Hlavní navigace

Samsung prodal patenty na LCD Číňanům, sám si bude vyrábět už jen QD-OLED

9. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: Samsung
Samsung pomalu opouští byznys s obrazovkami LCD. Divize Samsung Display prodala již v červnu své patenty týkající se této technologie společnosti CSoT, což je dceřinka TCL. Samsung bude i nadále vyrábět LCD i QLED televizory, jen v nich už nebudou jeho vlastní panely. A QLED i Neo QLED jsou také LCD.

Samsung bude nadále nabízet jen jeden model televizoru s vlastním panelem: S95B s obrazovkou QD-OLED. Jeho současná špička s panely QLED tak bude obsahovat panely od TCL, některé jiné modelové řady pak i od dalších čínských výrobců AU Optronics či BOE, jak uvedl magazín The Elec.

Samsung prodal TCL (respektive CSoT) nejen své patenty, ale již dříve také továrnu na LCD panely. Nejde ale jen o Samsung, podobný přístup volí i další výrobci snad s výjimkou LG, jež si samo vyrábí panely typu OLED. Samsung také drží patenty a je velký výrobcem panelů typu OLED, ale spíše pro mobilní zařízení.

KL24

Samsung TV 2022 techseminář foto8 QD-OLED za světla (zdroj: Cnews)

Samsung bude pravděpodobně stále preferovat QLED a na brzké rozšíření QD-OLED to nevypadá. Jen Korejcům zřejmě již nedává ekonomický smysl si sami vyrábět LCD, když to mohou outsourcovat. A zvlášť CSoT umí panely typu QLED včetně podsvícení miniLED velmi dobře. Však TCL uvedla tento typ televizoru dva roky před Samsungem.

Divize Samsung Display se tak bude soustředit na QD-OLED a divize Samsung Electronics bude brát většinu panelů od čínských firem plus zatím malé množství OLEDů od Samsung Display. Televizory Samsung tak bude odlišovat hlavně vlastní obrazový procesor či operační systém Tizen. A byť CSoT patří pod TCL, Samsung v něm také drží jistý podíl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.