Hlavní navigace

Samsung rozjel výrobu 128Gb čipů NAND. Pro 128GB karty a terabajtová SSD

11. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čipy NAND s kapacitou 128 Gb se pomalu rozlézají po trhu s paměťmi typu flash. Jejich sériovou výrobu rozjel tento měsíc také Samsung, který je jedním z velkým producentů pamětí vůbec, ale věnuje se docela úspěšně i výrobě vlastních SSD, například řady 840 a 840 Pro. Oproti starší generaci NAND (čipy s kapacitou 64 Gb) lze s pomocí 128Gb čipů zdvojnásobit kapacitu SSD, flashdisků a paměťových karet.

Samsung své 128Gb čipy vyrábí na procesu, který jeho marketing označuje jako „10nm-class“. Pod tím se však může skrývat jakékoliv číslo mezi 10 až 20 nm, realisticky lze čekat něco na horní hranici, například 19 nm (toto číslo udává Toshiba). Paměť není typu MLC, nýbrž se jedná o méně nákladnou, ale také méně houževnatou NAND typu TLC (Samsung mluví o tříbitovém MLC), která ukládá tři bity na buňku, zatímco MLC jen dva. Tato NAND je typu toggle, a s řadičem je údajně schopna komunikovat rychlostí až 400 Mb/s.

Pouzdra s 128Gb čipy TLC NAND Samsung

Tyto paměti se budou Samsungu hodit při výrobě paměťových karet o kapacitě 128 GB (na tu tedy bude třeba zapouzdřit dohromady osm čipů), kterou tak údajně rozšíří. Rovněž díky nim firma začne vyrábět více SSD s kapacitou nad 500 GB. Podobně jako Crucial/Micron tak zřejmě Samsung uvede terabajtový disk v běžném 2,5" provedení. Je ale otázka, zda půjde s cenou tak nízko (tedy relativně), jako Micron u 960GB disku M500.

MMF24

Paměť NAND typu TLC je levnější než MLC, nese se sebou ale určité stigma. Nižší počet přepisů, které dokáže přežít, znamená, že se obvykle používá jen v levnějších SSD a spíše v modelech pro spotřebitelský trh. Problém s omezenou přepisovací životností se nicméně týká všech SSD a jeho závažnost závisí zejména na tom, jak dobře dokáže řadič zátěž rozkládat a také na množství volného místa. Samsung již TLC NAND osazuje do svého SSD 840 a používat ji podle všeho hodlá i Plextor.

Zdroj: Samsung Tomorrow