Hlavní navigace

Samsung nasadí do výroby technologii 60GHz Wi-Fi, slibuje 10× vyšší rychlosti

14. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná už jste slyšeli, že frekvenční pásma, která používají bezdrátové sítě Wi-Fi, bývají poněkud přecpaná a kvůli čilému provozu i rušení z jiných zdrojů se tím zhoršují reálně dosažitelné přenosové rychlosti a kvalita signálu vůbec. Jedním z řešení tohoto problému je přesunout vysílání do pásma 60 GHz (které také nepodléhá licencím) a právě tuto cestu si zvolila společnost Samsung. Firma nyní oznámila, že vyvinula vlastní technologii Wi-Fi používající milimetrové rádiové vlny v pásmu 60 GHz.

Samsung slibuje, že jeho 60GHz síťová technologie dosáhne přenosových rychlostí až 4,6 Gb/s (575 MB/s) – i když nespecifikuje, zda tím míní reálně dosažitelné, či teoretické výkony. Pro srovnání, v současnosti nejmodernější standardní Wi-Fi (802.11ac) nabízí teoretickou přenosovou rychlost 867 Mb/s, i když toto maximum závisí na počtu antén a dalších parametrech. Podstatně vyšší přenosová kapacita by měla umožnit například přenos nekomprimovaného videa do bezdrátově připojených televizí a monitorů.

Problém Wi-Fi na 60 GHz je, že použité milimetrové vlny vykazují mnohem horší „prostupnost terénem“, než vysílání na 2,4 a 5 GHz. Velmi špatně se proto potýkají se zdmi či s jinými situacemi, kdy něco naruší přímou viditelnost mezi přijímačem a vysílačem. Samsung nicméně tvrdí, že by jím vyvinuté adaptéry neměly drasticky zaostávat za svými teoretickými rychlostmi díky adaptivnímu formování paprsku (beamformingu) a sofistikovaným vysílačům. Reálné rychlosti mají údajně být zhruba desetinásobné proti tomu, čeho je schopné Wi-Fi na frekvencích 2,4 nebo 5 GHz.

Ačkoliv to společnost ve své tiskové zprávě zrovna nezdůrazňuje, nejedná se o nějakou exkluzivní či proprietární technologii Samsungu – v oblasti síťových technologií by se dneska podobný „trucpodnik“ asi neprosadil snadno. Wi-Fi na frekvenci 60 GHz společnost založila na již existujícím průmyslovém standardu Wi-Fi 802.11ad (neplést s konvenčním Wi-Fi 802.11ac), pro který je někdy používán také název WiGig. Iniciativa korejského koncernu tedy zapadne do širšího ekosystému zařízení dalších výrobců a měla být s výrobky jiných značek kompatibilní.

S Wi-Fi 802.11ad se asi počítá hlavně pro komunikaci různých zařízení, spíše než pro síťování jako takové

Standard Wi-Fi 802.11ad dlouhodobě razila firma Wilocity, kterou letos v létě pohltil Qualcomm. Technologie tak má zřejmě zajištěnu podporu ze strany tohoto dominantního výrobce čipsetů pro telefony. Ve svých roadmapách má ale 60GHz síťování 802.11ad také Intel, takže po příklonu Samsungu už je podpora ze strany důležitých výrobců skutečně široká.

 

KL24

Podle Samsungu by se WiGig mohl dostat do reálných zařízení už velmi brzy, možná dokonce již začátkem příštího roku. Kromě telekomunikací údajně má posloužit i třeba v oboru medicínských zařízení a pro komunikaci spotřebičů z kategorie tzv. internetu věcí a chytré domácnosti.

Zdroj: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?