Hlavní navigace

Samsung u soudu tlačí na Nvidii, požádal o zákaz prodejů GeForce a Tegry

24. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před dvěma týdny obžaloval Samsung Nvidii za to, že údajně porušuje jeho patenty. Je ovšem třeba říci, že to byla právě žalovaná strana, která si se vším začala, když v září (septembri) dala k soudu Samsung (a také Qualcomm). Samsung neměl zatím na přípravu protiofenzivy příliš času, takže jsme asi ještě neviděli vše, co proti Nvidii vytáhne. Koncem minulého týdne ale sáhl po zbrani těžkého kalibru, a to požadavku na zablokování prodeje produktů Nvidie.

Požadavek na zákaz prodeje má za cíl zastavit údajné porušování patentů Nvidií, případně ji dotlačit k řádnému licencování. Samsung jej ve Spojených státech u Komise pro mezinárodní obchod (ITC), jde tedy o záležitost týkající se amerického trhu. Ve hře mají být čipy GPU a SoC, ale také výrobky na nich postavené, což znamená, že opatření by padlo také na výrobce tabletů, grafických karet, notebooků a dalšího hardwaru (v žalobě jsou údajně zmíněné například společnosti Zotac, Biostar a ECS či Ouya). Přesné údaje o tom, kterým konkrétním čipům zákaz hrozí, ale zatím chybí.

Nvidia žádá ITC o podobné opatření proti Samsungu od začátku, chtěla by zastavit prodej různých tabletů a mobilů Samsung Galaxy. Stejně jako u Samsungu je tento podnět součástí patentového sporu. Obě firmy ale budou muset nejprve dokázat, že dotyčné výrobky skutečně porušují patenty protistrany, případně, že nejde o patenty neplatné.

Opatření přikazující zákaz dovozu proto nebývá jednoduché získat, takže v nejbližších týdnech se Nvidia asi nemá čeho obávat. Samotné vyšetřování se nejspíše potáhne minimálně řadu měsíců, takže případný zákaz by klidně mohl postihnout čipy, které v tu chvíli už třeba ani nebudou na trhu. Problém ovšem nastane, pokud by příslušné orgány dovoz zakázaly na základě předběžného opatření, které může přijít docela rychle. I tak ale z věci určitá rizika vyplývají. Zákaz i dosti starých čipů by například zasáhl klienty v automobilovém průmyslu, kteří mají dlouhé produktové cykly. Soud se Samsungem je asi nyní může znejistět a sebrat Nvidii nějaké budoucí zakázky. Podobný odstrašující efekt by mohl mít i na výrobce mobilních zařízení s Tegrou.

 

KL24

Na čí stranu se státní orgány spíše přikloní, netušíme. Velká část patentových sporů mezi velkými firmami ale končívá nějakou mimosoudní dohodou ukončující všechny spory a vzájemným uzavřením licenčních dohod. Ta je asi hodně pravděpodobná i zde. Pokud by se Samsungu podařilo onen zákaz prosadit, zřejmě by byla výsledkem právě rychlá dohoda, v které by si korejský gigant mohl diktovat příhodné podmínky. Lze tedy říct, že se hraje hlavně o peníze – to, že by se v USA nedaly koupit věci od Nvidie (respektive Samsungu, uspěje-li druhá strana), asi nehrozí.

Zdroje: KitGuru, Bloomberg, US ITC

Byl pro vás článek přínosný?