to vypadá, že ještě není úplně doladěný. Zoom je hodně pomalý, v hodnotách 16-21× už velmi nestabilní a zlobí. Možnosti nastavení foťáku nás nenadchli ani v plně manuálním režimu a celkově je dojem dosti rozporuplný. Přístroj má rozhodně velký potenciál a tak doufáme, že šlo jen o drobnosti, které Samsung ve finálním firmware dotáhne k dokonalosti.

 

Už je konečně konec?

 

Po této prezentaci jsme byli plní dojmů, ale také již poměrně unavení. Ani to ale ještě nebylo vše. Na pódium přišel Damian Cusick, generální manažer Samsungu pro UK a přichystal nám další šok. Do posledních minut vměstnal produkty, které by si zasloužily samotnou dvouhodinovou akci podobného rozsahu. Na pódiu se objevila celý pult s několika zakrytými produkty – jak jsme se v zápětí dozvěděli, šlo o celou novou řadu s názvem ATIV, která je vyvinuta speciálně pro Windows 8.

 Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky    Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky 

První jsme se dočkali konvertibilního tabletu Ativ Smart PC, který je postaven na Atomu – poběží na něm tedy plnotučné Windows 8. Konstrukcí a způsobem uchycení odnímatelné klávesnice hodně připomíná Asus Eee Pad. Má ale 11,6" displej (s rozlišením 1 366 × 768). Mimo standardních sítí bude v prodeji i verze s podporou LTE (4G), nechybí mu USB konektory ani miniHDMI. Hmotnost je jen 750g, přehnaná není ani tloušťka – produkt vypadá prostě na první pohled poměrně dobře – jako některé konkurenční tablety na Androidu. To je docela úleva, báli jsme se, že první tablety s Windows 8 budou velké, tlusté, těžké a s ventilátory. Cena bez klávesnice by podle prvních informací měla být kolem 700 USD, s klávesnicí někde kolem 800-900 USD.

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky 

Jeho starší a větší bráška Ativ Smart PC Pro už vzbudil trochu větší kontroverzi. Opět jde o konvertibilní tablet s odnímatelnou klávesnicí (konečně je to tady!), s úhlopříčkou 11,6", tentokrát však s rozlišením Full HD. To je skutečně docela šok, v reálu jsou ikonky velmi prťavé, dlaždice v Metru vypadají stále stejně (dobře). Zásadní je ale přítomnost procesoru Core i5, která ale bohužel automaticky znamená i tlustší tělo a hlavně perforace pro větrání v zadní části. Uvidíme, jak se toto řešení v praxi osvědčí, lidé jsou přeci jen zvyklí na tenké, lehké a tiché tablety. Na druhou stranu na nich nemohou pustit Photoshop, Word nebo oblíbenou PC hru. Tajná cena, kterou jsme ze zástupců Samsungu vylomili, by měla začínat na 1 300 USD.

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky  Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky 

Překvapením ale stále nebyl konec, další modelem, který Damian Cusick odkryl následně, byl Samsung Ativ Tab – jen 570 g vážící a 8,9 tlustý tablet s 10" úhlopříčkou HD ready). Zde už jde o ARMový model, specifikace jsme si nakonec mohli vyfotit přímo ve vlastnostech počítače. Procesor je Snapdragon S4 Plus, který najdete v některých androidiích tabletech i mobilech, těm sekundují 2 GB operační paměti. Přístup do rozhraní Aero (klasických oken) ve verzi Windows 8 RT překvapil nás, ale i odborníky ze Samsungu, kteří nám byli k dispozici. Prozradili nám, že jim do včerejška tvrdili, že  Windows RT Aerem disponovat nebude. Nejednalo se ale o finální verzi, s jistotou tedy zatím nemůžeme nic tvrdit. Každopádně prozatím platí, že i na armových tabetech s Windows možná budeme potkávat okna. Při krátkém osobním osahání se systém tvářil velmi svižně. Má 8 200 mAh baterii (což by mělo zaručit dostatečně dlouhý chod), samozřejmě nemá větrák a nabídne například předinstalované Office 2013. Kromě toho má také USB a miniHDMI. Cena by jako u Smart PC měla začínat někde kolem 700 USD, k dokoupení bude klaávesnice i dokovací stanice. To mimo jiné prozradili konektory na spodní části tabletu.

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky

Nesměl chybět ani telefon – ano i první mobil s Windows 8 spatři světlo světa právě včera. Ativ S má 4,8 palcový displej, po konferenci ani na dnešní prezentaci v pavilonu Samsungu jsme si jej však prohlédnout nemohli. Možná ještě neexistuje jako dostatečně prezentabilní vzorek. Má ale také Office.

 Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky

Nakonec zazněla ještě krátká informace o upgradu řady notbooků Series 9, které již budou vybavovány Windows 8. Prémiový třináctipalcový model má být podle Samsungu nejtenčí a nevýkonnější notebook na světě. Co by na tu druhou informaci řekly herní bestie s dvěma grafikami, nevíme, v reálu však produkt vypadá skutečně fantasticky. Na dnešní prezentaci byl přítomen i patnáctipalcový model, oba jsou to krásné tenké Ultrabooky (tentokrát už splňují specifikace Intelu) a budou zřejmě k dispozici ve dvou barevných provedeních.

Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky Samsung Mobile Unpacked 2012 - novinky 

CS24

Samsung ví, co je hezké

Na závěr pro vás máme malý bonus – galerie sličných kouzelnických hostesek z akce Unpacked 2012, která dokazuje dvě věci. Samsung ví, co je hezké a pověra o tom, že Němky nejsou pohledné, se nezakládá na pravdě.

Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké Samsung ví, co je hezké

Autor článku