Hlavní navigace

Samsung XL30: Třicet palců nad LEDem

24. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

První seznámení, parametry

SyncMaster XL30 není prvním 30" panelem, který má Samsung ve svém repertoáru. Technologii 30" panelů si již vyzkoušel na modelu SyncMaster 305T, který se řadil také mezi povedenější 30" monitory. Používal však klasické podsvětlovací trubice, což jej nijak neodlišovalo od konkurence. Model XL30 je však jiný. K podsvětlení používá LED diody, které mu kromě rovnoměrnějšího podsvětlení přináší i velmi široký barevný gamut Adobe RGB, který je s klasickými trubicemi nedosažitelný.

Panel je vyveden v decentní matné černé barvě, což většina z vás jistě velmi ocení. Žádný klavírní lesk, žádné zapatlané okraje. Monolitost panelu narušují pouze čtyři malá ovládací tlačítka a loga na rámečku. Do vínku dostala XL30ka také čtyřportový USB rozbočovač, optickou sondu X-Rite Eye-One Display 2 přeznačenou na Samsung (stejnou, jako používáme pro naše měření) a stínítko kolem displeje. Jako vstup slouží pouze jeden DVI port. DualLinkový kabel Samsung dodává, kompatibilní grafickou kartu si již musíte zajistit sami.

Parametry udávané výrobce shrnuje následující tabulka:



Možnosti polohování, ovládací prvky

V akrobatických schopnostech XL30ka drží krok a umožňuje otáčení kolem osy v rozmezí 90°, výškové nastavení v rozmezí osmi centimetrů nebo naklápění v rozmezí -5° až 25°. Otočení na výšku samozřejmě možné není, nicméně i tak se jedná na 30" panel o velmi dobré parametry.

K ovládání panelu slouží čtyři malá tlačítka, jimiž se nastavuje reřim obrazu (sRGB, AdobeRGB, režim emulace, nebo kalibrace). Šipky pak slouží ke korekci jasu. Žádnou OSD nabídku zde nečekejte.

 

OSD nabídka, možnosti nastavení

OSD nabídku tento panel nemá, takže manuální nastavení se omezuje jen na korekci jasu a přepínání profilů. Jediným 30" monitorem s OSD nabídkou je EIZO FlexScan SX3031WH-BK, které za přibližně 20 000 Kč méně nabízí "jen" podsvětlení pomocí trubic. Vraťme se ale k Samsungu. Jeho podrobné nastavení neprovedete v OSD nabídce, ale pomocí optické sondy, což je také nejlepší cesta, jak z každého panelu dostat maximum. Ke kalibraci slouží aplikace Natural Color Expert.

 

Metodika testování

Před tím, než začnu jakýkoli panel testovat, tak na něm v ideálním případě alespoň den běžně pracuji. Tím se čerstvě vybalený panel alespoň částečně zahoří a ustálí. Pak následuje měření optickou sondou X-Rite eye one, kterou změřím barevné podání a jeho odchylky v továrním nastavení. To bývá u řady panelů doslova katastrofální. Pak následuje kalibrace obrazu optickou sondou na co nejlepší hodnoty blížící se teplotě barev 6500K, gamma 2,2 a jasu 150 cd/m2.

Po kalibraci optickou sondou následuje zjišťování pozorovacích úhlů, barevného podání na testovacím obrazci a podání jasu s kontrastem. K těmto účelům používám speciální aplikaci, kterou jako svou diplomovou práci na VUT vytvořil můj dlouholetý kamarád Jirka Švec (díky Jirko).  Díky ní jsem schopen zjistit rozsah zobrazení jednotlivých barevných kanálů RGBCMYK, zejména v jejich kritických krajních rozsazích. To samé platí o podání jasu s kontrastem na stupních šedi.

Na barevném obrazci vidíte zastoupení jednotlivých barev RGBCMYK ve dvou řadách. Spodní pruh zobrazuje celé spektrum odstupňované po deseti krocích v rozmezí 0–255, horní pruh pak jemné detaily v rozmezích 0–25 a 230–254 pro každou barvu. Díky tomu jsem schopen s celkem velkou přesností určit, jaké barevné odstíny jednotlivých barev již panel není schopen ani po kalibraci zobrazit. Výsledkem jsou pak dva grafy, které zobrazují, od jaké hodnoty bylo možné na monitoru rozeznat odstupňování nejtmavších a nejsvětlejších jemných odstínů.

To samé platí pro testovací obrazec se stupni šedi. V horní polovině můžete vidět rozmezí 1–24 na černém pozadí (0), v dolní polovině pak světlé odstíny v rozmezí 231–254 na bílém pozadí (255). Na tomto obrazci se velmi pěkně pozorují např. problémy S-IPS panelů s nejtmavšími odstíny.

Se zkalibrovaným panelem se pak podívám, jak si poradí s barevnými přechody a případným ditheringem. Ten je nejvíc patrný v černo-bílém přechodu, kde je velmi často vidět alespoň jemné pruhování.

První obrazec (se střídavými černými a bílými obdélníky) je věnován měření stability kontrastu. Měřeny jsou vždy rozdíly na dvou stejných sousedních bodech (dvě dvojice), jejichž výsledky jsou pak zprůměrovány. Tím je eliminováno zhoršení výsledků vlivem nerovnoměrnosti podsvícení. Stabilitu kontrastu měrím celkem v jedenácti krocích - pro nastavení jasu od 0 % do 100 % po 10% skocích. Výsledkem je pak graf, který najdete v příslušné kapitole.

Následuje měření homogenity podsvícení, ke kterému si díky této aplikaci zobrazím libovolně hustou (v mém případě 10 × 6) síť, v níž probíhá měření. Jas je v tomto případě nastaven na 100%, aby bylo zamezeno kmitání obrazu na osciloskopu vlivem blikání podsvětlovacích trubic. Výsledky měření jsou pro lepší grafickou přehlednost převedeny do grafického obrazce s příslušnou legendou.

Při stejném nastavení pak probíhá i měření odezvy. Tomuto účelu je věnována také jedna záložka aplikace LCD Tester. Kromě standardního průběhu odezvy měřené v rozsahu 0–x mě zajímá i jak si panel poradí s odezvami pro běžný provoz podstatně typičtějšími a to 127–255 (šedá–bílá) a 75–180 (šedá–šedá, někdy označována jako GTG (gray-to-gray)). Tyto hodnoty jsou pro každý TN panel nejhorší, protože se krystal musí ustálit na dvou ne krajních hodnotách, při nichž není možné v takové míře použít OverDrive.

Za zapůjčení digitálního osciloskopu M526 děkujeme společnosti ETC.

Za zapůjčení optické sondy X-Rite eye-one display 2 děkujeme společnosti Uniware.

Pozorovací úhly, rovnoměrnost podsvícení

Pozorovací úhly jsou jedním slovem vynikající. Samsung zde používá vlastní S-PVA panel, který jistě velmi pečlivě vybírá. Při větších úhlech je znát mírný pokles jasu, nicméně všechny detaily jsou pořád velmi dobře rozeznatelné.

Velmi dobře je na tom i rovnoměrnost podsvícení. Za to vděčí XL30ka právě LED podsvícení, které je v tomto směru podstatně lepší, než trubice. Rukama mi prošly v podstatě všechny 30" monitory na našem trhu a musím uznat, že tento je na tom s podsvícením suveréně nejlépe.

Jas, kontrast, stabilita kontrastu

Jas je možné pomocí tlačítek nastavovat ve 14 krocích, přičemž průběh není zrovna nejplynulejší.

Také stabilita kontrastu trochu trpí a nejlepších výsledků je dosahováno až od 70 % jasu.

Barevné podání a interpolace obrazu

Bez kalibrace má monitor sice parádní gamut, ale barvy jsou bohužel značně rozjeté. Naštěstí k monitoru Samsung sondu dodává a tak není s kalibrací žádný problém.

Jak sami vidíte, po kalibraci jsou všechny parametry na vynikající úrovni.

V barevném podání není panelu také co vytknout, všechny barevné stupně byly jasně odlišitelné jak v tmavých, tak světlých detailech.

Silnou stránkou však není interpolace obrazu, která je v některých případech doslova úděsná. pokud nutně potřebujete používat nižší rozlišení, doporučit se dá jen to poloviční (1280 × 800), které je stejně ostré, jako to nativní. V ostatních případech dochází k velkému rozmazávání – no posuďte sami:

 

Rychlost odezvy a spotřeba

Odezva je poměrně rozkolísaná a v průměru se drží kolem 35 ms. Oproti TN panelům si však všimněte pomalejšího pohasínání bodů a hlavně srovnatelné odezvy mezi přechody černá-šedá a šedá-šedá, které u TN bývají i několikanásobně pomalejší.

U méně výrazných přechodů dochází u tohoto panelu k překmitu, při výraznějších rozdílech mezi odstíny pak ke schodovitémmu efektu. Ani jedno samozřejmě není ideální. Nejvyrovnaněji působí přechod 0-200-0.


0-175-0, 1 dílek = 80 ms


0-200-0, 1 dílek = 80 ms


0-250-0, 1 dílek = 80 ms

Spotřeba panelu lineárně koresponduje se zvedáním jasu, přičemž maximální hodnota je o 35 W nižší, než udává výrobce ve svých specifikacích.

Závěrečné hodnocení

O kvalitách tohoto panelu nemůže být pochyb. Samsung do něj vložil to nejlepší, co má v současném arzenálu a bohužel si za to nechá i řádně zaplatit. Kdo ale hledá kvalitu, tak ji zde skutečně najde. Barevný gamut AdobeRGB hned tak nejaký panel nemá a rovnoměrnost podsvícení předčí všechny trubicové modely.

Škoda jen pouze jednoho vstupu a chybějící OSD nabídky. Extrémní cenu se Samsung snaží alespoň trochu kompenzovat optickou sondou (v ceně cca 8000 Kč).

Pokud hledáte excelentní obraz, najdete ho. Musíte však hodně zaplatit. Pokud nutně toužíte po OSD nabídce, musíte zvolit panel od společnosti EIZO. V případě že vám stačí jakákoli třicítka, můžete zvolit HP LP3065. Těch do ceny Samsungu napasujete rovnou pět. Navíc budete mít i tři DVI vstupy.

Plusy a mínusy

+ barevný gamut
+ rovnoměrné podsvětlení
+ možnosti polohování
+ optická sonda, stínítko

- jeden vstup
- interpolace obrazu
- extrémní cena
- chybí OSD nabídka

CS24

Za zapůjčení LCD panelu Samsung SyncMaster XL30 děkujeme společnosti Samsung.