Hlavní navigace

Šance Intelu na comeback v herních PC zase o něco vzdálenější, nová generace CPU má zpoždění

12. 9. 2024

Sdílet

Zdroj: Intel
Next-gen desktopová platforma Intelu vyjde později, příchod Arrow Lake se odkládá.

Intel by teď asi nejradši nahradil desktopové procesory Raptor Lake, které trpí nestabilitou a degradováním svých čipů, něčím úplně novým. Tím by měla být nová generace Core Ultra 200 pro desktop, která přijde s platformou LGA 1851 i s novou architekturou. Této nové generace procesorů se problém způsobující defekty u čipů Raptor Lake nemá týkat. Bohužel pro Intel ale jejich vydání bude opožděné, jejich příchod byl teď posunut dál.

Datum vydání Arrow Lake před nedávnem prosáklo. Jejich oficiální uvedení na trh bude 10. 10. čili za čtyři týdny. Později ovšem bylo upřesněno, že toto bude formální, či jak se říká „papírové“ vydání. Reálně se totiž procesory měly začít prodávat až o týden později 17. 10. Právě toto datum skutečné fyzické dostupnosti v obchodech se ale prý odsouvá.

Podle webu HKEPC, který pravděpodobně čerpá od nějakých informátorů v hongkongském počítačovém průmyslu, Intel odsunul termín vydání desktopové verze procesorů Arrow Lake (Arrow Lake-S) o jeden týden, tedy na 24. 10. Důvod není sdělen, ale pravděpodobně za ním bude stát úroveň připravenosti procesorů nebo jejich platformy.

Arrow Lake jsou čipletové procesory spojené z několika různých kusů křemíku, navíc používající pokročilý 3nm proces, takže Intel je ve výrobě nemá v tak velkém předstihu, jako to bývalo dříve u monolitických procesorů z jeho vlastních provozů. Vydání nových generací tedy už asi nejsou v takovém komfortu jako dříve (viz například hodně opožděné Meteor Lake). Těžko proto v tuto chvíli hádat, zda už bude 24. říjen opravdu finální datum, nebo jestli se třeba ještě něco neopozdí dále.

Wafer s 20A čipy Arrow Lake na akci Intel InnovatiOn 2023. Nejvýkonnější modely jako Core Ultra 9 285K budou ale používat 3nm křemík TSMC místo čipu vyrobeného Intelem

Wafer s 20A čipy Arrow Lake na akci Intel InnovatiOn 2023. Nejvýkonnější modely jako Core Ultra 9 285K budou ale používat 3nm křemík TSMC místo čipu vyrobeného Intelem

Autor: Intel

Pouze týdenní odklad asi nebude mít moc velký dopad na stav trhu, nemluvě na osud firmy Intel. Intel by ale asi rád měl novou generaci v prodeji ideálně po celý listopad, protože celý podzim je silné prodejní období. Další odklad by mohl teoreticky znamenat významnější zásek do jeho prodejů.

CS24

Pro připomenutí: V tomto termínu 24. 10. vyjdou jen 125W modely Arrow Lake řady K pro nadšence – tedy modely jako Core Ultra 9 285K. Jejich parametry jsme probírali v článku odkázaném níže. Současně vyjdou také desky s čipsetem Z890, opět tedy nadšenecké modely umožňující přetaktování. Levnější alternativy s čipsety H810 a B860 vyjdou až po novém roce, snad v lednu. Tehdy se také začnou prodávat další, levnější „ne-K“ procesory Arrow Lake.

Modely a frekvence procesorů Intel Arrow Lake prozrazené. A už také víme, kdy se začnou prodávat Přečtěte si také:

Modely a frekvence procesorů Intel Arrow Lake prozrazené. A už také víme, kdy se začnou prodávat

Zdroje: HKEPC, VideoCardz