Hlavní navigace

Samsung prolomil terabajtovou hranici

20. 7. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Samsung vydává nové pevné disky formátu 2,5 palce řady SpinPoint MT2, které se chlubí kapacitami 750 GB a 1 TB. Korejský výrobce tak dorovnává nabídku konkurenčního Western Digitalu, který takové disky má již v nabídce pod názvem Scorpio Blue.


Že by úžasný pokrok v hustotě zápisu na magnetickou plotnu? Bohužel, stejně jako WD dosahuje Samsung vysoké kapacity pomocí třech ploten (každá s max. kapacitou 333 GB). V důsledku toho mají disky SpinPoint MT2 (i nejobjemnější Scorpia) tloušťku 12,5 mm oproti standardním 9,5 mm a do některých notebooků je tudíž nenainstalujete. Ve hvězdné kariéře v externích harddiscích jim ale tato nevýhoda vůbec nebrání.

Plotny SpinPointu MT2 se točí rychlostí 5400 ot./min a Samsung tvrdí, že oproti "konkurenčním diskům" nabízí o dvacet procent vyšší výkon a o čtyři procenta nižší spotřebu elektrické energie. Těžko můžeme tato prohlášení brát příliš vážně, nicméně je pravda, že disky Western Digital stejných kapacit mají malý hendikep v podobě otáček snížených na 5200 za minutu. Stručně k dalším parametrům: 8 MB vyrovnávací paměti, rozhraní SATA 3 Gb/s, technologie SilentSeek a NoiseGuard. Informace o cenách a dostupnosti bohužel nemáme.

Zdroj: TechConnect Magazine