Hlavní navigace

Samsung R780: Lehká těžká váha

20. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování a použité materiály

Elegantní popelka

Portfolio společnosti Samsung je ohromné. Asi nejznámější jsou u nás mobilní telefony, LCD televizory a v počítačovém sektoru kvalitní LCD monitory. Rozsah činností tohoto asijského obra sahá od spotřební elektroniky a elektrotechniky pro domácnost, jakými jsou pračky, ledničky, mrazáky, ale i audio sestavy a to i pro domácí kino, až po angažování se i ve fototechnice. Samsung vyvinul vlastní CMOS snímač pro DSLR, dokonce je jedním z průkopníků "zrcadlovek bez zrcadla". Je také ale i technologickou firmou, která prodává své nápady dalším.

 

Samsung v českých luzích a hájích zatím s notebooky není příliš rozšířený. Rozhodně se většímu zájmu jeho notebooky těší za našimi hranicemi. I proto jsme rádi uvítali tento nejvyšší model na recenzi. Samsung nemá ve své nabídce velkou nabídku notebooků. Jedná se v podstatě o čtyři základní modely, které se liší velikostí displeje a konfigurací. Od nejmenších 10" netbooků N150 a N210, přes 14" R480 a 15" R530 a R580, až po sedmnáctipalcový R780.

 

 

Příjemný na dotek i pohled

R780 je elegantní notebook, který svého majitele může dobře reprezentovat. Tělo a vrchní část víka displeje tvoří lesklý plast s vnitřní strukturou. Barevné provedení může být černé nebo černo červené - ve druhém případě se červený odstín plynule přelívá do černé. Rám displeje je v matném, černém provedení, klávesnice je zhotovena z podobného černého plastu. Touchpad má matný povrch usnadňující pohyb i zpocených prstů a je navíc vyznačen pozičními světly v rozích. Potvrzovací klávesa je z jednoho kusu ve stejném designu jako vrchní deska těla. Jediné doplňky v imitaci chromu jsou lišty reproduktorů, logo Samsung, hlavní vypínač a tenký rámeček web kamery.

 

Plasty jsou kvalitní, dobře lícují, i když při stisku mají tendenci se mírně prohýbat. To je však daní za relativně nízkou hmotnost notebooku vzhledem k jeho velikosti. Víko displeje přes svůj rozměr působí pevně. Při manipulaci s notebookem nebo samotným víkem displeje nic nevrže ani nevydává jiný rušivý pazvuk.

Hardwarová konfigurace, klávesnice, touchpad

Sporťák s chudou směsí

Hardwarová výbava R780 čítá procesor Intel Core i5 430M 2,26 GHz s možností přetaktování až na 2,53 GHz pomocí technologie Turbo Boost, operační paměť 4 GB DDR3 1066 MHz a grafickou karta Nvidia GeForce GT 330M s 1 GB VRAM. To je velmi příjemný základ pro výkonný stroj - na počítači si zahrajete nové počítačové hry, můžete také pohodlně stříhat video.

 

O to více zamrzí, že zde najdeme operační systém Windows 7 v 32bitové verzi. Ten nedokáže využít plné 4 GB operační paměti, nemluvě o jejím dalším rozšíření. U notebooku, který by měl nahradit stolní počítač (hardwarovou konfigurací na to jistě předpoklady má) je toto řešení smutným mínusem. Omezení navazuje na další záležitosti. Samsung osadil model R780 lesklým, ale kvalitním displejem. To ho předurčuje pro v celku dobrý nástroj pro úpravu fotografií. Představa 64 bitového systému s 8 GB operační paměti a Adobe Photoshopem v 64 bitové verzi je velmi příjemná. Bohužel, nic není dokonalé a tak pro malou úsporu při výrobě nedokáže Samsung předvést plnou sílu jeho hardwaru. Naštěstí jsme se krátce před uzávěrkou dozvěděli, že od léta již budou aktualizované modely dostupné s 64bitovým systémem. Pokud je to pro vás priorita, stačí si jen počkat.

 

 

Zmíněný displej má rozlišení 1 600 × 900 s poměrem stran 16:9 - jiné už se dnes nenosí. Vyvážení barev je příkladné a nastavení jasu je dostatečné jak pro práci při intenzivním světle, tak i za šera či tmy. Dva reproduktory nad klávesnicí nemají podporu subwooferu, ale po upravení křivky ekvalizéru v systému je zvuk příjemný. Plnohodnotné reproduktory však počítač nenahradí.

 

Rozpačitá klávesnice

Klávesnice typu chicklet je plnohodnotná. Nemá fyzicky oddělený numerický blok a kurzorovou část. To do doby, než si prsty zcela zvyknou na rozložení a rozměry, může vést k občasným překlepům. Chod kláves je krátký. Klávesnice se ale při psaní mírně prohýbá, což není úplně ideální. Po delší zkušenosti s klávesnicí u tohoto modelu musím napsat, že to byl asi největší mínus. Zpětná reakce a celkový pocit z psaní na R780 byl pocitově tupý. Jistota se nedostavuje ani navyknutí na rozložení kláves.

 

 

Navíc náš kus trpěl vadou klávesy mezerníku. Při stisku v pravé polovině se úspěšnost odezvy na displeji rovnala téměř pravidelně nule. V levé části bylo vše v pořádku. Ale při psaní nemáte prostor se soustředit, na jaké místo klávesy musíte udeřit. Pravděpodobně se jedná a vadu kusu, který měl za sebou již krušnou historii výstav a jiných testů. Na druhou stranu je necelý půl rok dost krátká doba na to, aby klávesnice začala vykazovat problémy i po velkém vytížení. Touchpad vyznačený čtyřmi diodami pracoval spolehlivě. Odezva na pohyb i poklep prstu byla okamžitá.

Konektivita, použitelnost, závěr

Není to mastodont

Samsung R780 nabízí slušnou konektivitu - čtyři porty USB, z nichž jeden je kombinován s eSATA - takové řešení je dnes v módě. Přes poslední jmenovaný konektor můžete připojit externí pevný disk s vysokými přenosovými rychlostmi. Pokud by vám nestačila velikost zabudovaného displeje, lze připojit přes VGA výstup druhý, popřípadě k HDMI váš televizor. Nemůže chybět RJ-45 pro síťové připojení a audio vstup i výstup. Bezdrátová konektivita (BT 2.1., Wi-Fi 802.11 b/g/n) u notebooku dnes již ani trochu nepřekvapí. Své soubory můžete uložit na velký 500GB disk s běžnou rychlostí (5400 ot./min.). Data můžete zálohovat také pomocí DVD mechaniky.

 

Jak název recenze napovídá, nebude R780 v rámci své třídy žádným mastodontem. Po dobu testu byl několikrát převážen v cestovní tašce. Necelé tři kilogramy jsou na sedmnáctipalcový stroj velmi dobrým výsledkem. Mobilitu v tomto případě ale samozřejmě nelze chápat doslova. V meziměstském autobusu si jej na klíně nerozložíte a ve vlaku s takovýmto menším pracovním stolkem budete vypadat přinejmenším neobvykle.

 

 

Konec dobrý‚Ķ

Pokud by měl Samsung nahradit stolní počítač, ale zároveň na něj budou kladeny vysoké nároky na mobilitu, zaslouží si R780 maximální doporučení. Doporučení si vyslouží i přes výtku na operační systém i pro fotografa, který potřebuje kvalitní displej s možností zpracování fotografií nebo náhled a výběr a nechce investovat do strojů s obrovským výkonem a vysoce věrným displejem enormní částku. Přístroji můžeme vytknout měkčí klávesnici či 32bitový systém, celkově se však jedná o velmi atraktivní stroj, který si jistě zaslouží váš zájem.

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže 

Samsung R780 17,3"

Cena

cca 24 500 Kč s DPH

Zapůjčil

Samsung CZ, www.samsung.cz

 

CS24

Specifikace

Procesor

Intel Core i5 M430 2,26 GHz, TurboBoost až 2,53 GHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDRIII 1066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD+/-RW DL Multi

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

17,3

Rozlišení displeje

1600 × 900

Grafická karta

Nvidia GeForce GT 330M

Grafická paměť

1 GB

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

2.1 + EDR

Mobilní komunikace

n/a

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium 32bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet,i.Link, express card, audio

Počet USB portů

3 × USB 2.0, 1 × combo USB/eSATA

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, MMC

Rozměry

411 × 273 × 40 mm

Hmotnost

2,84 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

25 725

3DMark03 (body)

19 039

3DMark05 (body)

13 204, CPU 15 237

3DMark06 (body)

7043, CPU 2559

PCMark05 (body)

6800, CPU 6624, MEM 5721, GPU 6599, HDD 4916

HDTune (MB/s; ms)

Average: 64,4, Access: 17,7

Cinebench 11.5 

OpenGL 16,36 fps

Windows Experience Index

5,9

Výdrž web* (čas)

n/a

Výdrž kancelář** (čas)

2:52 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

n/a

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní