Hlavní navigace

Samsung už vyrábí čipy druhou generací 10nm procesu. První přijdou z kraje roku 2018

1. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce

Bývaly doby, kdy byl Intel s novými procesy o roky napřed před ostatními výrobci čipů měřeno na nanometry a ještě se přitom dalo tvrdit, že je při stejném „čísle“ dál, než konkurence. Minimálně to první už dnes neplatí. S 10nm procesem byl Intel předstižen TSMC i Samsungem. Právě Samsungu už běží 10nm produkce přes rok (start oznámil loni v říjnu) a nyní si v tomto závodě přidává další skalp. Tento týden korejský koncern, který je mimochodem díky vysokým cenám DRAM a NAND nyní co do tržeb největší polovodičovou firmou a odsunul Intel na druhou pozici, oznámil začátek výroby na již druhé generaci 10nm procesu s 3D tranzistory typu FinFET, která má zlepšenou spotřebu a výkon.

Podobně jako na 14nm procesu Samsung nejprve začal vyrábět konzervativnější „early“ verzí procesu, nazvou 10LPE. Ta realizuje část přínosů nové technologie, ale nežene parametry příliš vysoko. Avšak nyní po 13 měsících rozjel Samsung už i vylepšenou verzi procesu označenou 10LPP, která by už měla výhody menší litografie přinést naplno (i když eventuálně i po ní ještě také přijdou zralejší vyladěné verze). Proces 10LPP, neboli Low Power Plus, tak posouvá technologické schopnosti Samsungu při výrobě zejména mobilních čipů zase o kus dál.

Podle firmy má výroba na 10LPP umožňovat u podobného návrhu čipu snížit spotřebu až o 15 % proti výrobě procesem 10LPE. A proti tomuto early procesu má také umožňovat vyšší výkon, podle Samsungu je zlepšení až o 10 %. To by mělo umožnit mimo jiné i zvednout o něco takty „big“ jader v mobilních SoC vyráběných u Samsungu a zlepšit tak jejich jednovláknový výkon v nárazových zátěžích.

KL24

Technologie procesu 10LPP vychází přímo z předchozí verze 10LPE, takže přechod na ni je zjednodušený oproti situaci u úplně nových procesů. Klienti Samsungu a jeho vlastní tým navrhující čipy Exynos by tak měli mít usnadněnou práci. Zároveň by se díky této evoluční povaze měla technologie 10LPP rychleji dostat na potřebné hodnoty výtěžnosti a kvality vyráběných čipů.

Samsung Exynos 9 Series 9810 Samsung Exynos 9 Series 9810. Tento čip by se už měl vyrábět právě na procesu 10LPP

Podle Samsungu by se 10nm čipy druhé generace (tedy pocházející z procesu 10LPP) mohly začít objevovat v mobilních zařízeních už někdy v zimě nebo na jaře a ve větším množství pak postupně v průběhu roku. Ony první rané výskyty bude pravděpodobně ale mít na svědomí sám Samsung se svými telefony a čipy (první bude zřejmě Exynos 9810), jelikož firma má ke svému vlastnímu procesu interní přístup a může tak na přípravách pracovat dříve než externí klienti. Samsung má asi určitou šanci dostat do prodeje čipy ze své druhé generace 10nm procesu ještě před tím, než Intel dostane na trh první 10nm čipy Cannon Lake, i když ty by se v nějakém pilotním notebooku či tabletu také mohly co nevidět ukázat. 10nm technologie Intelu by sice měla být pokročilejší, ale i tak to znamená, že jsou mu Korejci čím dál víc v patách.