Hlavní navigace

Šance na zlevnění RAM. Čínská firma prý otevírá 19nm továrnu na operační paměti

1. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno jsme psali o další nepříznivé prognóze vývoje trhu s pamětí DRAM, která tvoří operační paměti PC, serverů i mobilních zařízení. Těchto čipů je na trhu už rok nedostatek, což šroubuje jejich ceny nahoru. Jejich výrobci, představující oligopol víceméně tří firem, bohužel nemají příliš důvodů ceny tlačit dolů tím, že by výrazně zvýšili výrobu, jelikož jinou konkurenci po sérii krachů nemají. To by ale mohla změnit Čína, kde už chvíli trvají snahy o získání soběstačnosti na poli výroby pamětí NAND Flash i DRAM. Původně se nečekalo, že by taková nová konkurence mohla vyrůst rychle, ale možná, že to přece jen tak vzdáleno není. První z čínských továren na operační paměti by se prý mohla rozběhnout už tuto zimu.  

Výroba moderním procesem již příští rok?

Podle informací z IT průmyslu, ke kterým se dostal tchajwanský web DigiTimes, se během několika měsíců může odpíchnout výroba DRAM ve firmě Hefei Rui-Li (dříve také Hefei Chang Xin) Integrated Circuit. Údajně má začít vyrábět blíže neupřesněné paměti DRAM v nové továrně zpracovávající 300mm křemíkové waffery. Výroba začne 19nm procesem, tedy v podstatě na úrovni hlavních výrobců ovládajících trh – pokud číslo není marketingově nadhodnoceno.

Výroba v této továrně by prý mohla běžet už od února 2018, což je překvapivě brzy. DigiTimes sice mluví o „produktech“, nicméně je možné, že zatím půjde jen o zkušební provoz, jelikož nyní teprve probíhají instalace strojů, jež mají být hotové do konce letoška. Firma je začátečníkem a tak by se dalo čekat, že proces bude potřebovat určité ladění a na počátku mohou být problémy jak s výtěžností, tak i kvalitou a parametry čipů. Začátek výroby proto nemusí znamenat, že tato DRAM hned bude dostupná na trhu a použitelná jako konkurenceschopná náhrada čipů dnes prominentních výrobců. Teoreticky může trvat i více produktových cyklů, než se čínská firma stane reálnou hrozbou a výrobci PC a dalších zařízení se na ni budou moci spolehnout.

KL24

Výrobní prostory továrny na polovodičové čipy (Zdroj: Intel) Výrobní prostory továrny na polovodičové čipy (Zdroj: Intel)

Jaká přesně paměť bude firmou Hefei Rui-Li IC vyráběna, není uvedeno. Nevíme tedy, zda půjde spíše o mobilní čipy (LPDDR3, LPDDR4), nebo standardní DDR3 a DDR4 pro PC a servery. Teoreticky by se firma mohla zaměřit nejdříve jen na nějaký okrajovější trh, jako embedded, a vyrábět speciální RAM. Zatím je tedy hodně předčasné spekulovat o tom, kdy by se čipy s čínským logem mohly objevit i v paměťových modulech prodávaných na evropském trhu.

Příchod nového hráče na trh (bezpochyby umožněný hlavně štědrými kapitálovými investicemi či subvencemi čínské vlády) by ale mohl poskytnout impulz k obnovení konkurence na trhu a snižování cen. Samsung, Hynix a Micron by kvůli čínskému (a možná i státem podporovanému) rivalovi mohli přicházet o tržní podíl a budou mít motivaci se více snažit. A to i přes to, že z počátku jedna 300mm továrna nemusí udělat na trhu velkou paseku a jak bylo řečeno, skutečné prodeje jejích čipů se asi budou rozjíždět pomalu. V Číně se ovšem možná objeví i další výrobce, již delší dobu se ví o plánech firmy Yangtze River Storage Technology, která prý také zvažuje výrobu DRAM (vedle čipů NAND Flash). Údajně se dokonce snažila do svého kádru zlanařit ex-šéfa japonské Elpidy a s ním zkušenosti člověka, který továrny na operační paměti léta řídil.

Byl pro vás článek přínosný?