Hlavní navigace

SanDisk chce normy pro Flash

6. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná si vzpomenete, jak si SanDisk stěžoval, že Windows Vista neumí efektivně využívat solid-state disky. Na konferenci WinHEC 2008 SanDisk představil řešení tohoto problému a také navrhl, aby byly pro SSD zavedeny veličiny umožňující srovnání výkonu jak mezi sebou, tak proti klasickým pevným diskům.


ExtremeFFS

Zkratka FFS zde znamená „flash file management“. Jedná se o soubor nových algoritmů pro organizaci dat ve Flash paměti. ExtremeFFS je ušito přesně na míru Windows Vista, které vyžadují hodně náhodných zápisů a při této činnosti prý výkon vzroste „až“ stonásobně. Zároveň se prý ExtremeFFS dokáže postupem času naučit, jakým způsobem je SSD využíváno, a podle toho organizovat data tak, aby byl výkon zařízení co nejvyšší a zároveň se paměťové buňky co nejméně opotřebovávaly.

SanDisk také předpovídá, že v příštím roce dosáhnout SSD čtyřnásobné rychlosti oproti letošním modelům a ve srovnání s 2,5" harddisky budou šestkrát rychlejší.

Virtuální otáčky

Zvykli jsme si, že hlavním a často jediným uváděným parametrem SSD je kapacita. Mezi jednotlivými zařízeními jsou ale velké rozdíly, co se týče dosahovaných rychlostí čtení a zápisu. SanDisk si myslí (a analytik z firmy Gartner souhlasí), že zákazníci by ocenili jednotku, podle které by mohli porovnávat nejen výkon SSD navzájem, ale také jejich výkon vztáhnout oproti běžným pevným diskům. Tou jednotkou by měly být virtuální otáčky, aneb vRPM.

VirtualRPM by měly být otáčky, na kterých by musely rotovat plotny klasického pevného disku, aby byl jeho výkon srovnatelný s daným SSD. Bohužel, jak vám asi nemusím vysvětlovat, srovnávat rychlosti dnešních disků dle rychlosti otáček ploten by bylo jako srovnávat procesory pouze podle frekvence, bez ohledu na architekturu a počet jader. Na základní rozdíly ve způsobu fungování pevného disku a Flash paměti ovšem zřejmě narazí jakákoliv jednotka, kterou se výrobci pokusí zavést.

CS24

LDE aneb životnost Flash paměti

Dalším standardem, který SanDisk navrhl ostatním výrobcům (a také organizaci JEDEC), je „Long-Term Data Endurance“ (LDE). LDE se týká výdrže Flash paměti a jeho zavedení by v podstatě znamenalo pouze důslednější uvádění možného počtu přepsání. SanDisk ale nechce udávat počet zápisů, nýbrž tuto hodnotu vynásobenou kapacitou zařízení. Výsledkem by tak bylo číslo v terabajtech a znamenalo by, že na SSD můžete zapsat celkem tolik dat, než selže. Aby si výrobci nemuseli životnost svých zařízení cucat z prstu, SanDisk nabízí testovací metodiku pro zjištění možného počtu přepsání v konečném čase.

Zdroj: X-bit labs, Sandisk

Autor článku