Hlavní navigace

Konec pavučin? Samsung ukázal displej s plastem místo skla

27. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poté, co nás Samsung donutil kupovat celoskleněné mobily, uznal, že možná přece jen není nejlepší materiál pro ochranu drahého zařízení. Korejská firma proto představila tzv. Unbreakable OLED Panel, který už podle názvu slibuje „nerozbitnost“. Trik spočívá v tom, že místo skleněného výrobce používá plastové okno. Nabídne prý výhody skla (tj. dokonale hladký povrch, nízkou odrazivost, žádné změny v obraze), ale nebude se tříštit, když vám spadne na zem.

Plastem se displeje překrývaly už v minulosti, ale tehdy šlo o méně kvalitní materiály a mezi oknem a displejem byla vzduchová mezera, která zhoršovala obraz. Samsung okno k panelu přilepil, jako se to dnes dělá se sklem.

Během testů plastová ochrana odolala teplotním extrémům (od −32 do +71 °C) i šestadvaceti pádům z výšky 1,2 metru. Bez známky poškození displej ustály i pády z 1,8 metru.

Ukázka ale nevypadá úplně přesvědčivě. Samsung v ní prezentuje nerozbitný OLED, klasický OLED se skleněným substrátem a skleněným oknem a následně ohebný POLED, který má plastový substrát, ale chybí ochranné okno. To se nicméně nakonec stejně dodává (skleněné), jako tomu bylo například u telefonu LG G Flex 2.

CS24

Na videu ovšem neukazuje, jak nový displej odolá škrábancům, jak dobře propouští světlo a ani, jestli vůbec funguje. Slečna jej potrápila pár ranami gumovou paličkou na rovném stole, což by zřejmě ustálo i sklo.

Samsung tvrdí, že novinka bude vhodná pro mobily, tablety, kapesní herní konzole, auta a vojenská zařízení. Jestli se jí dočkáme třeba v nadcházejícím Galaxy S10, není zřejmé. Korejci ale stále připravují skládací či ohebný mobil a tam už se bez použití plastu neobejdou. A gorily nebudou mít co žrát.