Hlavní navigace

Samsung vydal opravu pro zpomalená SSD 840 Evo. S Linuxem zatím počkejte

24. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste jedním z početných majitelů disků Samsung SSD 840 Evo, asi vyhlížíte opravu pro defekt, jenž se projevuje zpomaleným čtením u dat uložených před delší dobou. Jak jsme informovali předminulý týden, měla být vydána do konce dubna, a Samsung ji nakonec uvolnil ke stažení dnes, takže ji již můžete aplikovat. Nový firmware udržuje výkon bloků pomocí jejich periodického přepisu (podle Samsungu by to ale nemělo mít významný vliv na životnost, více o opravě viz v minulé aktualitě).

Sofwarová utlita Samsung Magician ve verzi 4.6 by měla být k dispozici zde. Zdá se ale, že Samsung zatím nechce její šíření moc uspěchat a distribuci do 28. dubna omezuje. Můžete se setkat se zprávou, že momentálně není stažení dostupné a máte počkat 24 hodin. Je možné, že firma nejdřív zkouší, zda se při masovém nasazení nenajde nějaký nečekaný problém, než nový obraz pustí ke všem lidem, kteří SSD 840 Evo pořídili (a jichž je zřejmě velké množství).

Obdobný problém potom může nastat i přímo v utilitě SSD Magician, až se skrz ní pokusíte stáhnout nový firmware. Ta údajně často hlásí, že disk již má v sobě nejnovější dostupný a nenajde na serverech Samsungu novou verzi, dost možná proto, že spojení vyprší bez odpovědi. V těchto případech údajně může pomoci nástroj ukončit a znovu spustit, což utilitu přiměje, aby se pokusila navázat kontakt znovu.

Samsung momentálně distribuci opravy omezuje (Zdroj: PC Perspective)
Samsung momentálně distribuci opravy omezuje (Zdroj: PC Perspective)

Web PC Perspective uvádí tři neoficiální „mirrory“ pro stažení nástroje, u nichž údajně ověřil pravost staženého souboru, nicméně pokud nespěcháte, bude asi nejlepší počkat na dostupnost z oficiálního zdroje. Samostatný soubor s obrazem firmwaru zatím Samsung na stránce nemá (mělo by zřejmě jít o verzi označenou EXT0DB6Q).

 

 

Na Linuxu zatím počkejte

Zatím je možnost updatu přímo otevřená jen uživatelům Windows. Pokud máte Linux, BSD (nebo OS X), budete potřebovat instalátor v podobě spouštěcího disku, ten ale zatím uvolněn nebyl. Aktualizovat firmware lze, pokud disk přenesete do počítače s Microsoftím OS, ovšem raději zatím buďte opatrní. Objevily se totiž zprávy od uživatelů, kdy aktualizované SSD začalo zlobit po použití příkazu fstrim, disk byl nestabilní a majitel musel TRIM vypnout.

CS24

Oprava se opět týká jen disku SSD 840 Evo, nikoliv standardního SSD 840, které Samsung uvedl zhruba o rok dříve. Na různých internetových fórech lze nalézt poměrně dost uživatelů, kteří podobné problémy hlásí i u tohoto modelu, což by vzhledem ke stejné NAND typu TLC nebylo vůbec překvapivé. Zatím ale stále nevím o tom, že by firma problémy u SSD 840 potvrdila a tudíž bohužel ani nelze čekat, že by pro toto SSD vydala podobnou opravu.

Zdroj: PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?