Hlavní navigace

Samsung odhalil all-in-one PC s křivým 27" LCD. A ještě neuvedeným Broadwellem

2. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jsou podle vás prohnutá LCD či televize pozitivní inovací, nebo při pohledu na ně trpíte pocitem zmaru? Pokud to druhé, tak vás teď nepotěším. Už včera tu byla řeč o tom, jak se tento trend z televizí snaží LG naroubovat i do monitorů pro PC. Dnes tu máme přídavek: do osobních počítačů chce křivé displeje zavést také Samsung, a to nejen do monitorů jako takových. Společnost hodlá prohnout také počítače typu all-in-one. První takové PC už Samsung uvedl na trh pod jménem Ativ One 7 Curved a rozhodně nebude zajímavé jen tou zakřivenou obrazovkou. Podle zveřejněných specifikací ho totiž pohání ještě neuvedený procesor Intel z generace Broadwell.

Ta nejpodstatnější část, čili ono prohnuté LCD, bude tvořena 27" panelem, který má mít 178° pozorovací úhly, takže půjde o technologii IPS (nebo PLS). Rozlišení je bohužel jen 1920 × 1080 bodů, což je škoda vzhledem k nemožnosti upgradu – umocněné oním prohnutým panelem. Samsung k obrazovce nic dalšího nesdělil krom toho, že je podsvícena LED (dnes standard) a maximální jas může jít až na 300 cd/m². Pokud vám vrtá hlavou, k čemu je dobré ono zakřivení zobrazovací plochy, pak podle Samsungu takové LCD více vtahuje uživatele „dovnitř“, třeba při hraní či sledování videa. Také mají zakřivená LCD působit subjektivně větším dojmem a snáze se na nich prý sledují všechny oblasti, neboť není třeba přeostřovat zrak.

Samsung Ativ One 7 Curved
Samsung Ativ One 7 Curved. První all-in-on se zakřiveným LCD. A také první s ULV Broadwellem

 

Broadwell pro notebooky je na spadnutí, jeden už je uvnitř

Počítačové vnitřnosti má tento all-in-one postaveny na platformě mobilních procesorů Intelu, podle všeho na doposud neuvedeném Broadwellu. Samsung prozradil jen to, že použito je Core i5 s integrovanou grafikou HD 5500 – to nám ale úplně stačí. S tímto GPU totiž žádný Haswell neexistuje, naopak jsme jej ale viděli v uniklé soupisce ULV Broadwellů řady U. Ty údajně Intel hodlá uvést příští týden na CES, což by krásně korespondovalo s představením tohoto all-in-one Samsungem. Tuto zprávu lze tak asi číst i jako potvrzení, že na CES Intel dvoujádrové mobilní Broadwelly skutečně odhalí.

S grafikou HD 5500 by mohly být uvnitř Ativu One 7 Curved dva modely. Core i5-5200U je dvoujádro s HT a taktem 2,2 GHz v základu, které při turbu může jít až na 2,5 GHz s dvěma a 2,7 GHz s jedním aktivním jádrem. Ona grafika HD 5500 by měla mít 24 EU a dynamický takt 300–900 MHz. Druhou variantou je pak Core i5-5300U – velmi podobná záležitost, jen se základním taktem navýšeným o 100 MHz na 2,3 GHz a turbem 2,7/2,9 GHz. TDP obou těchto čipů je 15 W včetně integrovaného čipsetu.

Samsung Ativ One 7 Curved

K tomu má Ativ One 7 Curved instalováno 8 GB paměti DDR3L a 1TB úložiště, které Samsung docela zmatečně označil za „embedded flash drive“. Zároveň u něj ale má údaj o 5400 otáčkách za minutu, takže soudím, že půjde o hybridní SSHD – pevný disk s SSD cache. Výbavu pak doplňuje Full HD webkamera, dvojice 10W reproduktorů a čtečka paměťových karet SD. Portů USB je k dispozici čtveřice, jen dva z toho jsou ale typu 3.0; a přítomný je vstup a výstup HDMI.

Nainstalovány jsou 64bitové Windows 8.1 (pokud jste čekali odvážné nasazení Tizenu, máte zatím smůlu), počítač bude ale po stránce softwaru mít určité specifické funkce. Pomocí nástroje SideSync má například fungovat propojení s mobilem (který ovšem musí být od Samsungu). Z počítače pak můžete telefon ovládat, nebo přijímat hovory a přenášet data. Počítač také umí přehrávat hudbu z telefonů pomocí bezdrátového propojení Bluetoothem a tato funkce by měla být k dispozici i tehdy, je-li počítač vypnutý.

 

MMF24

Ativ One 7 Curved je asi nejzajímavější právě tím, že se v něm poprvé objevuje jeden z účkových Broadwellů (i když ne nejvýkonnějších, Samsung bohužel nesáhl po něčem s grafikou Iris 6100 a TDP 28 W). Datum uvedení či alespoň možnost předobjednávek slibuje společnost někdy v tomto čtvrtletí (Q1 2015), stroj ale bude k vidění už na CES. Problém je ale v tom, že kdokoli si bude toto dílko chtít pořídit, se sám docela prohne. Má totiž vyjít na 1300 USD – což u nás bude nějakých 35 000 CZK.

Zdroje: Samsung, The Verge