Hlavní navigace

Samsung staví nové linky na výrobu operačních pamětí, ceny konečně budou klesat

1. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Samsung

Ceny operačních pamětí asi na konci roku budeme směle moci prohlásit za „dáreček“ roku. Letos bohužel trval trend jejich vysokých nebo dokonce ještě se zvyšujících cen, který začal loni v létě. O pamětech RAM (či přesněji DRAM) zde ale konečně máme dobrou zprávu. Největší současný výrobce, korejský Samsung, totiž konečně zvýší objem výroby, což je klíčem k jejich zlevnění. Koncern údajně během roku 2018 začne produkovat zhruba 60 000 waferů s čipy DRAM navíc a expanze má poté ještě pokračovat.

Nové provozy vyrábějící operační paměti by dle korejského zpravodajského webu ETnews měly vzniknout v továrnách Samsungu ve městech Hwasong (v anglická transkripci Hwaseong) a Pchjongtchek (angl. Pyeongtaek). V případě druhé lokality jsou výrobní linky instalovány v nově zbudované továrně, která byla otevřena jen letos, ale zprvu vyráběla jen NAND. Nyní Samsung údajně její druhé patro – respektive jeho část – vybavuje linkou nebo linkami na výrobu pamětí DRAM. Údajně by zde měl zpočátku vyrábět okolo 30 000 waferů s operačními pamětmi měsíčně. Vybavování má začít v prosinci, ale reálně se odsuď čipy začnou hrnout na trh až v třetím kvartále příštího roku.

V případě Hwasongu je situace zajímavější – zde Samsung konvertuje části existující továrny, která dříve vyráběla právě paměti NAND. Ty procházely největším růstem a výrobci se na ně zaměřovali s vidinou zisků, zatímco DRAM byla popelkou, do níž investice neproudily. Jelikož ale nedostatek těchto čipů vyšponoval jejich ceny, situace se zde částečně obrátila. Samsung v Hwasongu pomalu odstavuje linku 16 na výrobu starších planárních čipů NAND. Ale místo aby je celé upgradoval na vrstvené paměti V-NAND, část této kapacity (30 000 waferů měsíčně) podle ETnews bude přeměněna na linku na výrobu právě operačních pamětí. A pozor, tato kapacita by prý mohla do provozu najet už v první čtvrtině roku 2018.

Komplex Samsungu v Hwasongu Komplex Samsungu v Hwasongu

Výroba pamětí výrazně stoupne v roce 2019

Bohužel to ale vypadá, že Samsung zároveň jinou starší linku 11 pro DRAM v Hwasongu odpojí a převede na výrobu fotosnímačů. Údajně by také mohlo jít zhruba o 30 000 waferů měsíčně, takže dlouhodobě by zlepšení představovala jen ona expanze v předchozí lokalitě. Celkové zvýšení produkce Samsungu by ale mohlo být znatelné hlavně v roce 2019, kdy prý firma nainstaluje ještě další linky právě do onoho druhého patra v Pchjongtcheku, údajně by mohlo jít až o 100 000 waferů měsíčně. Operační paměti by pak prý měla vyrábět i další část NAND linky 16 v Hwasongu, což by prý mohlo být dalších 135 000 waferů.

KL24

Toto už by celkem pro rok 2019 znamenalo 235 000 waferů s RAM navíc. Pro srovnání, nyní by údajně Samsung měl vyrábět 370 000 waferů DRAM měsíčně (Hynix 310 000 a Micron 330 000 tisíc), takže zvětšení produkce v této výši by trhu hodně pomohlo. Zároveň ale také posílí moc, kterou nad ním Samsung bude mít. Podle ETnews chce údajně Samsung zvednout kapacitu předtím, než se na trh dokáží protlačit nově příchozí čínští výrobci. To je pro nás také dobře – pokud z nich tradiční hráči dostali strach, budou mít motivaci ceny snížit.

Cleanroom křemíkové továrny Cleanroom křemíkové továrny

Nové kapacity ve výrobě jsou dobrá zpráva, protože bez nich se ceny operačních pamětí nemohou stabilizovat, natož aby výhledově začaly klesat. Důležité na tom je, že kromě Samsungu údajně zvýší produkci i Hynix, čímž by byly na palubě dvě firmy ovládající většinu trhu. Ovšem efekt těchto nových provozů bude pozvolný, takže nečekejte zlepšení nějak rychle. Větší dopad lze prý čekat až někdy v druhé polovině roku 2018, kdežto v první polovině roku by nedostatek mohl trvat a ceny růst. Je také třeba myslet na to, že vyrobené čipy mohou pokrývat nejen trh PC, ale také paměti pro servery a pro mobilní zařízení, kde poptávka stoupá.