Hlavní navigace

Samsung snižuje odhad zisku o polovinu. Galaxy Note 7 jej může připravit o 17 mld. USD

12. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera definitivně zrušený Galaxy Note 7 bude Samsung hodně bolet. Korejský výrobce dnes dokonce poupravil odhady finančních výsledků za třetí čtvrtletí (to skončilo 30. září). Samsung Electronics původně očekával tržby 49 bilionů wonů (43,7 mld. USD) a provozní zisk ve výši 7,8 bilionu wonů (6,9 mld. USD), ale jeho aktuální predikce počítají s tržbami mezi 46–48 biliony wonů (41–42,8 mld. USD) a ziskem 5,1–5,3 bilionu wonů (4,5–4,7 mld. USD).

Galaxy Note 7 může Samsung připravit až o 17 miliard dolarů
Galaxy Note 7 může Samsung připravit až o 17 miliard dolarů

Mobilní divize pro Samsung Electronics znamená více než polovinu tržeb i zisku. Zbytek tvoří prodej spotřební elektroniky, výroba polovodičů nebo obrazovek. V žádné z těchto oblastí ale nedošlo k zásadnímu zlomu, kvůli kterému by Korejci museli snížit odhady. Za tím musí být problematický Galaxy Note 7.

Ten se měl začít prodávat už konce srpna, takže do čtvrtletních výsledků již částečně odklad jeho prodejů a start výměnného programu promluvil. Výraznější dopad na hospodaření firmy ale přijde až v posledním čtvrtletí, kdy bude muset svolat zpět všechny telefony a pak je zlikvidovat.

 

MMF24

Samsung prý podle New York Times ani nedokáže replikovat problém, který by způsobil vznícení telefonu. To může být problém i pro budoucí telefony. Hned na začátku roku výrobce představí Galaxy S8 a u něj si už žádné skandály dovolit nemůže. Stačil by jeden vznícený – média by Samsung ukamenovala a zákazníci by ztratili i ty poslední zbytky důvěry.

Agentura Reuters cituje analytika, který říká, že případ Galaxy Note 7 bude Samsung stát až 17 miliard dolarů. Tohle nemá ve světě elektroniky obdoby. Jinak je tomu u automobilů. Dlouhodobě se nedaří především Toyotě. Ta za posledních deset let svolala několik milionů aut zpět do servisu, aby došlo úpravě vadných plynových pedálů, brzd, airbagů nebo pásů. Zrovna dnes vyšla zpráva, že svolává dalších 340 000 hybridů Prius kvůli opravě ručních brzd.