Hlavní navigace

SanDisk představil 2,5" SSD s kapacitou 4 TB: Optimus Max pro trh enterprise

1. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv se výrobci tradičních plotnových disků nemíní vzdát bez boje, tempem růstu kapacity je v posledních letech předstihla SSD. Avšak i přes to, že cena velkých SSD zůstává vysoká a zmenšování výrobního procesu NAND se údajně začíná komplikovat, to vypadá, že v disciplíně kapacity souboj vyhrávají SSD. Podtrhuje to i úložiště, které na trh uvede SanDisk: 2,5" zařízení Optimus Max má kapacitu 4 TB.

4TB disk Optimus Max je součástí nabídky disků SanDisk určené pro servery a sektor enterprise. Jedná se tedy konstrukčně o disk podobný těm notebookovým, používá ale místo běžného konektoru SATA rozhraní SAS o propustnosti 6 Gb/s. V serverech a velkých síťových úložištích lze tímto SSD nahradit klasická HDD (obvykle s 10 000 či 15 000 otáčkami za minutu), pochopitelně to ale nebude příliš levná záležitost.

Disk používá 19nm NAND typu eMLC (enterprise MLC), což by měly být v rámci kategorie MLC cosi jako lepší či výběrové čipy s vyšší kvalitou a životností. SanDisk uvádí, že Optimus Max zvládne po dobu pětileté záruky jedno až tři plná přepsání za den. Bohužel nemáme k dispozici fotografie rozebraného zařízení, takže nevíme, jak je vnitřně uspořádáno, takto vysoký objem NAND ale nejspíš vyžaduje dvě či více PCB. Specifikace poněkud zmateně hovoří o tom, že výška pouzdra je 9,5/15 mm; model by ale měl existovat jen jeden a podle obrázku to spíš vypadá na výšku 9,5 mm.

SSD SanDisk Optimus Max: 4 TB v dvou a půl palcích
SSD SanDisk Optimus Max: 4 TB v dvou a půl palcích

Optimus Max není úplně z nejrychlejších SSD, výrobce u něj zřejmě na vysoký výkon příliš necílil. Přenosové rychlosti při sekvenčním přístupu mají dosahovat 400 MB/s jak pro čtení, tak pro zápis, což je podstatně méně, než SAS umožňuje. Především náhodný zápis je poměrně pomalý, dle specifikací jen 15 000 IOPS. Ve čtení má ale Optimus Max dosahovat 75 000 IOPS. Typická spotřeba při aktivitě přitom dělá 7 W.

Ačkoliv by na tom díky eMLC Optimus Max měl být relativně dobře, co se týče přepisovací životnosti buněk, je asi díky pomalému zápisu cílen spíše pro úlohy, kde se z něj bude převážně číst (SanDisk doporučuje poměr zápisu a čtení 10 %/90 %). Vedle prostého skladování dat či hostingu typu „cold storage“ má dojít uplatnění například ve webových serverech či při streamování videa.

SanDisk uvádí SSD s kapacitou 4 TB  

Vedle vysokokapacitního Optimu Max oznámil SanDisk také další modely enterprise SSD, označené Optimus Eco, Optimus Ascend, Optimus Ultra a Optimus Extreme, vše v 2,5" formátu a s 6Gb/s rozhraním SAS. Tyto disky by měly vycházet ze starších modelů, nyní u nich ale výrobce přechází na 19nm NAND (typu MLC). Jednotlivé typy se liší kapacitou a tím, kolik přepisování vydrží – zatímco Eco má po dobu pětileté záruky garantovány tři kompletní přepisy denně, Ultra jich už vydrží 25 a Extreme dokonce 45. Jak můžete vidět v tabulce, s kapacitou je to přesně opačné. Extreme končí na 800 GB, Ascend na 1,6 TB a Eco můžete mít i s ložnou plochou 2 TB.

Disky SanDisk Lightning II
Disky SanDisk Lightning II

Pro zákazníky, kteří by rádi také vysoký výkon, pak SanDisk má třetí novinku: disky Lightning druhé generace, používající rozhraní SAS s přenosovou rychlostí 12 Gb/s. Díky tomu mohou nabídnout přenosové rychlosti až 1000 MB/s při sekvenčním čtení a 600 MB/s při sekvenčním zápisu (500 MB/s u varianty Eco). Při náhodném přístupu dosahují 180 000–190 000 IOPS, rychlost zápisu pak závisí na modelu: Lightning Eco Gen. II nabízí jen 35 000 IOPS, u modelů Lightning Ascend Gen. II už ale SanDisk uvádí 80 000 IOPS a u varianty Ultra 90 000 IOPS. Mimochodem, zatímco nižší dvě řady používají NAND typu eMLC, Lightning Ultra Gen.2 má uvnitř nekompromisní (a drahou) paměť typu SLC, na kterou dnes mimo trh enterprise prakticky nenarazíte.

MMF24

 

Zdroj: SanDisk (1, 2, 3)